Covid v těhotenství

O novém koronaviru covid-19 neboli SARS-CoV-2 se toho ještě příliš neví a jeho celosvětová pandemie je v historii lidstva bezprecedentní. Co zatím víme o koronaviru v těhotenství, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Nakazí se i dítě v děloze?

Ačkoliv se nemocí covid-19 nakazily už miliony lidí, vědci zatím zaznamenali pouze dva případy, kdy došlo k přenosu nemoci od matky na nenarozené dítě. V obou případech bylo posléze narozené dítě v pořádku, bez zjevných potíží. Ostatně uvádí se, že ani dřívější podobné viry MERS a SARS „nedokázaly“ nakazit nenarozené dítě.

Po porodu však dochází k nákaze naopak s vysokou pravděpodobností, což je způsobeno blízkým konktaktem matky a dítěte. Zatím ale není znám případ, kdy by novorozenec nebo kojenec zemřel na covid-19. Naopak v drtivé většině případů je dítě asymptomatické nebo má pouze lehký průběh. Komplikovanější je pak situace u novorozeňátek a kojenců, kteří mají další přidružená onemocnění či vrozené vady, a to zejména dýchacího ústrojí.

Prohlídky a vyšetření s nemocí covid-19 v těhotenství

Rutinní prohlídky, těhotenská poradna i různé screeningy a testy se odkládají po dobu izolace, tedy po dobu 10 dnů od pozitivního testu, ovšem pouze v případě, že má žena mírný až asymptomatický průběh. Pokud se objeví horečky, rozhodně se doporučuje držet karanténu až do odeznění potíží.

Je sice pravda, že některá vyšetření je potřeba provést v určitém období, ale zpoždění, které představuje nanejvýš dva či tři týdny, je ve většině případů v pořádku.

Akutní zákroky s nemocí covid-19 v těhotenství

Odklad lékařské péče se však rozhodně netýká jakýchkoliv akutních vyšetření a zákroků. V případě nestandardního průběhu těhotenství, krvácení, intenzivní bolesti nebo jakéhokoliv jiného podezření na zhoršení zdravotního stavu ženy či dítěte je žena vyšetřena a případně hospitalizována bez ohledu na onemocnění covid-19, byť pochopitelně s adekvátními ochrannými opatřeními.

Porod s nemocí covid-19

S porodem žen pozitivně testovaných na covid-19 má v této chvíli zkušenost snad již každá česká porodnice. Děje se tedy za přísnějších hygienických opatření, zejména pro zdravotnický personál, ale české porodnice již mají zkušenosti, jak takový porod zvládnout a zajistit ženě stejně kvalitní péči.

Psychická zátěž spojená s covidem-19

Velká potíž s nemocí covid-19 je z pohledu psychiky. Za to, že se někdo někde nakazí, nenese odpovědnost, často se však stává, že si těhotná žena vyčítá, že se nakazila. Zde je však potřeba zdůraznit, že nikdo si nepřeje záměrně onemocnět (či být asymptomaticky pozitivní) a rozhodně není namístě mít výčitky svědomí. Za to přece nemůže nakažený, za to může nemoc.

Stejné je to i v případě, že vy sama nakazíte někoho dalšího. Pokud vědomě a úmyslně neporušujete pravidla izolace a další preventivní opatření, pak si nemůžete vyčítat, že jste nakazila například své nejbližší, se kterými žijete v jedné domácnosti. Taková je zkrátka povaha této nemoci. Snažte se netrápit výčitkami, protože nejsou opodstatněné.

Pocity viny se mohou dostavit i v případě porodu s nemocí covid-19, kdy veškerému personálu vaše onemocnění komplikuje práci. Ano, je to tak, ale není to vaše vina. Nechtěla jste se nakazit, a ačkoliv vaše diagnóza přidělává práci celému oddělení, nikdo se kvůli tomu na vás nemůže zlobit a vy se nemáte za co omlouvat. Taková je zkrátka realita a nebojte se, nejste první ani poslední covid-19 pozitivní rodička.

Nepříjemné mohou být někdy i reakce okolí. Někteří lidí pomlouvají a vynášejí soudy, aniž by znali celou pravdu. Takoví lidé byli, jsou a budou a smiřte se s tím, že jednou jim bude vadit váš koronavirus, jindy barva vašich vlasů a pak zase třeba způsob, jakým říká „dobrý den“ vaše dítě. Lépe se to řekne, než udělá, ale pokuste se nepouštět si takové klepy k tělu. Zkrátka zavřete oči a řekněte si, že zítra zase budou pomlouvat někoho jiného a na vás si ani nevzpomenou.

Jak se vyrovnat s obavami o zdraví dítěte

Každá maminka trne, zda její dítě bude zcela zdravé. To je normální a přirozené. A stejně tak je přirozené, že v případě onemocnění covidem-19 vzniká obava o zdraví dítěte.

Své pochybnosti vždy v první řadě řešte se svým ošetřujícím gynekologem, který zná váš zdravotní stav, osobní i rodinnou anamnézu a má nezbytné informace k tomu, aby mohl vyhodnotit potenciální rizika a případně vám doporučit nějaká další vyšetření.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek