Zakázané potraviny v těhotenství

„Tohle v těhotenství nemůžeš!“ slyší těhotné ženy u sushi, tataráku nebo hermelínu. Které potraviny jsou na černé listině, proč se tam ocitly a jsou tam oprávněně? Přečtěte si nový článek Rádce Mimi klubu.

V hlavní roli bakterie

V některých potravinách, které běžně jíme a považujeme je za zdravotně nezávadné, jsou živé kultury, ať už se jedná o bakterie, plísně, houby, nebo kvasinky.

Zdravému tělu tyto organismy obvykle nemohou uškodit a naopak bývají nejvybranějšími lahůdkami. Během těhotenství, i tehdy, když je žena zcela zdravá a miminko je podle všech vyšetření rovněž zdravé jako řípa, však nikdy nelze vyloučit možné riziko.

Jakmile totiž potravina obsahuje nějaké živé kultury, nikdy není možné stoprocentně zaručit, že jsou v ní přítomny pouze ty, které tam patří.

V druhém případě jsou pak potraviny, které samy o sobě žádné kultury neobsahují, ale bez patřičné úpravy to rovněž nikdy nelze plně vyloučit. Takovými potravinami jsou zejména syrové maso a vejce.

Které potraviny škodí a proč

Náš výčet není úplný a zahrnuje pouze ty nejčastější potraviny, které se v našich končinách běžně konzumují.

  • Sushi a tatarský biftek obsahují syrové maso, a tudíž jsou potenciálním zdrojem celé plejády nebezpečných bakterií – salmonely (způsobuje salmonelózu, akutní průjmovou infekční nemoc), listerie (vážné onemocnění, které bohužel může vést k fatálnímu ukončení těhotenství), zlatého stafylokoka (způsobuje četné komplikace včetně možné otravy krve)
    a shigelózy (způsobuje úplavici). Ačkoliv tyto infekce riskuje i zdravý dospělý člověk, pokud si rád pochutnává na syrovém mase, v těhotenství jde o riziko doslova smrtelné, zejména v případě listerie.
  • Plísňové sýry obsahují kultivované plísňové kultury, které ale ze své podstaty organismus vždy vyhodnotí jako nežádoucí. U zdravých dospělých je reakce organismu neznatelná, ale pokud by plíseň už nebyla v pořádku a obsahovala například i plísně, které původně nebyly v plánu, vláčný hermelín se může změnit na riziko pro nenarozené dítě, mimo jiné i kvůli možné přítomnosti listerie, neboť nebývá pasterizován.
  • Nepasterizované mléčné výrobky jsou v Česku poměrně rozšířené, mohou být ale zdrojem nákazy listerií. Důkladně proto čtěte informace na obalu mléčných výrobků.
  • Vejce nahniličko, tedy nedovařená vejce, rovněž mohou ukrývat bakterie listerie.
  • Ryby s vysokým obsahem rtuti obecně opět u zdravého dospělého člověka můžeme doporučit, ale u těhotných žen by přílišné množství rtuti představovalo zbytečné riziko
    a zátěž.

o   Žralok

o   Mečoun

o   Štika

o   Candát

o   Bolen

Ne častěji než jednou týdně pak konzumujte makrelu, naopak bezpečné jsou druhy jako treska, mořská štika, hejk, losos, sardinka, herink [UMO1] (sleď), šprot, ančovička, kapr a pstruh.

  • Nezralá papája možná není pokrm, který si většina populace dopřává denně, ale dejte si na ni pozor. Obsahuje totiž hodně latexu, který může způsobit předčasné kontrakce a vést tak
    k předčasnému porodu.
  • Játra a játrové paštiky nejsou vyloženě zakázanou potravinou, ale konzumujte jich opravdu pomálu. Pro svůj vysoký obsah vitamínu A totiž mohou zapříčinit vrozené vady, například rozštěp. Nedávejte si játra jako hlavní chod, ale když si uždibnete trochu na chuť nebo posvačíte krajíc chleba s paštikou, nic strašného se nestane.
  • Alkohol proniká skrze matčino tělo až k dítěti a pro plod představuje zpracování alkoholu nesmírně náročný úkol, protože zatím nemá zralé vnitřní orgány. Nejspíš jednu skleničku přežije, ale jediné množství, které lze doporučit těhotné ženě, je čistá nula.
  • Tabák, stejně jako alkohol a v podstatě vše, co maminka konzumuje, se dostane až k dítěti. Malé nenarozené dítě tak kouří s vámi a jeho nedovyvinuté plíce a další vnitřní orgány si s tím musí poradit. Děti žen, které v těhotenství kouřily, se navíc mohou rodit s nižší porodní váhou a dalšími zdravotními obtížemi.
  • Káva, čaj a cola obsahují kofein. Ten sice v menších dávkách nepředstavuje takovou zátěž pro organismus dítěte, ale při vyšších dávkách jej musí odbourávat podobně náročně jako například alkohol. Bezpečné množství jsou zhruba dva šálky kávy denně při přibližném odhadu 7 g mleté zrnkové kávy na šálek.

Ačkoliv smyslem celého článku je upozornit ženy na možná rizika spojená s konzumací určitých potravin, je potřeba vnímat těhotenství i v rovině psychologické. Pozitivní přístup, dobrá nálada, pocit spokojenosti a štěstí, malé radosti, to všechno je nesmírně důležité pro zdárný průběh těhotenství.

Pokud se těšíte na malou skleničku vína s partnerem nebo si dáte o jeden šálek kávy víc, nevyčítejte si to. Pohlídejte si, aby se to nestalo pravidlem, ale netýrejte se obavami o zdraví svého nenarozeného miminka.

Navíc si několik položek z našeho seznamu můžete dopřát v modifikované podobě: bezkofeinovou kávu, nealkoholické pivo a víno, vegetariánské sushi, tatarák z červené řepy, a dokonce i některé hermelíny se dnes již vyrábějí z pasterizovaného mléka – i některé z českých mlékáren.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek