Má miminko spát s ponožkami?

Po porodu ve většině porodnic miminko zváží, změří a opláchne zdravotní sestřička. Dá mu plenku a obleče ho. Když potom odcházíte na oddělení šestinedělí, miminko dostane i čepičku a ponožky. Jak ho ale máte pak oblékat vy, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Termoregulace novorozenců

Na jednu stranu se děti rodí na svět s vrstvou tzv. hnědého tuku. Možná jste o něm slyšeli jako
o geniální izolační vrstvě, kterou lze i v dospělosti cíleně pěstovat otužováním, jak hlásá například známý otužilec Wim Hof. Ano, děti se skutečně rodí s vrstvou hnědého tuku, jehož buňky jsou specifické tím, že teplo i aktivně produkují.

Jenže zároveň je nervový systém novorozence zatím v hlubokém šoku z přechodu z vlhkého prostředí dělohy do suchého (a chladnějšího) prostředí a nedokáže včas a adekvátně reagovat.

Termoregulace dítěte se rozvíjí postupně, sílí každým dnem „na suchu“, ale zároveň adaptace na nové prostředí trvá až šest týdnů, takže je namístě přistupovat k oblékání dítěte opravdu se vší pozorností.

Čepice – vážně?

Ve většině českých porodnic skutečně miminko po porodu dostane čepici. V zimních měsících, zejména pokud si chcete na pokoji na novorozeneckém oddělení vyvětrat, rozhodně miminku čepici nechte. Pokud ale v místnosti nebude průvan a teploty budou nad 20 °C, můžete čepici dítěti sundat už pár hodin po porodu, během druhého dne po porodu už zcela jistě.

Může se vám rovněž zdát, že miminko má rýmu. Možná budete pozorovat čirý vodnatý výtok z nosu, dítě také může kašlat. V drtivé většině případů se však nejedná o nachlazení, ale o důsledek vdechnutí plodové vody, kterou zatím miminko neumí efektivně dostat ven. Proto ten „rýmový“ projev a nekoordinované kýchání. V běžných podmínkách je ale téměř nemožné, aby se dítě tak brzy po porodu nachladilo a trpělo rýmou.

Co ty ponožky?

Miminko v porodnici je téměř pořád v zavinovačce. Cítí se tak bezpečně, protože mu stísněný prostor připomíná dělohu, pomáhá mu držet teplo a také přispívá k adaptaci na vzpřímený postoj, tedy trošku „rovná záda“. Nicméně i do zavinovačky zpravidla dávají dětské sestřičky miminku ponožky.

Vy mějte na paměti, že proces adaptace termoregulačního systému je nejrychlější v prvních dnech, tudíž většinou po dobu pobytu v porodnici (prvních 3–5 dní života dítěte) ještě klidně ponožky dítěti nechte i v zavinovačce, protože termoregulace zatím příliš zralá není.

V domácích podmínkách s přibývajícími dny a týdny už ale můžete ponožky do zavinovačky (např. na dlouhé noční spaní) přestat dávat.

Na druhou stranu pokud na kojení dítě ze zavinovačky vyndáváte (doporučuje se to), pak je potřeba mít po ruce pár dětských ponožek, aby mu neprochladly nohy během kojení.

A stejně tak pokud i vy jste zvyklí mít doma chladnější prostředí a nosíte ponožky do postele, klidně je nechce do zavinovačky i miminku. Správný recept či správné doporučení v podstatě neexistují. Každý z nás je jiný, každý je individualita a všichni si neseme nějaké geny a zvyklosti ohledně termoregulace. V některých rodinách se ponožky navlékají až v předsíni, v jiných rodinách se sundávají pouze do koupele.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek