Karanténa: Naučte malé děti videohovor

Držíte děti od moderních technologií spíš dál? To vám naprosto schvalujeme. Jenže současná epidemie a omezení setkávání mohou vaše ratolesti načas připravit o společnost prarodičů, ale i vrstevníků. Zkrátka výjimečná doba si žádá výjimečné činy.

Naučte dítě videohovor.

Malé děti – malé hovory

Děti, které mají sice rychle se rozvíjející slovní zásobu, ale ještě neskládají věty, z videohovoru moc mít nebudou. Zatím úměrně svému věku nejsou schopny delší konverzace, obzvlášť pokud probíhá skrze malé zařízení s displejem.

I tak je ale pro malé děti přínosné „vidět“ babičku a dědečka, tety a strýčky a samozřejmě bratrance, sestřenice a kamarády z jesliček.

  • Počítejte s tím, že hovor neprobíhá jako telefonát dospělých.
  • Do konverzace vstupujte a moderujte ji: „Řekni ahoj, zamávej, ukaž hračku…“
  • Omezte délku hovoru na několik minut. Delší pokusy o kontakt většinou dopadnou tak, že malý účastník opouští konverzaci, a to může být osobě na druhém konci líto.

Větší děti – větší pokec

Děti od věku dva nebo dva a půl roku už zvládají velmi základní konverzaci. Otázka–odpověď,
otázka–odpověď nebo samostatné podávání informace. Doma s rodiči (a případnými sourozenci) se časem také začnou nudit, pro dítě je vždy přínosné vidět další osoby a rozšířit své kontakty.

Podle věku dítěte klidně svěřte telefon/tablet do jeho rukou a asistujte videokonferenci pouze zpovzdálí. Konverzace možná nebude plynulá, ale dítě už si poradí samo. Samozřejmě pokud telefonuje s dospělým, můžete opravdu omezit pozornost na minimum, u rozhovorů s vrstevníky možná raději zůstaňte poblíž.

  • Pohodlně dítě usaďte. Když bude s telefonem chodit, možná náhodou narazí na něco, co je zrovna zajímavější, a hovor skončí předčasně.
  • Telefonujte na přání dítěte, je to nejjistější strategie, aby mělo vůbec chuť si s dotyčným povídat a bylo milé a sdílné.
  • Klidně použijte stojánek na telefon, aby dítě nemuselo telefon držet a neukončovalo hovor omylem.

Jak udělat videohovor?

Pro některé z nás je to samozřejmost, mnozí ale s videohovory velké zkušenosti nemají.

Nejschůdnější cesta je skrze komunikační aplikace na chytrých telefonech, které si zdarma stáhnete do telefonu. Zpravidla je musí mít nainstalované i druhá strana, takže u některých prarodičů je nezbytná předchozí příprava a zajištění připojení k internetu.

Vhodné aplikace:

  • Messenger (součást Facebooku, ale lze nainstalovat i samostatně, tj. mimo sociální síť Facebook).
  • WhatsApp je univerzální aplikace, která je rovněž velmi široce oblíbená a využívaná.
  • Viber – jedna ze spolehlivých, ale méně používaných komunikačních platforem.
  • Teams je aplikace od Microsoftu, v poslední době si obrovsky získává na oblibě v soukromí, ale především v distanční výuce nebo při práci z domova (home office). Její velkou výhodou je snadná instalace a využití jak na mobilních telefonech, tak na počítačích.

Možností je spousta, rozhodně totiž stojí za to trávit společně čas, i když to nemůže být „naživo“. Nezapomínejme na své příbuzné, ale ani na kamarády svých dětí. My všichni občas potřebujeme vidět také další tváře a i pro naše blízké na druhé straně telefonu to bude jistě vítaná aktivita.  



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek