10 tipů, jak zabezpečit svou domácnost pro děti

Dětské prstíčky přivřené do dvířek, skřípnuté do zásuvky a spousta vykramařených poliček. Běžná domácnost se může přičiněním batolete proměnit ve velmi nebezpečné místo. Co všechno se vyplatí zabezpečit a jakým způsobem?

  1. Úklid spodních pater zařízení domácnosti

Batole dosáhne přibližně do výšky jednoho metru. V ohrožení se tak ocitají všechna místa, ke kterým má přístup: spodní patra knihovny, kuchyňská linka, zásuvky pod postelemi, noční stolky a tak dále.

Pokud je možné spodní patra zařízení domácnosti vyklidit, případně uklidit alepoň věci, které by se mohly rozbít nebo o které by se dítě mohlo nějakým způsobem zranit, udělejte to. Za rok nebo dva je můžete vrátit zpět na své místo.

  1. Zabezpečení spodních pater zařízení domácnosti

V případě, že nelze spodní poličky vyklidit, ale jsou opatřeny dvířky, je možné zakoupit speciální zapezpečovací systém, který zabrání dítěti je otevřít.

Jak to vypadá? Suchý zip opatřený dvěma úchyty, ať už mechanickými, či lepicími, se přichytí na obě křídla dvířek, případně na dvířka a boční stěnu skříňky. Dospělý suchý zip snadno rozepne, batolata se však naučí otevírat takový „zámek“ až kolem roku a půl.

Další variantou jsou důmyslnější systémy, kdy suchý zip vystřídá nějaká forma primitivní záklopky, chcete-li, zástrčky. S tou děti obvykle zápolí ještě o pár měsíců déle.

  1. Zapezpečení sanity

Toaleta bývá pro děti ohromným lákadlem. Snadno dosažitelná mísa, ve které vždy najdou vodu! Prkénko se dá rovněž zabezpečit podobným zámkem, jaký se používá na skříňky.

Horší to bývá s pračkou, jejíž ovládací prvky dnes často svítí a vydávají zvuky. A nezřídka se dětem
i podaří pračku zapnout. Moderní pračky už mají na ovládacím panelu možnost tzv. zámku ovládání pračky, děti jsou ale kouzelníci a nejjistější je pračku po každém použití odpojit ze zásuvky.

  1. Zabezpečení schodů

Prvním bodem zabezpečení jsou branky na horní i dolní nástup na schodiště. Druhou metou jsou potom protiskluzové prvky, pokud máte hladký povrch schodů, aby se minimalizovalo riziko uklouznutí a pádu ze schodů. Nakonec toto se hodí i dospělým.

  1. Zabezpečení ostrých hran ve výšce cca 1 metr

Typicky jsou to například rohy konferenčního nebo jídelního stolu. Ostré hrany mohou způsobit dětem opravdu nepěkná zranění. Nasaďte na vytipované rohy speciální chrániče. Děti se mohou bouchnout i tak, ale nedojde už k tak vážným poraněním.

  1. Zabezpečení volně stojícího nábytku

Děti jsou znamenitými lezci a dovedou vyšplhat na knihovnu i na komodu. Vždy nábytek přišroubujte ke zdi – kdyby takové velké kusy nábytku spadly na dítě, mohlo by to mít fatální následky.

  1. Zabezpečení volně položených koberců

Všechny koberce v domácnosti, i ty malé, například předložky v koupelnách, vždy opatřete protiskluzovými podložkami. Významně tím snížíte riziko uklouznutí.

  1. Zabezpečení oken a dveří

Týká se to už spíš dětí starších 18 měsíců, ale jak se říká, náhoda je blbec. Může se stát, že si dítě otevře okno nebo dveře, třeba na balkon, a pak už je k tragédii doslova jenom krůček. Bezpečnostní kliky jsou sice investice v řádu stokorun, ale rozhodně se vyplatí. Zpravidla je potřeba zároveň stisknout knoflík a pootočit klikou, což je úkon, který děti zvládnou klidně až po druhých narozeninách. Nejbezpečnější je kliku odšroubovat, pokládat na bezpečné místo a vsunout ji do otvoru v okně jen tehdy, když jej chcete otevřít. Esteticky to není nic moc, ale funguje to.

  1. Zabezpečení kuchyňského stolu

Tohle je to jednodušší – sundejte ubrus. I tak mohou v nestřežené chvíli děti na stůl vylézt, opařit se nebo něco rozbít, ale už to nebudou mít „na jedno zatáhnutí“.

  1. Zapezpečení vany a sprchového koutu

Používejte protiskluzové podložky jak do vany, tak do sprchového koutu, po koupeli však vždy podložku odstraňte a nechte vyschnout. V opačném případě se plíseň objeví zpravidla už po několika dnech.

Tipy navíc

  • Máte v domácnosti krb? Nezapomeňte pomocí tzv. dětské ohrádky zabezpečit prostor před krbem.
  • Máte v domácnosti velká skleněná okna nebo jiné velké skleněné plochy? Polepte je bezpečnostní fólií, alespoň na pár následujících let. Samotné sklo to před zničením tolik neochrání, ale vaše děti před poraněním ano.

Bohužel ani při sebepečlivějším zabezpečení domácnosti si nikdy nemůžete být jisti, že dítě nevymyslí něco, co by vás ani ve snu nenapadlo. Proto nikdy nenechávejte děti bez dozoru, ani na pověstných pár minutek, kdy si „jenom odskočíte“. Tehdy se dějí ty nejhorší náhody.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek