Jak čistit mléčné zuby

Zdraví mléčných zoubků je důležité pro kvalitu pozdějšího trvalého chrupu. Možná se vám bude hodit malé shrnutí, jak správně dětem čistit zoubky, jaké zubní pasty jsou vhodné a jestli nechat děti samostatně čistit chrup.

Vždyť mléčné zoubky vypadají

Je sice pravda, že mléčné zoubky s nástupem zhruba školního věku vypadají a na jejich místě vyroste trvalý chrup, ale kondice mléčných zubů může navždy poznamenat i trvalý chrup, proto je potřeba
o ně důsledně pečovat.

Při zanedbání hygieny mléčného chrupu dochází k efektu tzv. medových zoubků, kdy sklovina zubu zčerná a hmota zubu začne ustupovat.

To však není problém pouze estetický – zkažené zuby narušují dásně a mohou zasáhnout i nastupující trvalý chrup a nevratně jej poškodit. Dlouhodobě pak i každé poškození dásní urychluje rozvoj parodontózy a předčasné vypadávání trvalého chrupu. Zkrátka se jedná o následky na celý život.

Jak správně pečovat o mléčné zoubky

Už v okamžiku, kdy se „vylíhne“ první mléčný zoubek, je potřeba jej začít čistit.

Pravidla čištění mléčného chrupu

  • Správný kartáček
    To znamená kartáček některé z renomovaných značek, raději nekupujte no-name kartáčky z večerky.
    Vždy by na obalu kartáčku mělo být uvedeno, že je určen pro čištění zubů adekvátního věku dítěte, například 0–2 roky, případně 0–6 let.
    Štětiny kartáčku by měly být spíše měkké a rovné, bez případných gumových aplikací.

Kartáček měňte již po dvou měsících, protože jemné štětiny dříve podléhají opotřebení
a roztřepený kartáček nečistí zuby dostatečně šetrně a kvalitně.

  • Vhodná zubní pasta
    V žádném případě zoubky nečistěte zubní pastou určenou pro dospělé. Jednak je dost možné, že by děti pálila na jazyku, ale především by mohly čisticí složky pasty zbytečně poškodit křehkou zubní sklovinu mléčných zoubků.
    Vždy proto vybírejte zubní pastu, která je určena pro děti, a to pouze takovou, na níž je uvedeno, že je vhodná již od věku před prvními narozeninami.
    Zubní pasty stačí aplikovat minimální množství, takzvaně zašpinit kartáček.

Technika čistění zubů

Šetrné, jemné, ale důkladné, takové by mělo být čištění mléčných zoubků. Jakkoliv mají rodiče snahu vést děti od útlého věku k samostatnosti, vždy by měli při čištění zubů asistovat a ujistit se, že všechny zoubky byly pořádně vyčištěny.

Zároveň je ale chyba chrup drhnout silou. Děti by se měly naučit zuby jemně masírovat a příliš na kartáček netlačit. Tento zvyk v průběhu let vede k přílišnému obroušení zubní skloviny a k šednutí zubů.

Frekvence čištění je stejná jako u dospělých, tedy ráno a večer, a nebude chyba, pokud dítěti vyčistíte zoubky i po obědě před denním spánkem.

I děti mají své zubní lékaře

Už kolem druhého roku věku dítěte byste s ním měli poprvé navštívit ordinaci zubního lékaře, který zkontroluje nejenom čistotu a kvalitu zubů, ale rovněž jejich postavení. Křivě rostlé zoubky totiž zpravidla způsobují nesprávný růst trvalého chrupu – a zase se dostáváme k tomu, že poškozený mléčný chrup může způsobit následky na trvalém chrupu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek