Pátá a šestá nemoc

Spalničky, spála, zarděnky, Filatov-Dukeho nemoc, pátá nemoc a šestá nemoc – takové jsou v Česku používané názvy pro šest dětských infekčních nemocí. Proč ale pátá a šestá nemají svá pravá jména a jak je poznáte?

Proč pátá a šestá nemoc?

První tři dětské infekční choroby – spalničky, spála a zarděnky – mají přehledné české názvy. Čtvrtá nemoc se jmenuje podle vědců, kteří se věnovali jejímu výzkumu, někdy se můžete setkat
i s označením pseudospála či nepravá spála. A pak jsou další dvě nemoci, objevené později, které nemají český ekvivalent, a z tohoto prostého jazykového důvodu se jim říká pátá a šestá nemoc.

Pátá nemoc – erythema infectiosum

Pátá nemoc je záludná zejména v úplném počátku. Pokud se takzvaně přechodí, může vést k chronickým obtížím. U páté nemoci je tedy nejdůležitější ji správně diagnostikovat, aby byl dodržen klid po dobu rekonvalescence.

Průběh:

  • První týden přichází zvýšená teplota, až horečka, bolest hlavy, svalová únava bez dalších příznaků, typicky respiračních, tj. bez kašle a rýmy.
  • Zhruba po týdnu se objeví začervenání v obličeji s přiléhavým přirovnáním „zfackovaná tvář“.
  • Za tři dny se začervenání v síťovitých obrazcích objevuje na končetinách, hýždích a méně často, ale také někdy na trupu dítěte, nakonec se může objevit i na ploskách nohou. Červené skvrny jako by se stěhovaly od hlavy až k patě.

Nejdůležitější je srážet případnou horečku a především držet dítě v klidovém režimu ještě zhruba týden po odeznění posledních potíží, aby se organismus dokonale zotavil a nedošlo ke vzniku chronických obtíží. Je však nutné uvést, že chronické potíže většinou vznikají u dětí, které již mají z nějakého důvodu oslabenou imunitu. U zdravých dětí jsou následky páté nemoci nulové.

Šestá nemoc – exanthema subitum či roseola infantum

Šestá nemoc má původce v herpetických virech. Běžně se v populaci vyskytuje, je infekční, ale při absenci přidružených onemocnění a vrozených vad zpravidla nepůsobí vážnější zdravotní komplikace.

Průběh:

  • První tři dny trvá vysoká horečka (39–41 °C), ale i při horečce dítě normálně jí, spí a hraje si. Léčba spočívá pouze ve srážení horečky léky na bázi paracetamolu či ibuprofenu v dávkách přizpůsobených věku a hmotnosti dítěte.
  • Po poklesu teplot dochází k výsevu červených skvrnek typicky v oblasti krku a trupu, někdy
    i na obličeji. Ty ustupují po několika dnech a tím nemoc končí.

U šesté nemoci jsou známy případy, kdy došlo souběhem několika faktorů k chybné diagnóze dítěte
a byla mu podána antibiotika. Následný kožní výsev byl posléze nesprávně vyhodnocen jako alergická reakce na penicilin a doživotně se tak ve zdravotnické dokumentaci daného člověka objevuje alergie na penicilin, což je škoda, protože se jedná o účinné a poměrně šetrné antibiotikum.

Pokud máte podezření, že by se tento omyl mohl stát v případě vašeho dítěte, konzultujte své obavy s jeho ošetřujícím pediatrem, který zařídí další vyšetření dítěte na možnou alergii na penicilin.

Pátá a šestá nemoc obecně nejsou nebezpečná onemocnění, bohužel ne vždy je však znám kompletní obraz zdraví dítěte a je možné, že takové obyčejné dětské nemoci odhalí jiné, závažnější poruchy či choroby. Nepodceňujte vyšetření u pediatra v případě dětských nemocí a rozhodně neberte na lehkou váhu například doporučení ke klidovému režimu dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek