Otoky v těhotenství

Proč jsou otoky v těhotenství věc, které musíme věnovat pozornost? Co je způsobuje a mohou být příznakem vážnější komplikace? Jak rozpoznat ty opravdu nebezpečné, pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Proč vznikají otoky během těhotenství

Už kolem 21. týdne těhotenství začínají objem a váha rostoucí dělohy utlačovat cévy v malé pánvi a později dochází i ke zvýšenému tlaku na dolní dutou žílu. Váha a objem dělohy mechanicky působí na okolí, proto jsou otoky dolních končetin v těhotenství běžné a samy o sobě neznačí nic mimořádného. Pokud ovšem zároveň platí následující:

  • Ráno jsou otoky minimální, v průběhu dne postupně otékají prsty na rukou, chodidla a kotníky.
  • Zhoršují se po silně slaném jídle (typicky chipsy, popcorn, uzeniny).
  • Pokožka v místě otoku nemění barvu.
  • Otoky nejsou patrné v obličeji.
  • Zhoršují se v teplém počasí.

Kdy mohou být otoky varovným signálem

Otoky trvalejšího rázu, které s nočním spánkem nemizí, a kromě končetin jsou patrné i v obličeji, mohou být známkou blížící se preeklampsie.

To je závažný zdravotní stav, objevující se nejdříve po 20. týdnu těhotenství, při kterém ochabují děložní cévy. Tento stav se může rozvinout do eklampsie, která přímo ohrožuje na životě matku a dítě. V takovém okamžiku musí být okamžitě proveden císařský řez.

Příčina preeklampsie není známá, přitěžující okolnosti jsou hypertenze (vysoký tlak), diabetes a obezita. Někdy přichází pozvolna, jindy „ze dne na den“.

První průvodní jevy preeklampsie jsou právě masivní otoky, nejen končetin, ale i obličeje, také vysoký tlak a bílkoviny v moči. Proto se na každou návštěvu gynekologa nosí vzorek ranní moči, měří se tlak a těhotná žena je tázána na otoky.

Preeklampsie postihuje méně než 10 % těhotných žen a lékaři si s ní umí poradit.

Klíčové je včasné zachycení možných blížících se potíží, proto je nanejvýše důležité sledovat otoky a při prvním podezření ihned volat nebo navštívit ošetřujícího gynekologa.

Samostatný otok

Rovněý se může vyskytnout asymetrický otok, kdy oteče pouze jedna končetina. Takový stav bohužel poukazuje na trombózu, tedy mechanickou blokádu cévy krevní sraženinou. Pokud se tato krevní sraženina později uvolní do krevního oběhu, doputuje až do srdce a může způsobit zástavu srdce s fatálními následky.

Jakmile zaznamenáte samostatný otok, okamžitě jeďte do nejbližší nemocnice nebo volejte záchrannou službu.

Prevence otoků v těhotenství

Snaha předcházet rozvoji otoků je během těhotenství zásadní. Prevence je poměrně jednoduchá a pomůže i při dalších zdravotních obtížích.

  • Pravidelný pohyb
  • Pauzy u delšího sezení (například při sezení u počítače pravidelně vstaňte a projděte se po pokoji, můžete si do mobilu stáhnout bezplatnou aplikaci, která vás upozorní na nutnost udělat si pauzu)
  • Omezení slaných a tučných pokrmů
  • Dostatečný pitný režim
  • Masáž dolních končetin
  • Pohybové aktivity vhodné v těhotenství – těhotenská jóga, těhotenský aqua-aerobic
  • Bohatý a pestrý jídelníček s množstvím ovoce, zeleniny a kvalitních bílkovin ve formě masa a mléčných výrobků

Věnujte během těhotenství pečlivou pozornost svému tělu, medicína si zavčas umí poradit i s těmi nejzávažnějšími těhotenskými obtížemi.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek