ANO, nebo NE: Noční světlo v dětském pokoji

Dítě se v noci neprobudí do tmy, která pro něj může být matoucí nebo děsivá. Každou noc se svítí v mnoha českých dětských pokojíčcích a toto světlo rozhodně zahání domnělé noční bubáky.

Přesto má i svá významná negativa. Jaká to jsou a převáží nad nimi pocit bezpečí ze světla? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Bubáci, strašáci, Příšerky s. r. o.

Každý, kdo viděl animovaný snímek Příšerky s. r. o., ví, že v noci chodí bubáci strašit malé děti
(a z jejich jekotu vyrábí energii, která pohání město příšerek). Jakkoliv je to jen kreslená pohádka, my všichni si pamatujeme tísnivé obavy ze tmy v dětském pokoji, jak jsme se báli vystrčit nohu zpod peřiny, protože kdo ví, co je pod postelí.

Strach je přirozená lidská emoce a adekvátní vyhodnocování rizik je celoživotní disciplína, která začíná ve školkovém věku a pokračuje přes podezřelé osoby v parku, pochybné nabídky práce nebo podezřelé vlastnosti nového přítele. Strach nás svým způsobem chrání, abychom nešli do očividně rizikových situací, na druhou stranu může být neopodstatněný, zbytečný a tehdy i velmi škodlivý. Balancovat s emocí strachu je nekonečný příběh.

Pomůže světlo čelit strachu?

To je právě otázka, na které se mnoho rodičů neshodne. Někteří z příkladu svých dětí usuzují, že když se dítě vzbudí do osvětleného pokoje, nemá se čeho bát, protože všechno vidí.

Proti tomuto argumentu zkušenosti stojí argument vědecký, který naopak hovoří o permanentním rušení spánku světlem.

A psychologicky? Ne vždy si můžeme na všechno posvítit a iracionálním strachům se ne vždy dá čelit empiricky, tedy tak, že je možné je vyvrátit (tj. podívat se pod postel). V dospělosti se nám spíš bude hodit, když se naučíme věřit, že všechno má své logické vysvětlení a nadpřirozeno neexistuje.

Proč světlo ruší?

I když máme zavřené oči, náš mozek vnímá světlo skrze víčka. A jakmile ve spánku (většinou během REM fáze, tedy fáze snění) třeba oči mírně otevřeme, okamžitě dostaneme nálož osvětlení. To hluboký spánek příliš nepodporuje, spíš narušuje.

Lidský mozek je totiž adaptován na noční spaní. Tma způsobuje vyplavení hormonu melatoninu, tedy hormonu ospalosti. I proto například modré světlo LED obrazovek ruší spánek, protože právě brání organismu v samovolném vyplavení tohoto hormonu.

I když dětská lampička nemusí obsahovat modrou složku světelného spektra, celonoční svícení může spánek dítěte učinit mělčím a kratším.

Kompromis?

Existuje! Na trhu najdete obrovské množství malých dětských lampiček, které mají svá specifika:

  • Jsou na baterie
    Tj. nemají šňůru, a tím pádem je dítě může mít poblíž postýlky, aniž by hrozilo zamotání do šňůry.
  • Mají tlumenou svítivost
    Když je zapnete ve dne, sotva rozpoznáte, jestli svítí, nebo ne. A v noci vydávají jen opravdu zanedbatelné světlo. Čeština má pro malou svítivost rozškosné lidové označení „bludička“.
  • Mají hezké dětské motivy
    Mohou mít tvar oblíbené dětské postavičky, zvířátka, dopravního prostředku atd.
  • Zhasnou po určité době
    Aby byla zajištěna noční tma bez nutnosti znovu chodit do pokojíčku a potmě z něj pak odcházet, dá se u světýlek nastavit například zhasnutí po hodině.
  • Zapínají se jednoduše
    Dost často se využívá rozsvěcení lehkým bouchnutím do světýlka nebo stisknutím výrazného tlačítka, případně části těla postavičky.

Pro dítě je příjemné mít v noci možnost si posvítit, třeba si i světýlko vzít s sebou na výpravu na toaletu. Není ale vhodné celou noc svítit, protože to může narušovat spánek.

Pokud už je dítě zvyklé na noční svícení, zkuste alespoň najít zdroj světla s co nejmenší svítivostí
a postupně třeba celonoční osvětlení odbourat jen na nutné minimum.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek