S miminkem na hory

Dítě do jednoho roku zimní horské radovánky ještě příliš neocení. Sáňkování, lyžování nebo stavění sněhuláka pro něj zatím není. To ale neznamená, že nemůžete vyrazit. Jen si přibalte pár věcí, které vám zimní dovolenou zpříjemní a zjednoduší.

  • Sáně nebo boby pro miminka

I pro ta nejmenší miminka můžete využít speciální sáně. Sice jejich cena začíná na dvou tisících korun, ale dají se sehnat i v dětských bazárkových skupinách na sociálních sítích za daleko přívětivější sumu. Nebo si můžete pořídit dětské boby, ale tam už je spodní věková hranice alespoň 6 měsíců. Zato nové koupíte už kolem pětistovky.

Zimní sáně mají zabudovaný zateplený a vyztužený fusak, zimní boby zase připomínají dětskou sedačku „vajíčko“ s bobovým podvozkem a mají zapínací bezpečnostní pásy, abyste mohli vzít dítě na projížďku. Vždy ale pouze tak, že boby potáhnete, nikdy ne sjezdem z kopce.

  • Izolační hrací dečka

Malé děti se potřebují protáhnout, hýbat, bouchat do hraček na hrací dece. Jenže mnohé horské chaty nemají teplo od podlahy, proto neriskujte nachlazení a přibalte s sebou nějakou izolační vrstvu pod hrací dečku. Možností je hned několik:

o   pikniková deka (využijete ji pak hlavně v létě), která má zespodu aluminiovou vrstvu a shora klasický materiál z vlny nebo umělých vláken

o   karimatka nebo podložka na jógu

o   skládací dětské pěnové puzzle (nesmírně praktické, pokud dítě často ublinkává)

Naopak nedoporučujeme vyhřívané deky, protože termoregulace malých dětí ještě není zcela vyvinutá a děti by se mohly zbytečně přehřát, zapotit a pak prochladnout.

  • Zásoba plenek

Nejbližší obchod s plenkami sice může být ve vedlejší vesnici, ale stačí pár hodin vydatného sněžení
a nebude možné ihned zajet na nákup. Raději s sebou přibalte větší zásobu plenek, případně
i příkrmů, kaší nebo kojeneckého mléka.

  • Dětský krém proti mrazu

Citlivá dětská pleť v mrazu trpí. Pokud jsou teploty nižší než -5 °C nebo fouká silnější vítr, který pocitovou teplotu snižuje, použijte při venkovních procházkách dětský krém proti mrazu, jenž pokožku dostatečně ochrání před působením mrazu.

  • Pytel na použité pleny

Odér z použitých plenek nechce mít pod nosem nikdo. Ani vy ve svém pokoji, ani kolemjdoucí na chodbě nebo nedejbože v odpadkovém koši společné kuchyně. Vybavte se několika pytli a pro úlevu všech shromažďujte použité plenky někde na čerstvém vzduchu nebo, pokud je to možné, rovnou v popelnici.

  • Preventivní opatření

I v českých horách se někdy počasí rychle změní a může nastat neočekávaný problém. Vždy mějte s sebou venku:

o   nabitý mobilní telefon se zapnutou funkcí GPS

o   v telefonu uložená čísla na místní horskou službu

o   jako doprovod další dospělou osobu

o   peníze, zdravotní průkaz dítěte, další plenky a čisté oblečení pro dítě

Užijte si jedny hory plné procházek a poklidného programu, už za rok budete běhat za malým sáňkovým nadšencem.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek