10 tipů na dárky pro děti do 3 let

Klukům autíčka a holkám panenky, tak to se v tomto článku nedočtete. Máme pár tipů na vánoční dárky, které nejsou úplná hloupost, a přitom je snadno seženete v každém hračkářství nebo na internetu.

  1.        Masky, helmy, přilbice

Na rytíře, hasiče, indiána, policistu, Iron Mana a další hrdiny především klučičích světů nepotřebujete celý kostým. Stačí vám jen maska nebo helma a pak nástroj, třeba meč, luk nebo policejní plácačka. Kloučci většinou na velké strojení nejsou. Potřebují jen identifikaci s hrdinou a něco do ruky. Výhodou je nižší cena a široká dostupnost, navíc leccos se dá vyrobit i doma, třeba takový set pro indiána.

  1.        Kostým pro princeznu

Holčičky už zhruba od věku 2 let ocení kostým k převlečení. S přehledem vévodí kostýmy princezen Arendellských z pohádky Ledové království, Anny a Elsy. Přitom ale nemusíte sahat hluboko do kapsy, skromnější kostýmy pořídíte už za cenu kolem tří tovek. Výhodou je, že ani nepotřebujete znát přesnou velikost, většinou jsou kostýmy šité pro několik velikostí, například 92–104, 110–128 atd.

  1.        První stolní hry

Víte, že existuje Člověče, nezlob se, kde je na kostce 6 symbolů a ty se periodicky opakují na herním poli? Hrát „člobrdo“ tak mohou i děti, které zatím neumí počty. Podle zkušenosti tuto hru zvládnou děti už kolem 3 let. Ještě méně může být hráčům takových her, jako je „Hádej, kdo jsem“, ačkoliv komerční název v obchodě se může lišit. V balení najdete jednoduchou čelenku, do které se snadno upevní kartička. Na kartičkách potom najdete celou plejádu zvířat, pohádkových postav, předmětů, ovoce a zeleniny nebo jídel. Takovou hru navíc celkem snadno vyrobíte i doma.

  1.        Plastelína

Děti jí milují, rodiče už méně, zejména při úklidu. Ale plastelína rozvíjí motorické dovednosti i kreativitu a dovede děti zabavit na dlouho. Na trhu najdete různé značky plastelíny, skvělé je, že plastelínu si můžete vyrobit i doma ze soli, hladké mouky, kypřicího prášku, potravinářského barviva a oleje. Přesný poměr a množství najdete na internetu podle toho, kolik plastelíny chcete.

  1.        Žíněnka

Pravá žíněnka je drahá, většinou stojí kolem dvou tisíc korun a má standardizovaný rozměr 80 x 200 cm nebo 120 x 200 cm. Do bytu běžné velikosti se pořídit dá, ale bude trochu překážet. Obchodní domy s nábytkem ale nabízejí tzv. skládací žíněnky, které sice nemají takové kvalitativní parametry, ale na dětské kotouly bohatě stačí a díky možnosti složení i výhodnější ceně budou protentokrát stačit. Pro rozvoj hrubé motoriky, nácvik kotoulů a dalších prostocviků rozhodně najdou uplatnění.

  1.        Pro pohybovou všestrannost

Trošku to souvisí s žíněnkou, ale z pohledu finančních nákladů je rozumné dárky rozdělit. Co dát do sady pro pohybovou všestrannost? Určitě tam patří míč, ideálně jeden lehký, měkký a velký a jeden tvrdší, typu tenisáku. Dále můžete koupit nebo vyrobit: malý boxovací pytel, silnější lano na šplhání, malé dětské žebřiny, které se dají sestavit do mostu nebo špice na přelézání, na trénink rovnováhy bosu (gymnastický půlmíč) nebo balanční plošiny. Skvělá je i obyčejná houpačka, kterou v bytě zavěsíte třeba do zárubní. Děti trénují koordinaci i rovnováhu, když se učí samostatně se rozhoupat, a hlavně – děti houpání prostě milují.

  1.        Odrážedla

Lehká celoplastová odrážedla se neztratí nikdy, dokonce i v domácnosti s jedním dítětem se hodí dvě odrážedla – jedno na doma, jedno na ven. Jízda na odrážedle perfektně tříbí rovnováhu, ale i koordinaci končetin a mozku. Vědomě zatáčet, to už je výkon! V panelákových bytech, kde nejsou koberce, by byla jízda na odrážedle pro sousedy trestem, tak oblepte kolečka odrážedla filcem.

  1.        Montessori styl

Co to je? To jsou hračky, co nejsou hračky. Koupíte je samozřejmě v hračkářství nebo na internetu, ale klidně je doma vyrobíte z přebytečných věcí. Vezměte si třeba starý šuplík nebo otevírací krabičku a dovnitř uložte několik zajímavých předmětů, ideálně takových, které „něco“ dělají. Co třeba? Starý lis na česnek, prázdnou injekční stříkačku bez jehly, kolíček na prádlo nebo drátěné sítko na sypaný čaj. Cokoliv vás napadne. Jen myslete na to, aby to nebylo příliš malé na spolknutí, jedovaté na olíznutí nebo ostré na píchnutí.

  1.        Noční světýlko

Malé, většinou gumové, ve tvaru zvířátka nebo pohádkové postavičky. Noční slabé světlo, které se aktivuje zmáčknutím nebo lehkým bouchnutím. Děti ho budou milovat, ale bude mít i praktické využití při nočních cestách na toaletu nebo přebalovací pult, kdy nemusíte rozsvěcet velké intenzivní světlo, ale postačí vám toto tlumené. I tahle světýlka se hodí do domácnosti dvě – jedno pro dítě, druhé pro rodiče.

     10.       Dřevěná vláčkodráha

U malých dětí zapomeňte na křehké a sofistikované modely vláčků. Potřebujete něco jednoduchého na manipulaci a opravdu odolného. Takové jsou dřevěné vláčkodráhy, které vyrábí mnoho výrobců, ale mají stejné rozměry i systém skládání, takže ať je koupíte kdekoliv, budou k sobě „pasovat“. Geniální, že? A taková dřevěná vláčkodráha vydrží dost. Možná ji zdědí ještě vaše vnoučata.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek