Jak poznat atopický ekzém

Pokožka miminek je velmi citlivá a bývá náchylná ke vzniku pupínků nebo začervenání. Jak rozeznat neškodné potničky od atopického ekzému, jsme pro vás sepsali v novém článku Rádce Mimi klubu.

Malý slovníček pojmů

Atopický ekzém je specifické onemocnění, které se sice projevuje primárně na pokožce, ale neřadí se mezi dermatitidy, tedy onemocnění kůže. Atopický akzém je totiž projevem alergické reakce. Určit alergen, který atopický ekzém způsobuje, bývá obtížné. A aby to nebylo tak jednoduché, alergen, který ekzém způsobuje, se může v průběhu života člověka měnit. Například u kojenců jsou to nejčastěji alergie potravinové a nejobvyklejšími alergeny jsou mléko, vejce, mouka a sója. Tyto reakce po druhém roce života ustupují, ale často se „vrací“ ve školním věku jako alergie na prach, pyl nebo roztoče. Není to pravidlo, ale dochází k tomu.

Potničky jsou pupínky, někdy i mírně zarudlé, které se vytvoří na pokožce při zapaření. Často se objevují na obličeji, protože se tváře snadno zapaří například během kojení. Potničky se ukážou a většinou samy od sebe také mizí. Nesvědí a dítěti nijak nevadí.

Dermatitidy, lidově vyrážky, pak představují úctyhodně rozsáhlou skupinu různých běžných či vzácnějších a lehčích nebo těžších onemocnění. Určit správnou diagnózu ovšem zvládne výhradně zkušený dermatolog a pediatr.

Symptomy atopického ekzému

Když se objeví poprvé, má zhruba následující průběh.

  1. Místo, typicky tváře, krk, loketní a kolenní jamky, podpaží, oblast plenek a záda, nejprve vysychá, kůže tvrdne, objevují se drobné šupinky a na omak je kůže zhrublá.
  2. Zasažená oblast začne svědit, zarudne a objeví se drobné ranky. Dítě se může samovolně poškrábat do krve.
  3. Celé ložisko (léze) mokvá, mohou se objevit stopy krve, intenzivně svědí a bolí.
  4. Do zanícené pokožky se může dostat infekce.

Výše popsaná třetí a čtvrtá fáze nastávají pouze při zanedbání péče o poškozenou pokožku a vy věci rozhodně nikdy nesmíte nechat dojít tak daleko.

Atopický ekzém má kolísavou intenzitu. Zatímco někdy je léze akutní, silně rudá, svědící a nutící dítě škrábat se až do krve, jindy ložisko jako by vysychá, zklidňuje se, světlá a zatahuje se.

Kdy se nejedná o ekzém

  •  Jsou viditelné jednotlivé pupínky.
  • Pokožka není zhrublá ani zarudlá.
  • Pokožka dítě zjevně nesvědí (dítě nemá potřebu se škrábat).
  • Pupínky se objevují a zase mizí, případně zůstávají neměnné dlouhé týdny.
  • Pupínky „putují“ po těle, začínají např. na hlavě a postupně se přesouvají směrem k chodidlům.

 

Co dělat při podezření na atopický ekzém

Vaše první kroky by samozřejmě měly směřovat do ordinace ošetřujícího pediatra vašeho dítěte. Zkušení dětští lékaři většinou bezpečně rozeznají projevy počínajícího atopického ekzému od jiných dětských dermatitid a případných jiných onemocnění.

Pokud však i pediatr potvrdí podezření na atopický ekzém, pak s dítětem zamíříte na alergologii provést alergologický test. Ten se může malým dětem udělat zhruba od 6 měsíců věku. Na rozdíl od testu pro dospělé se kojencům roztok s alergeny jen nakape na ručičku a nic se do kůže nevpichuje, nejedná se tedy o nijak traumatické vyšetření.

Pokud budete mít štěstí a alergologický test odhalí alergen, pak ho stačí eliminovat a máte vyhráno. Pozor, je třeba alergen odstranit nejen z jídelníčku dítěte a kojící maminky, ale načas také z celé domácnosti – typicky například vajíčka se při smažení dostanou do vzduchu a dítě mohou podráždit i nepřímo.

Pokud alergologický test nic neodhalí, pak vás čeká zdlouhavá a namáhavá cesta. Jednak budete metodou pokus–omyl pátrat po alergenu sami, jednak se budete muset naučit co nejlépe pečovat o zasaženou pokožku dítěte, aby ji atopický ekzém neničil.

Jak pečovat o atopickou pokožku

  • Pravidelně dítě koupejte. V poraněné pokožce se snáze množí viry a bakterie, které kondici pokožky rapidně zhoršují.
  • Používejte ke koupeli mycí prostředky určené výhradně pro kojence s atopickou pokožkou.
  • Po každé koupeli důkladně promazávejte celé tělo miminka, opět krémem určeným k ošetření atopické pokožky malých dětí.
  • V případě akutního zhoršení ekzému promazávejte léze i několikrát denně.
  • Perte v pracím prostředku určeném pro citlivou pokožku, a to nejen prádlo dítěte, ale též ložní prádlo a oblečení celé rodiny, neboť celá rodina se pravděpodobně dítěte dotýká.
  • Dbejte na zvýšenou hygienu.

Zhoršení atopického ekzému je do jisté míry psychosomatické, ačkoliv to platí spíše o starších pacientech. Ale i tak pro jistotu zvažte, zda dítě zbytečně či nevědomky nevystavujete stresovým situacím.

 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek