Zvládněte rodinné focení doma

Krásná vzpomínková fotografie, kde to všem bude slušet a budete ji moct zabalit babičkám pod stromeček. U profesionálních fotografů stojí takové focení i několik tisíc korun. My vám poradíme, jak zkusit pořídit snímek alespoň přibližné kvality.

Vytvořte scénu

Místo, na kterém se budete fotit, v předvánočním období nejspíš v domácnosti, by mělo být co nejlépe osvětleno denním světlem. Tedy ideálně přímo naproti oknu, ve vzdálenosti maximálně
2 metry od okna. Fotit zkuste v jasné, slunečné dny, ale ne v době, kdy přímo do okna dopadají sluneční paprsky.

Scéna může být dvojí. Ideální pro začátečníky je čistá zeď, nikoliv nutně bílá, klidně barevná. Ale opravdu ji vyčistěte. Sundejte obrázky, odsuňte nábytek. Ke stěně si můžete stoupnout nebo posadit některé členy rodiny. Druhou variantou je aranžmá v hezkém stylizovaném zákoutí. Vždy ale místo na focení vytvořte tak, aby splňovalo podmínku dostatečného denního světla.

Vyberte outfity

Zní to povrchně, ale pro výsledný efekt fotografie je vaše oblečení důležité.

Tipy & nápady:

  • Všichni ve stejné barvě a v tričku stejného střihu
  • Různé základní barvy, např. 4 členové rodiny = červené, modré, žluté a zelené triko
  • Pánové v klasickém obleku a dámy v šatech
  • Kostýmní fantazie – čarodějové, piráti, indiáni, zvířata, lupiči, mafiáni, policisté nebo libovolné postavy z filmů a seriálů
  • Odvážné fotky, které přesto vypadají vkusně a nesou se v rodinném duchu, například nahaté focení s velkými listy klasické pokojovky monstery

Zařiďte si stativ

Stativ, tedy stojánek na fotoaparát, sice pořídíte už za cenu kolem tří stovek, ale pokud ho později nevyužijete, je zbytečné ho kupovat. Vyzkoušejte třeba sílu sociálních sítí a poptejte se, zda by vám stativ někdo nezapůjčil na jedno odpoledne.

Pokud nemáte mobilní telefon s alespoň ucházejícím fotoaparátem, vypůjčte si i fotoaparát. Když už podniknete tohle všechno, byla by škoda, kdyby fotky byly nekvalitní. 

Načasujte focení

Musíte skloubit předpověď počasí s různými omezeními – tatínek v práci, dětský polední spánek atd. Načasování je důležité, aby byli všichni odpočatí a v pohodě.

Hrajte si s výrazy

Strojené úsměvy jsou nadčasové a babičky třeba ateliérový typ fotografie ocení, ale klidně se můžete trochu odvázat. Zkuste fotky s přísným výrazem, s výrazem překvapení, s posíláním pusy nebo stylizované pózy podle tematického oblečení.

Vytiskněte si fotky

Nenechávejte si pouze digitální podobu a rozhodně investujte do vyvolání vybraných fotek. Dnes už nemusíte do specializovaného obchodu, fotky vyvoláte i v Globusu. Tam nakoupíte i rámeček, třeba pro babičku pod stromeček.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek