Co vnímá miminko v bříšku

Pouštějte miminku Mozarta, bude pak inteligentní. Tak zní jeden z nejčastějších mýtů. Zajímavé ale je, že není zase tolik vzdálený realitě.

Nejde primárně o samotné tóny z pera slavného rodáka ze Salzburku, ale jistě vás překvapí, kolik toho miminko v bříšku matky dokáže vnímat.

Na úrovni biochemie

Začneme tím, co je průkazné. Ačkoliv se krev matky a dítěte nemíchají, neboť dítě má svůj vlastní krevní oběh už několik týdnů po početí, jsou až do okamžiku porodu spojeni pupeční šňůrou a též plodový obal a placenta jsou pevně propojeny s matčiným tělem. Co to znamená? Na dítě se částečně přenáší hormonální změny v těle matky. Velmi zjednodušeně můžeme říct, že pokud se mamince vyplaví adrenalin, dítě to pocítí, pokud se vyplaví hormon štěstí serotonin, dítě to pocítí také. Na druhou stranu skutečně nejde o to, že by dítě kopírovalo matčiny emoce, spíš si to představte tak, že matka dítěti „pošle esemesku“ o tom, jak se právě cítí.

Na úrovni smyslů

Všechny smysly už během posledního trimestru víceméně fungují, některé dokonce i dříve.

Sluch dítěte je už vyvinutý poměrně dobře. Dítě nejen, že slyší hučení krve v matčiných cévách, ale vnímá (a rozpozná!) zvenčí hlas matky, později hlas otce, sourozenců a případně dalších osob, které často slýchá.

Miminka také ke konci těhotenství už dokážou rozeznat příjemný hovor, vzrušenou diskuzi či přímo hádku. Samozřejmě zatím nemají rozum z toho, co se děje, ale vnímají pozitivní či negativní naladění komunikace.

A co ten Mozart? Dítě dokáže vnímat harmonické zvuky a mezi ty se rozhodně Mozartovy symfonie řadí. Nicméně každá hudba, možná s výjimkou tvrdých metalových žánrů, má uklidňující, harmonizující účinek a pozitivní vliv na rozvoj nervových spojení v mozku.

Chuť zatím dítě v bříšku rozpozná pouze jednu, a to sladkou. I po narození pije pouze matčino mateřské mléko, které je sladké. Ostatní chutě zatím nezná ani je neumí rozeznávat, to nastává až o zhruba 4 měsíce později.

Hmat se dětem také rozvíjí již v prenatálním období. Dokonce už koncem 3. měsíce prenatálního vývoje má dítě první povrchová nervová zakončení, takže vnímá, že se nachází v tekutině, a cítí, když se rukou dotkne jiné části svého těla. Později už hmatem vnímá i matku a její hlazení po bříšku a naopak maminka vnímá pohyby dítěte v děloze. Ideální doba na první „mazlení“.

Zrak pokulhává nejvíce. Plod sice již od 18. týdne těhotenství otevírá oči, ale moc toho zatím nevidí. Děti v matčině lůně rozeznají jen tmu a světlo, a to pouze tehdy, když má maminka holé či málo oblečené bříško. Tehdy kolem sebe děti vidí růžovočerveně. Po narození se zrak vyvíjí, ale poměrně pomalu. Ještě celé tři měsíce dítě vidí na vzdálenost několika desítek centimetrů, velmi rozmazaně a černobíle. Opravdu ostrý barevný zrak mají děti až kolem 12 měsíců.

Co se uvnitř celý den děje

S jistotou víme, že dítěti se střídá spánek s bdělostí. Miminko zatím velkou část dne prospí, nejinak je tomu po narození. Když je vzhůru, pohybuje se, což ostatně maminka cítí. Rozhazuje rukama, cucá si prsty, škrábe se, zívá, polyká plodovou vodu, kope nožičkama, a dokonce zvládne kotrmelec.

Pamatuje si dítě něco z bříška?

Výzkumy naznačují, že ano. Dítě pozná zvuk hlasu matky včetně toho, zda je tón pozitivní, či negativní, a pozná také hlasy dalších členů domácnosti. Dítě pozná matčinu vůni, proto často reaguje odmítavě, když matka použije parfém, například se nechce přisát na kojení. Dítě se uklidní, pokud slyší tzv. bílý šum. Ten si můžete představit třeba jako zvuk mořských vln, pravidelně narážejících na pobřeží. Dítěti to připomíná zvuk toku krve v matčiných cévách.

Opravdu, na základě pozorování reakcí dětí po narození je jasné, že si už z prenatálního období pamatují určité základní a důležité věci. S jistotou poznají maminku podle sluchu a čichu. To vůbec není málo! Nejspíš znají také některé další členy rodiny, zvuky domácnosti a dotyky. A samozřejmě sladkou chuť! Možná proto mají děti, a nejspíš i my dospělí, později takovou slabost pro cukrovinky.  



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek