Jak vybrat správné holínky

Na sněhule už to venku není, ale vytáhnout tenisky je ještě příliš optimistické. Holínky jsou tak nejčastější březnovou volbou rodičů. Bohužel v nich často dochází ke zbytečnému zpocení nohy a následnému nachladnutí.

Jak vybrat holínky, ve kterých noha nestudí?

Proč zrovna holínky

Teploty jsou dávno nad hranicí bodu mrazu, a když svítí sluníčko, jeho paprsky už mají sílu. Vyrazit ven v teniskách ještě není možné, především kvůli všudypřítomnému blátu. To se špatně umývá i z podzimních polobotek. Spousta rodičů tak spoléhá na holínky, po našem: gumáky. Jedná se o neprostupnou obuv, a tak je v ní dětská noha nejen chráněna, ale také se snadno zapotí, navlhne a studí.

Jak poznat špatné holínky

Vždycky jsou to ty, ze kterých se doma po návratu z venku vyzouvají studené a mokré nohy. Takových holínek se zbavte. Nebude to s nimi lepší.

Vždy také hned vyhoďte holínky, do kterých teče. Spravovat je dost dobře nejde, svou funkci už beztak neplní. Pokud ale bydlíte v domku se zahradou, ze starých holínek si můžete udělat rozkošné květináče, třeba jako program na tvoření s dětmi. Holínky můžete pomalovat, omotat provázky nebo jim ozdobně nastříhat okraje.

Jak poznat dobré holínky

V případě holínek pátrejte po hodnověrném doporučení. Většinou se totiž jejich kvalita nedá poznat jinak, než že vám jiní rodiče potvrdí, že z nich vyzouvají vždy suché a teplé nožky.

Přesto se i sami pokuste najít holínky, které splní několik základních předpokladů:

  • Ohebná pryž
    Tuhé holínky budou vadit dítěti při chůzi a častěji v nich zakopne a spadne. Třeba rovnou do bláta. To nechcete.
  • Silnější pryž
    Velmi tenké holíky snadněji propouštějí chlad.
  • Kožíšek uvnitř
    Kožíšek nebo jiná tkanina (případně netkaná textilie typu plsti). Nejenom, že nohu zahřeje, ale navíc umí pohltit část vlhkosti, která vzniká při pohybu nohy v uzavřené neprodyšné holínce.
  • Vyndávací kožíšek
    Aby si vnitřní vystýlka holínky udržela své vlastnosti, je třeba ji pravidelně prát, protože potem nasáklá, „zdrcnutá“ textilie ani nezahřeje, ani nenasákne přebytečnou vlhkost.
    Vyndávací textilní vložka z holínky je jeden z nejlepších vynálezů. Po každém nošení ji vytáhněte a dejte vyschnout, po několika nošeních ji vyperte.
  • Svítící holínky
    Je to zdánlivě nepodstatný detail, který má za úkol potěšit děti. Ale až budou vaše ratolesti běhat někde venku v pokročilejším večeru, třeba o čarodějnicích, blikající podrážky holínek nesmírně oceníte.

Vyšší cena = lepší holínky?

Efektivně odvést z holínek přebytečnou vlhkost a zvolit textilii, která nasákne vlhkost, a nestudí, je většinou otázka kvality použitých materiálů. Neplatí to 100%, ale spíš se smiřte s tím, že ty opravdu kvalitní holínky jsou dražší a mohou se cenově pohybovat na úrovni zimních bot.

Dobrou zprávou je, že kvalitní holínky jsou poměrně nezničitelné, takže ty dobré se často prodávají po dětských bazárcích za méně závratné ceny. Případně si nové můžete koupit vy a pak je prodat dál. Pokud mají pratelnou vložku, vůbec se nemusíte obávat o hygienu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek