Netradiční hračky na sníh

Sáně jsou stejně jako kolové povozy vynálezem starověku, pro pohyb na sněhu tedy opravdu nejsou ničím novým. Různé nečekané varianty pohybu na sněhu ale v posledních dekádách přibyly a vaše děti je budou milovat. Jaké to jsou, pro vás zjišťoval Rádce Mimi

Pro menší děti do 3 let

Tříleté dítě ještě nemá vypilovanou rovnováhu do takové míry, aby zvládlo pohyb na samohybech náročnějších na koordinaci. Pro menší děti proto zatím nemusíte vymýšlet nic speciálního. Zato zkuste vozidlo co nejvíc vyšperkovat, aby dítě vůbec získalo k zimním radovánkám pozitivní vztah.

  • Potisk s oblíbenou postavičkou
    Je to laciný trik a ano, boby s Annou a Elsou možná nejsou vrcholem estetiky, ale pamatujte, že účel světí prostředky a chceme děti i v zimním období vytáhnout ven každý den a přimět je k všestranné pohybové aktivitě.
  • Volant
    Sáně s volantem sice na první pohled ocení hlavně kluci, ale uspějí i u děvčátek. To proto, že dítě se má za jízdy čeho chytit a nepřipadá si na bobech tak zranitelné, jako když pouze svírá brzdy. Tím spíš, pokud zatím příliš nechápe účel brz a neumí je používat.
  • Klasické sáňky
    Tři jednoznačné výhody pro menší děti: přední madlo, kterého se mohou chytit, dobrý výhled a možnost spolujízdy s dalším cestujícím, což opět dodá pocit bezpečí a podpory. Mají ale
    i nevýhody: nejsou příliš skladné do auta, a když se rozjedou, umí jet opravdu velmi, velmi rychle.
  • Lopata
    Volte pouze lopatu s madlem, na talíř je zatím brzo.

Pro větší děti

Tady teprve začíná pravá zábava. Nebojte se toho. Navíc vše, o čem se dočtete níže, můžete pořídit
i na internetových bazárcích – třeba na sociálních sítích – za pár korun. Anebo koupíte nové a ještě pak můžete svůj povoz prodat.

  • Talíř s madly
    Nebezpečné (a zábavné) na něm je, že se může za jízdy otočit a jezdec tak pokračuje třeba čelem vzad. Talíř se ale rozhodně nehodí pro svahy, kde existuje byť jen minimální nebezpečí, že dítě může někoho srazit.
    (Na svahy, kde může dítě vjet třeba do vozovky, byť ne příliš frekventované, rovnou zapomeňte. Riziko je příliš velké, i když to zdánlivě vypadá „v pohodě“.)
  • Snowboard na šňůře
    Tahle věc se parádně hodí na delší procházky (je lehká a dá se případně připevnit k batohu)
    a na mírně svažité ploše na ní dítě můžete vozit, ať už vsedě, vkleče, nebo vestoje. Zejména v rodinách, kde se jezdí na prkně, je takový snowboard na šňůře prvním nezbytným krokem.
  • Odrážedlo na sníh
    Ano, tohle existuje. Stejná plastová (může být i kovová) konstrukce jako na obyčejné odrážedlo, jen místo kol jsou ližinky. Někdy dvě, někdy tři (jedna vepředu a druhá vzadu). Tuhle věcičku možná využijí i rodiny, které žijí ve vyšších polohách nebo na venkově, zkrátka všude tam, kde je v zimě hodně sněhu.
  • Skibob
    Jedna lyže vepředu, dvě vzadu, řídítka a sedátko. Tak vypadá skibob. To už je však poměrně drahá věc, cena nového skibobu začíná kolem 2 000 Kč, ale samozřejmě můžete sehnat bazarový. Jízda na skibobu už je velmi náročná, nezvládli by ji ani někteří dospělí. Rozhodně by dítě mělo mít odpovídající zkušenosti a nemělo by se se skibobem pouštět na strmé svahy nebo tam, kde hrozí riziko vybočení z trati do nebezpečných končin. Ovšem když už se na skibobu naučíte, je to skvělá jízda. Je to přesně ten typ hračky, který bude rodiče bavit stejně jako děti.

Hlavní je, aby děti získaly k zimním radovánkám nebo, chcete-li, k zimním sportům pozitivní vztah. Jde o to, aby jim pohyb ve sněhu dělal radost, aby se v zimě těšily ven, neseděly doma a posilovaly nejenom svoje svaly, ale také pohybem roztahovaly plíce, trénovaly koordinaci, rovnováhu, vytrvalost a sílu.

Navíc pohyb a sport vyplavuje endorfiny, hormony štěstí. Myslete na to, že děti je potřebují stejně jako my, dospělí. Jděte si jich v zimním období užít ven co nejvíce.

 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek