Potíže s močovými cestami

V těhotenství se ženy často potýkají s obtížemi močových cest, typicky s nějakou formou zánětu. Vylučování bakterií v moči však může mít i jiné příčiny než zánět a ne každé fyzické nepohodlí nebo jiný pocit musí nutně znamenat zánět.

„Jiný stav“ v močovém ústrojí

Těhotenství v těle implikuje množství různých změn, které samotné těhotenství a porod umožňují. Velmi zjednodušeně se tělo soustředí pouze na těhotenství a přípravu na porod. Taková změna ale druhotně ovlivňuje mnohé další pochody v těle.

Například se během těhotenství rozvolňují vazivové tkáně. Povolení v pánevní oblasti, ke kterému tak (záměrně) dochází, navíc zintenzivní i rostoucí a stále těžší děloha. Tyto procesy způsobí mimo jiné rozšíření močové trubice a jakékoliv choroboplodné zárodky se snáz dostanou dovnitř. Typicky se jedná o bakterii Escherichia coli, která se přirozeně vyskytuje ve stolici, pokud se však dostane do močové trubice, způsobí zánět.

Taková „migrace“ může být způsobena špatnou hygienou, ale i dlouhým sezením a neprodyšným oblečením, případně k ní může dojít i při přílišné hygieně, kdy se změní přirozené pH a tím se uspíší množení bakterií.

Následky močové infekce

Předně je nutné uvést, že onemocnění močových cest jsou velmi nepříjemná, bolestivá a prakticky znemožňují například sexuální život. Někdy také mají tendenci se chronicky vracet. A stejně jako každá infekce v těle se při neléčení rozšíří do okolních tkání a mohou paralyzovat celý organismus. Ale to už je opravdu hodně černý scénář.

Falešné infekce

Během těhotenství by měla žena na každou kontrolu donést vzorek moči. Je však nutné jej správně odebrat. Pokud totiž odebere hned první kapky moči, je velmi pravděpodobné, že budou obsahovat bakterie, a lékař je tudíž chybně vyhodnotí jako důkaz infekce močových cest. Pak může zbytečně předepsat antibiotika. Je vždy nutné odebrat střední proud moči.

Svést na falešnou stopu může i samotné fyzické nepohodlí v ústí močové trubice. V posledních týdnech těhotenství mohou být četná nervová zakončení v oblasti zevního genitálu natolik prokrvená, že se pocitově blíží bolesti jako při zánětu močové trubice. Je tak potřeba bedlivě vnímat signály svého těla.

Prevence zánětu močových cest

  • „Proplachování“ močových cest
    Zvýšený příjem tekutin je během těhotenství velmi důležitý, těhotná žena by měla vypít až
    3 litry denně, přičemž většinu by měla tvořit čistá voda nebo čaj bez obsahu kofeinu (tj. ovocný nebo bylinkový, ale s bylinkami opatrně). Časté močení významně pomáhá odplavit bakterie z ústí močové trubice a rovněž posiluje celkovou kondici ledvin a močového měchýře.
  • Méně cukru = méně potravy pro bakterie
    Přílišný příjem jednoduchých cukrů slouží bakteriím ku prospěchu. Bojujete-li s infekcí močových cest (ale v podstatě s jakoukoliv jinou bakteriální infekcí), snižte příjem cukrů na minimum.
  • Močení po sexu
    Pohlavní styk přirozeně přispívá k migraci bakterií, to ale rozhodně není důvod, abyste si nemohli milování dopřát. Jen vždy pamatujte na jednoduché pravidlo – vždy si po aktu skočte na malou. Platí to pro ženu i pro muže, jako prevence bakteriálního zánětu je to nesmírně efektivní zvyk.
  • Více vitamínu C a kyselých potravin = nehostinné prostředí pro bakterie
    Většina vitamínových doplňků pro těhotné ženy, ale i pestrá strava plná ovoce zajistí dostatek vitamínu C, jehož přebytek tělo vylučuje právě močí. Moč se tak stane kyselou
    a vytvoří vhodně nehostinné prostředí pro růst bakterií.

Léčba zánětu močových cest

Pokud nepomůže zvýšení pitného režimu a šetrná hygiena, další možností je D-manóza, látka obsažená v mnoha volně prodejných léčivech, která napomůže přirozenému čištění močového ústrojí. Pokud je však infekce již rozsáhlá, pomohou pouze antibiotika. V dnešní době ale existují druhy antibiotik, které jsou dostatečně šetrné i při těhotenství nebo kojení, nemusíte tak mít obavy
o růst a vývoj plodu. Samotná léčba zánětu močových cest by měla vždy probíhat po konzultaci s ošetřujícím gynekologem.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek