Kardiotokografie: měření ozev a děložní činnosti

„Ozvičky“ nebo „monitor“, odborně kardiotokografie – to je vyšetření těhotné ženy na aktuální děložní činnost a srdečních ozev dítěte, které se provádí průběžně v 9. měsíci a zpravidla rovněž během porodu.

Co a jakým způsobem se měří a existuje i manuální alternativa?  

Co je kardiotokografie?

Kardiotokografie je vyšetření srdečních ozev dítěte a souběžně děložní činnosti (tj. stahů neboli kontrakcí).

Nejčastěji se provádí během 9. měsíce těhotenství a v průběhu porodu, a to pomocí přístroje kardiotokografu. Tento přístroj má dvě ultrazvuková čidla, přičemž jedno se elastickými pásy (vždy za použití gelu) upevní na místo nejblíže srdíčku miminka, druhé kamkoliv, kde dobře snímá děložní činnost. Kardiotokograf měří v reálném čase obě proměnné a zaznamenává je do grafu. Z každého vyšetření tak existuje kardiotokogram, tedy záznam měření. Zevní kardiotokografické vyšetření nemá žádné kontraindikace a je univerzálně vhodné pro všechny těhotné ženy.

Toto instrumentální vyšetření lze nahradit i manuálním, kdy se srdeční ozvy poslouchají fonendoskopem a děložní činnost pouhým (byť zkušeným) přiložením rukou porodní asistentky na břicho. Tato metoda je méně častá, méně přesná a není po ní exaktní záznam. Přesto je manuální vyšetření oblíbené zejména u alternativních porodů, v běžné české porodnici se s ním však pravděpodobně nesetkáte.

Vnitřní kardiotokografie

Moderní technologie umožňuje snímání srdeční činnosti plodu a využívá se během porodu, kdy už je možné aplikovat měřicí čidla přímo na plod. Zpravidla se tak děje u komplikovaných porodů, které vyžadují permanentní kontrolu srdeční činnosti plodu.

Telemetrie

V posledním desetiletí se také objevují kardiotokografy, které jsou opatřeny bezdrátovým vysílačem, a žena podstupující měření není omezena v pohybu, pouze má na břiše upevněny snímače.

Jak číst kardiotokogram

Kardiotokogram je výsledný graf, který zaznamenal děložní činnost a srdeční ozvy plodu. U křivky srdečních ozev je nutné sledovat, zda nedochází k výpadkům křivky, kdy je zřejmé, že plod byl utlumen a například krátkodobě neměl dostatečný přísun kyslíku. Křivka děložní činnosti by měla během posledního 9. měsíce být relativně stabilní a měla by ukazovat pouze momenty, kdy se dítě pohnulo. Naopak během první doby porodní velmi názorně zaznamenává kontrakce, kreslí jejich průběh, trvání i intenzitu a slouží jako dílčí ukazatel průběhu porodu a pomáhá rodičce i porodní asistence a lékařům správně porozumět průběhu porodu a správně odhadnout další vhodný postup.  

Bolí to?

Vyšetření na kardiotokografu nepředstavuje samo o sobě žádnou zátěž, přesto ženy někdy popisují následující jevy.

  • Dítě silně reaguje. Asi se nikdy nedozvíme, co přesně dítě v děloze cítí, ale náhlá intenzivní aktivita dítěte v děloze není v žádném případě špatným znamením. Často začnou být děti v děloze aktivní, když je tělo ženy naopak v klidu. Představte si to tak, že dítě neustále konejšíte houpavým pohybem chůze a vibracemi svého hlasu a najednou vše ustane, je ticho a klid. Často právě klidový stav děti vyburcuje k aktivitě.
  • Tlak při poloze na zádech. I to má logické vysvětlení, objemná děloha může utlačovat některou z větších cév. V takovém případě se vždy přihlaste zdravotní sestřičce nebo lékaři a požádejte o změnu polohy na bok.
  • Bolest zad v křížové oblasti. I tato bolest je bohužel v posledním měsíci těhotenství fyziologická, chcete-li normální. Rozvolňování vazivových tkání je nutnou přípravou organismu k porodu a tělo navíc trpí změněným těžištěm a určitým ochabnutím páteřního svalstva. I v tomto případě můžete požádat o změnu polohy.

Jak často se vyšetření provádí

Záleží na posouzení ošetřujícího gynekologa ženy, někdy se na kardiotokografické vyšetření dochází jednou za týden v průběhu posledního měsíce těhotenství, jindy se kardiogram natáčí až během porodu. Záleží vždy na individuálním posouzení porodníků a zdravotním stavu ženy a dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek