Připravte bradavky na kojení

Některé ženy to vůbec nepotřebují, rovněž vícenásobné maminky většinou nemají s kojením žádný problém. Prvorodičky, které mají zploštělé nebo vpáčené bradavky, by ale před porodem měly přípravě bradavek věnovat pozornost.

Mohou si tak ušetřit další díl poporodního stresu kvůli neúspěšným pokusům o kojení.

Co potřebujeme od bradavek?

Nejdříve je nezbytné vysvětlit, co vlastně chceme po bradavkách. Samy od sebe již nejspíš mírně změnily barvu směrem k tmavšímu odstínu, zabarvily se též prsní dvorce a může se stát, že několik týdnů před očekávaným datem porodu z nich občas ukápne bělavá mazlavá tekutina. To je mlezivo neboli kolostrum, jakási první verze mateřského mléka, která se po několika dnech plného kojení promění v plnohodnotné mateřské mléko.

Svým způsobem ale tohle nemusí stačit. Pokud jsou bradavky těhotné ženy měkké a vystupují jen několik milimetrů nad prsní dvorec, dítě bude mít možná potíže bradavku uchopit a sát z ní. V takovém případě se příprava prsů na kojení musí konat až v nemocnici, kdy ženu bude nejspíš velmi stresovat stav, že nemůže nakojit své dítě.

Na kojení jsou potřeba bradavky, které jsou alespoň 1 cm vystouplé a relativně odolné hrubší manipulaci, protože miminko se jich bude potřebovat „pořádně chytit“.

Jak připravit bradavky na kojení?

Ne všechny metody jsou snesitelné pro každou ženu a někdy stačí vybrat jenom pár procedur, které mohou přispět ke zdárné přípravě prsou na kojení. Pro úplnost však uvádíme všechny a vyberte si sama, co bude nejlépe vyhovovat vám.

Ještě než se dostaneme ke konkrétním metodám, musíme upozornit, že intenzivní stimulace bradavek může kolem očekávaného termínu porodu porod skutečně spustit, protože existuje nervové propojení mezi bradavkami a dělohou (později po porodu každé kojení stahuje dělohu do původní velikosti a polohy).

Metody přípravy bradavek

Odolnost je nezbytná, aby bradavky netrpěly intenzivní manipulací.

  • Umývejte bradavky studenou vodou.
  • Utírejte bradavky žínkou nebo hrubým ručníkem.
  • Kartáčem na pokožku jemně kartáčujte i bradavky, případně je mněte dlaní.
  • Pokud netrpíte na přílišný únik mleziva, pobývejte co nejvíce bez podprsenky. Tření bradavek o textil je velmi efektivní a nenáročný způsob stimulace i odolnosti.

Stimulace vzpřímení je nutná, aby se bradavky dostaly co nejvýše nad prsní dvorec a dítě je mohlo vsunout do úst až na střední délku jazyka, což umožní pohodlné kojení pro novorozence.

  • Uchopte bradavku mezi ukazováček a palec a válcujte ze strany na stranu.
  • Bradavky opakovaně silněji stiskněte u kořene, resp. v místě, kde přecházejí do prsního dvorce. To je přesně místo, kde je stisknou čelisti dítěte.
  • Stimulaci přirozeně nastartuje i samotné kojení. Zkuste jej nasimulovat vytlačením několika kapek mleziva z bradavky. Pokud se to nepodaří, nezoufejte, množství mleziva je velmi individuální u každé ženy, stejně jako průchodnost bradavek, a nevypovídá naprosto nic o budoucí produkci mléka.

Tyto metody jsou logicky k bradavkám necitlivé. Je ale zároveň naprosto klíčové udržet bradavky ve zdravé kondici. Proto je každý den potírejte panthenolovou mastí (typicky Bepanthen, který později použijete i k preventivní péči proti opruzeninám na zadeček dítěte) nebo některým ze speciálních kosmetických olejů, které jsou určeny pro péči o bradavky.

Naprosto špatná příprava je potom tehdy, když bradavky bolí i desítky minut po stimulaci, nedej bože se na nich objevují prasklinky, nebo snad krvácení. Do takových extrémů se v žádném případě nepouštějte, vůbec by nepřinesly kýžený výsledek. I malá stimulace pomůže, a i když bradavku nedostanete na délku 1 cm nad prsním dvorcem, každý milimetr se počítá a každý milimetr potom pomůže.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek