Cvičte doma s dítětem

Veďte své děti k pravidelnému pohybu. Získají nesmírně cenný návyk na cvičení, což je skvělý základ k celoživotní fyzické kondici, ale i k psychické odolnosti a v neposlední řadě také vynikající prevence obezity a dalších civilizačních onemocnění.

Není cvičení lepší venku?

Ano, cvičení je lepší venku na čerstvém vzduchu, ale ne vždycky je to možné. Tuhé mrazy, déšť, silný vítr, přílišné horko nad 30 °C nebo brzké stmívání v zimních měsících a do toho nové výzvy naší doby, různé izolace, karantény, lockdowny a uzávěry.

Mít návyk na cvičení v domácnosti je ohromně užitečná věc, která má několik významných pozitiv:

  • posilování svalů, protahování šlach
  • trénink hrubé motoriky a rovnováhy
  • roztahování plicní tkáně a masivní okysličení krve
  • posilování psychického a emočního pouta se spolucvičícím rodičem
  • vyplavování endorfinů a dalších hormonů, které přispívají k dobré náladě
  • podpora střevní peristaltiky, tedy přirozeného posunu materiálu ve střevech
  • efektivní vyplnění času
  • vytváření celoživotního pozitivního vztahu k domácímu cvičení

Pokud je však vhodné počasí a může se bez omezení chodit ven, taková procházka na čerstvém vzduchu, později klidně i výlet na odrážedle či na dětském kole nebo tradiční zimní aktivity jako bobování jsou vždy správnou volbou.

Jak si vybudovat návyk na cvičení

Klíčem k úspěchu jsou tři hlavní pilíře: pravidelnost, přiměřenost a pozitivita.

Pravidelnost směřuje k návyku. Sami si zvolte, zda to bude denně, obden, nebo dvakrát týdně, ale cvičte v pravidelných intervalech a vždy ve stejný čas. Cvičení pak v denním programu zařaďte na pevně dané místo. Ať už to bude před obědem, nebo po spinkání, nebo před večerní pohádkou. Obecně ale večerní cvičení spíše nedoporučujeme, večerní aktivity už by měly směřovat ke zklidnění.

Přiměřená by pak měla být náplň i délka cvičení. Zde už vás ale spíš odkážeme na širokou nabídku různých cvičení s malými dětmi, která najdete na internetu. Zadejte například „toddler workouts“, případně „workout 1/2/3 years old“. Tam už si můžete vybrat, zda bude cvičení spíše připomínat kruhový trénink, jógu, pilates, kalanetiku, aerobik, taneční kroky, úpolová cvičení (cvičení tahem
a tlakem za pomoci vlastní či spoluhráčovy váhy), nebo atletickou přípravku. Co se týče délky, začněte spíš v kratších epizodách a teprve časem protáhněte cvičení na dobu kolem 30 minut.

Pozitivní přístup k cvičení je klíčový pro aktuální úspěch, ale i budoucí celoživotní vztah k pohybu, cvičení a sportu. Je žádoucí vybudovat pozitivní vztah ke cvičení, především nechceme sportovní aktivity dítěti zprotivit. Proto buďte nanejvýš trpěliví, i když se třeba dítěti nebude dařit nebo neudrží pozornost a bude od cvičení odbíhat, protestovat a jinak sabotovat vaše snahy. Buďte trpěliví, pokuste se přitáhnout jeho pozornost pohádkovým příběhem o cvičícím zvířátku (nebo tlapkové patrole, případně princezně Sofii) a začínejte opravdu po malých krůčcích.

Další variantou je cvičit samostatně. Někdy funguje, že po dětech nic nechcete, ale ony chtějí všechno dělat jako vy. Možná bude chvilku trvat, než najdete správnou strategii.

Nezapomeňte

Tyto chvíle s dítětem dokumentujte. Vyfoťte se na prvním cvičení, ušijte si třeba stejné cvičební úbory, mějte svou „písničku na cvičení“ nebo si po každém cvičení dopřejte jako odměnu velký ovocný salát, třeba i s malou sladkostí. Zkrátka se odměňujte a cvičení si užívejte. Jednou na něj budete (oba) s láskou vzpomínat.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek