Prvních 24 hodin po porodu

Co vás čeká bezprostředně po porodu? Co všechno můžete očekávat v prvních 24 hodinách po narození miminka, jak se můžete na tyto okamžiky připravit a jaké tipy a triky vám mohou pomoci, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Miminko je na světě

Právě se narodilo vaše překrásné miminko, následně jste porodila i placentu a lékaři ošetřili případná porodní zranění. Pokud jste vy i miminko zdravotně v pořádku, zůstáváte vy, miminko a váš doprovod, typicky tatínek, zhruba 2 hodiny přímo na porodním pokoji. Program následujících dvou hodin je jen na vás. Jediné, co vám bude doporučeno, je přiložit miminko k prsu a zkusit první kojení. Jinak je to čas pouze pro vás, abyste si odpočinula a seznámila se s dítětem. A většinou je to i chvíle, kdy se radostná novina oznamuje těm nejbližším.

První kojení

Že se kojení hned daří, není pravidlem. Zejména pokud jste prvorodička, očekávejte, že bude chvilku trvat, než se vy i miminko naučíte správně kojit.

Bezprostředně po porodu je v mléčných žlázách mlezivo neboli kolostrum. To je předstupeň mateřského mléka, má velmi specifické složení a vytváří se pouze v menším objemu. Po jeho vyčerpání trvá zhruba 24 hodin, než se vytvoří „pravé“ mateřské mléko.

Po úvodní ochutnávce kolostra bude miminko prvních 24 hodin po porodu relativně o hladu, ale nemusíte mít obavy, dítě nestrádá. Při každém přiložení totiž něco málo vypije, a hlavně má zásoby ještě z bříška. Je fyziologické, že dítě po porodu ztratí až 10 % ze své porodní hmotnosti. Některé děti jsou ovšem takoví jedlíci, že i během prvních 24 hodin neustále vyžadují kojení, ale nejsou jím uspokojeni. Pak se zkuste domluvit s pediatrem nebo dětskou sestrou, zda by bylo možné dítěti podat alespoň převařenou kojeneckou vodu.

První sprcha

Zhruba po 2 hodinách od porodu končí váš pobyt na porodním pokoji, přichází porodní asistentka a pomůže vám do sprchy. Vzhledem k prevenci zánětu močových cest je vhodné v prvních dnech po porodu rovněž močit během sprchování.

Až 6 týdnů od porodu (odtud šestinedělí) totiž z těla odcházejí očistky. Krev a krevní sraženiny, které po porodu odcházejí z dělohy a postupně se odplavují s tím, jak se děloha stahuje. Tyto očistky jsou v prvních dnech opravdu intenzivní a rozhodně přesahují běžnou míru krvácení během menstruace. Je nezbytné používat porodnické vložky, které jsou prodyšné, maximálně savé a dostatečně rozměrné. Právě kvůli očistkům je velmi komplikované hygienické osušení po močení a je lepší močit do sprchy a sprchou celý klín oplachovat.

Odchod na oddělení šestinedělí

Po první koupeli se s miminkem přesunete na novorozenecké oddělení. To má svá specifika, neboť je tam polovina zdravotnického personálu z gynekologie a polovina z pediatrie. Chodí tam tedy dva druhy sester – ženská a dětská, dva druhy lékařů – pediatři a gynekologové a chodí také dvě vizity.

V prvních 24 hodinách po porodu přijde dítě ještě prohlédnout pediatr a váš zdravotní stav přijde zkontrolovat gynekolog. Na pokoji je vždy k dispozici zvonek, a pokud budete něco potřebovat, můžete si zazvonit.

Obvykle za vámi už mohou přijít návštěvy, ovšem vzhledem k aktuální epidemiologické situaci bývají návštěvy omezeny nebo přímo zrušeny. Ve většině českých porodnic si také můžete (pokud je volný) připlatit za nadstandardní pokoj, kde nemáte žádné spolubydlící a zpravidla lepší výbavení, například ledničku nebo televizi.

Bolest dělohy při kojení

Sání bradavek stimuluje zavinování dělohy. Při prvním porodu možná tato souvislost není plně zřejmá, ale při každém dalším porodu je bolestivost při stahování dělohy zřetelnější a intenzivnější. Můžete si od gynekologického personálu vyžádat kapky na ztlumení bolesti.

Neustále spící dítě

V prvních 24 hodinách po porodu miminko zdánlivě pořád spí. Může prospat až 22 hodin. Ve chvílích bdělosti se zajímá pouze o jídlo. Mějte na paměti, že i dítě má za sebou opravdu náročný den a potřebuje odpočívat. A nemějte obavy, v příštích dnech se budou intervaly bdělosti už trošku prodlužovat.

Nejste na to sama

Na oddělení šestinedělí je kvalifikovaný personál jak pro vás, tak pro dítě a je tam pro vaši pohodu a zdraví. Nestyďte se na cokoliv se zeptat nebo požádat o pomoc. Využijte čas, který trávíte na novorozeneckém oddělení, a na všechno se vyptejte, všechno si nechte ukázat a vysvětlit. Doma už s vámi nikdo nebude a ne všechny rady, které najdete na internetu, jsou skutečně dobré.

A těch prvních 24 hodin po porodu využijte i sama pro sebe a spěte! Odpočiňte si po porodu a užívejte si pohled na své nádherné malinké dítě.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek