10 tipů na dárky pro miminka

Miminko zatím z dárků žádný dojem nemá, ale nemůžete ty překrásné malé drobečky vynechat z vánoční nadílky. Jaké věci koupit, aby se hodily dítěti i jeho rodičům? Vybrali jsme je za vás.

  1. Plenky
    Není to kreativní, není to oslňující, ale víme na 100 %, že se budou hodit. Jenom vždy (!) kupte takové, které rodina používá. Raději nevybírejte podle svého vkusu, možná by zrovna ty „vaše“ mohly být z nějakého důvodu nevyhovující. Kromě plenek můžete také koupit vlhčené ubrousky, přebalovací podložky, mast Bepanthen nebo potřeby pro koupel dítěte
    a následné promazání pokožky. Opět důrazně doporučujeme kupovat pouze produkty, které rodina již používá, s ohledem na možné podráždění pokožky, nevyhovující vůni, konzistenci atd.
  2. Černobílé hračky
    Miminka po narození vidí velmi rozmazaně a ještě v 6 měsících nemají dokonale ostrý obraz, navíc v prvních několika měsících vidí jen černobíle. Aby je hračka zaujala, je zapotřebí výrazného kontrastu, tedy ideálně černé a bílé barvy, a velkých, výrazných
    a nekomplikovaných vzorů.
  3. Závěsné hračky
    Do kočárku nebo na domácí hrací dečku se hodí hračky s klipsem nebo okem na zavěšení. Dítě prvních několik měsíců neumí hračky uchopit, spíš do nich bouchá. Závěsné hračky, které drží v úrovni zraku a ještě se pohupují a dá se do nich bouchat, jsou ideální. Vyberte rovnou takové, které mají různé prvky – několik druhů materiálu, šustí nebo cinkají, lesknou se nebo jsou plastické.
  4. Oblečení s potiskem na míru
    Fantazii se meze nekladou. Může to být legrační hláška nebo rozkošná zdrobnělina křestního jména. Potisk může připomínat kostým baletky nebo indiána. Dárek splní jak praktickou funkci (je to pořád oděv), tak i tu osobní.
  5. Hračky do vany
    Hraček už má miminko jistě celou řadu, ale protože čas jeho aktivní koupele (tj. až když umí spolehlivě sedět) teprve nastane, hraček do vany nejspíš zase tolik mít nebude. Nelamte si hlavu s ničím složitým. Malé kelímky, pohárky s děravým dnem, superjednoduché vodní mlýnky nebo lodička. Úspěch zaručen.
  6. Vitamíny pro kojící ženu
    Pokud maminka miminko ještě kojí, mohou být vitamínové doplňky stravy vhodným dárkem. Případně můžete zvolit hořčíkové tablety na únavu nebo sirup s vysokým obsahem železa na celkově vyčerpaný organismus.
  7. Povlečení
    Miminko dřív nebo později dostane vlastní malou peřinku a od 1 roku také polštářek. V dnešní době najdete opravdu široký výběr překrásného povlečení, vybírejte ale pouze to z kvalitních materiálů a s ohledem na barevné ladění dětského pokoje.
  8. Poukaz na focení
    Vkusné a profesionální fotky z ateliéru (nebo odkudkoliv) slouží nejenom jako krásná
    a důstojná vzpomínka, ale samy o sobě mohou být zase skvělým dárkem pro prarodiče dítěte. Takové rodinné focení přitom může vyjít i na několik tisíc korun, takže se jedná o velmi hodnotný dárek a můžete se pro něj spojit ještě s dalšími příbuznými.
  9. CD s ukolébavkami
    Každá rodina uspává miminko trošku jinak. Někde se dítě položí do postýlky a v tichosti se čeká, až usne, jinde se zpívají ukolébavky, čtou pohádky nebo se děti uspávají chováním v náručí. Jaký rituál má rodina dítěte, které chcete obdarovat? Co takhle CD se zpívanými ukolébavkami nebo audiokniha pohádek na dobrou noc?
  10. Hrací kolotoč nad postýlku
    Zrovna si rodič potřebuje odskočit na záchod, honem něco udělat – takové chvilky jsou důvěrně známé všem maminkám a tatínkům. Pro tyto okamžiky se hodí závěsný kolotoč nad postýlku. Vždy ale vybírejte ten, který je na baterie, natahovací poskytuje jen omezený, většinou velmi krátký čas.

Při výběru dárků pro miminko je vždy nejjistější volbou zeptat se rodičů, co by si pro své dítě přáli,
a respektovat jejich volbu. A nemějte obavy, s hračkami se vyřádíte už příští rok!



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek