Pitný režim při příkrmech a kojení

Je třeba při příkrmech souběžně s kojením podávat také vodu? Kdy ano, kdy ne a proč? Jakými okolnostmi se řídí pitný režim v druhé půli prvního roku života dítěte? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Kdy začít přidávat tekutiny?

Už začátkem pátého měsíce věku dítěte se začíná s prvními příkrmy, nejčastěji s vařenou a důkladně rozmixovanou mrkvičkou, později bramborem, dýní, cuketou nebo hráškem. Zároveň je miminko stále kojeno, případně krmeno umělou kojeneckou výživou. Spousta rodičů si klade otázku, zda je společně s příkrmem nutné podávat také dodatečnou dávku tekutin.

4.–6. měsíc věku dítěte je období, kdy se příkrmy podávají spíše po lžičkách než po celých porcích a děťátko je mimo poměrně „sváteční“ čas příkrmového oběda kojeno, případně krmeno kojeneckým mlékem.

Mrkvička i další zeleninové příkrmy bývají vodnaté, prozatím je jich malé množství a většinu výživy tak zatím stejně obstará mléko.

Není nutné podávat tekutiny navíc, pokud ovšem nenastanou extrémní tropické teploty přesahující 30 °C ve stínu a miminko je těmto teplotám (byť třeba ve stínu) vystaveno. V takových případech je lahvička s převařenou kojeneckou vodou na místě a dítě klidně může vypít až kolem 30 ml denně.

6.–9. měsíc věku dítěte je přechodné období, kdy se podíl mateřského či kojeneckého mléka na jídelníčku dítěte významně snižuje a končí přibližně na dvou až třech dávkách mléka denně. Ostatní stravu už vyplní masozeleninové příkrmy a polévky, mléčné kašičky a ovocné příkrmy. V menší míře například i bílé jogurty.

Přesný okamžik, kdy začít dítěti pravidelně podávat tekutiny navíc, by měl vycházet z doporučení ošetřujícího pediatra dítěte. Jedině ten miminko dobře zná, zná jeho zdravotní stav i rodinnou anamnézu a dovede kvalifikovaně doporučit vhodnou skladbu jídelníčku.

Opravdu velmi orientačně je to moment, kdy jsou už tři denní dávky mléka nahrazeny dětskou stravou. Opět ale platí, že tekutiny navíc by se měly dítěti podávat i během tropických dnů, kdy je miminko vystaveno vyšším teplotám. Stále platí, že dítě do 1 roku by nemělo být delší dobu na slunci a i pro pobyt ve stínu bychom ho vždy měli namazat krémem s vysokým SPF faktorem (alespoň 30).

9.–12. měsíc věku dítěte už je období, kdy je dodatečné pití samozřejmostí. Navíc se kromě převařené kojenecké vody mohou podávat dětské čaje. Rozhodně zatím nejsou vhodné džusy nebo ovocná šťáva, dejte také pozor na „dospělácké“ čaje, které by mohly obsahovat příměs černého i zeleného čaje s kofeinem. I pokud je dítě nadále kojeno (často například během noci), je už nezbytné podávat dodatečné tekutiny.

Kolem 1. narozenin by dítě mělo vypít úhrnem kolem 1 litru tekutin, ale to se nepočítá mateřské či kojenecké mléko. Opět platí, že denní dávka tekutin by se měla zvyšovat při vysokých teplotách, ale například i během nemoci. Po prvních narozeninách se do jídelníčku dítěte může zařadit také kravské mléko, vždy volte čerstvé mléko s vyšším obsahem tuku.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek