Nej dárky pro novorozence

„A co bys chtěla na miminko?“ ptají se vás přátelé a známí. Dvacáté body ve velikosti 56 to asi nebude. Nebo sami přemýšlíte, jak obdarujete právě narozené děťátko vašich blízkých? Prošmejdili jsme internet za vás a přinášíme skvělé tipy!

„A co bys chtěla na miminko?“ ptají se vás přátelé a známí. Dvacáté body ve velikosti 56 to asi nebude. Nebo sami přemýšlíte, jak obdarujete právě narozené děťátko vašich blízkých? Prošmejdili jsme internet za vás a přinášíme skvělé tipy!

Památeční dárky, které dají práci

Tyto dárky je lepší kupovat pouze tehdy, pokud je rodiče dítěte schválili, jinak se totiž může lehce stát, že se v rodině sejdou dva stejné. Navíc vyžadují i iniciativu rodičů, na kterou možná nemají chuť, čas nebo nechtějí památeční předměty zrovna v takovém stylu.

  • Kniha k dopsání
    Dnes v knihkupectví najdete celý regál takových knížek. Jsou nádherně zpracované, barevně rozlišené na růžovou a modrou, některé s fotografiemi, jiné s ilustracemi, další s místy pro nalepení reálných fotek miminka. A do nich se dopisují údaje o (zpravidla) prvním roce života dítěte. Kdy se poprvé usmálo, kdy se poprvé otočilo na bok, kdy poprvé řeklo máma.
  • Sada k vytvoření otisků prstů
    Molitanový váleček, šetrná netoxická barva na tělo, většinou více různých barev a (někdy) ozdobné listy nebo čtvrtky. V okamžiku příchodu z porodnice miminku nabarvíte ručičku (nebo nožičku) a otisknete na papír. K otisku pak můžete dopsat nebo dotisknout jméno
    a třeba datum narození. Nebo si otisknete na stejný papír i své ruce a zarámujete si vzpomínku na chvíle, kdy jste se stali rodinou.
    ! TIP
    Otisk nemusí být jen ve 2D! Většinou stojí řádově víc, ale můžete si pořídit sadu pro otisk ruky či nohy do gumy, ze které později odlijete sádrový otisk, reverzně plastický, takže bude skutečně vypadat jako model ručičky v měřítku 1 : 1. Je to trochu náročnější finančně
    i provedením, ale když se otisk povede, je to opravdu krásné. I odlitek potom můžete nabarvit, zarámovat a vystavit.
  • Poukaz na NEWBORN focení
    Newborn (tedy anglicky novorozenec) je specifický druh focení, kdy se do různých pozic stylizují spící miminka mladší [UMO1] 14 dní. Jistě jste takové fotky už někde zahlédli – miminka leží na kožešince, mají třeba pletené čepičky, ve spánku drží medvídka nebo spinkají v proutěném košíku. Jsou to pěkné, stylové fotky a jednou budou krásnou památkou, ale raději koupi takového poukazu konzultujte. Ne každá maminka má energii v prvních 14 dnech po porodu absolvovat focení s dítětem.

Památeční dárky hotové

Nic po novopečených rodičích nechcete. To je svým způsobem sympatické. Každý člověk má jinou povahu, a zatímco někoho by mrzelo, že si nevyplní knihu, jiného potěší, že ji vyplňovat nemusí. Vybírejte dárky s ohledem na náturu obdarovaných.

  • Body s potiskem na míru
    Vtipná hláška jeho rodičů, dávné přezdívky maminky nebo tatínka, veselé slovní hříčky se jménem či příjmením miminka nebo legrácky, které odkazují k nějakému specifiku rodiny, jako je domácí mazlíček, zaměstnání rodičů, sourozenec nebo zájmy rodičů.
    ! TIP
    Nechcete-li oblečení, ze kterého dítě rychle vyroste, můžete nechat potisknout třeba plyšovou hračku („Jsem Adámkův kamarád“) nebo polštářek („Tady spinká Adámek“).
  • Mapa hvězdné oblohy v den narození dítěte
    Ani nemusíte být velkým fanouškem astronomie, mapa hvězdné oblohy je jednoduše estetická sama o sobě. Může pak zdobit dětský pokojík klidně až do dospělosti, protože ze své podstaty není infantilní.
    ! TIP
    Obdobně můžete nechat vyrobit slepě zpracovanou mapu například místa narození, nebo domova, do kterého dítě přijde z porodnice.
  • Spona na dudlík se jménem
    Aby dítě neustále neztrácelo dudlík, nechte mu vyrobit ozdobnou korálkovou šňůrku s písmenky tvořícími jméno dítěte zakončenou klipsem, který se připevní na oblečení nebo na kočárek. Malá a nesmírně praktická drobnost.

Dárky praktické

I tady platí, že je vhodná předchozí konzultace dárku s rodiči. Raději se vždy ujistěte, zda zamýšlené dárky už nemají doma.

  • Sada na koupání
    Ta zahrnuje vaničku, dětské osušky, kvalitní dermokosmetické mýdlo určené speciálně pro citlivou dětskou pokožku, balzám či emulzi na promazání dětské pokožky po koupeli, teploměr do vody, žínku a hračky do vody. U této sady platí, že by ji rodiče měli dostat hned v porodnici, případně ještě před porodem, budou ji totiž potřebovat hned první den po příchodu z porodnice.
  • Další sady
    Sada na vlásky
    obsahuje malý kartáč z nejjemnějších vepřových štětin nebo umělých vláken, dřevěný hřeben s širokými zuby, případně šampon určený pro děti od narození.
    Manikúra v nějaké rozkošné krabičce s dětským motivem by měla obsahovat kvalitní nůžky, mohou být i se zaoblenými konci, ale některým maminkám nevyhovují, raději tedy přibalte
    i „obyčejné“ špičaté manikúrové nůžky a především alespoň dva kvalitní skleněné pilníčky.
    Cestovní sada na přebalování většinou znamená látkové (někdy vyztužené) pouzdro, do kterého se vejde několik plenek, přebalovací podložka, krém na zadeček, případně krém proti opruzeninám, a vlhčené ubrousky.
  • Deka
    Dek a deček není nikdy dost. Nějaké najdou uplatnění v postýlce, jiné zase bydlí v autosedačce, hodí se tenké na léto a huňaté na zimu.
    ! TIP
    Pokud miminko v příštích měsících zažije chladné počasí, můžete koupit i fusak nebo overal, ať už péřový prošívaný, nebo měkounký plyšový. Oba užitečné, oba roztomilé. Navíc se většinou jedná o dražší záležitost, takže už je to rozhodně pěkný dárek. Až z něj miminko vyroste, může jej maminka ještě za hezké peníze prodat na bazaru.

Drahé dárky

Je samozřejmě velký rozdíl, jestli má miminko kolegyně z práce, nebo vaše vlastní dcera.
U bližších příbuzných může být přijatelný i dárek vyšší hodnoty, opět by ale koupě měla být předschválena rodiči. Jednak aby se předmět nedubloval, ale také aby rodiče miminka zbytečně neuvedl do nepříjemných rozpaků.

  • Dětské chůvičky
    Pár elektronických vysílaček speciálně upravených k tomu, aby na jedné straně bylo slyšet absolutně všechno a z druhé strany vůbec nic, pomáhá rodičům užít si volné chvilky během spánku miminka beze strachu a obav, co se děje v dětské postýlce nebo v kočárku zaparkovaném na zahradě. V dnešní době můžete zakoupit i dětské chůvičky s kamerou, dokonce s kamerou s nočním viděním.
  • Dětská autosedačka
    Rodiče ji budou potřebovat hned k přepravě miminka z porodnice, měli by ji tedy mít již před porodem. I ty levnější nebo bazarové ale stojí kolem tisícovky, takže je to opravdu velký dárek. Případně můžete zvážit finanční příspěvek na autosedačku.
  • Plenkový dort
    I samotné, nijak nezabalené megabalení plenek je pořádně velký dárek v hodnotě blížící se tisíci korunám. Nadto když necháte pro miminko vyrobit velký plenkový dort, který navíc obsahuje třeba dečku, botičky capáčky, plyšového medvídka nebo další předměty. Ovšem estetická hodnota je veliká, a co víc, užitná je veliká stejně. Dárek, který potěší oko, ale přitom se celý spotřebuje, přijde vhod a ušetří peníze rodičům.

 

Teď už je řeč o velkých darech za spoustu peněz. Přitom trvalou hodnotu má i krásné papírové blahopřání se slovy upřímné gratulace a srdečných přání krásného života plného lásky. Taková přáníčka si každá maminka schová a jednou si je dítě jistě přečte. Na své hodnotě ale naopak získají.

Nehleďte tak na cenovku dárků, ale řiďte se srdcem. Když budete mít pro miminko dost lásky, můžete klidně vzít jen trs banánů mamince a papírové přání.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek