Kdy poprvé obout botičky?

Měkké dětské boty, známé jako capáčky, ještě neslouží k chození, ale pomohou batoleti v lezení a zároveň fungují i jako zateplení chodidel. Kdy má smysl je nosit a kdy jsou lepší ponožky nebo bosé nožky? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Kožené capáčky pro „odpich“

Miminka tráví první rok svého života v ponožkách, možná v dupačkách. Chodidla zatím aktivně nepoužívají. Už po půl roce života se ale začínají pokoušet o první cílené pohyby a tehdy je, zejména na hladké podlaze, jejich ponožky zrazují. Kloužou.

První botičky, kožené capáčky, tak mohou pomoci dítěti udělat vývojový skok. Pomohou mu naučit se zapřít o chodidla a osvojit si mechaniku lezení nebo alespoň plazení.

Malým, ale důležitým detailem je i ochrana nehtových lůžek prstů na nohou, která logicky při plazení a lezení trpí a mohou se nepříjemně ohnout, zlomit nebo jinak poranit.

Capáčky pro tepelnou izolaci

V bytě, kde jsou všude koberce, nebudete capáčky moc potřebovat. Dítě se pohodlně o nožičky zapře i v ponožkách a zima od nohou mu nebude. Ale v domácnostech, kde je hladká a chladná podlahová krytina, typicky dlažba nebo i plovoucí podlaha, to dětem v ponožkách velmi klouže a musí vynaložit daleko více důvtipu a síly, aby zvládly pohyb cíleným směrem.

  • Dlažba
  • Plovoucí podlaha / dřevěná podlaha
  • Hladké linoleum / PVC / vinyl

O důvod víc nazout capáčky nastává tehdy, pokud není vaše domácnost vyhřívaná podlahovým topením. Tehdy snad všechny druhy povrchů kromě koberců studí a samotné ponožky mnohdy nedovedou nohu dítěte dostatečně zahřát.

! Teoreticky by to nemuselo platit v létě, kdy naopak utíkáme před horkem a vidina studené dlažby je doslova omamně svůdná. Ale ani v horkých dnech nenechávejte miminko na chladné dlažbě, velký teplotní rozdíl by způsobil šok a nevinné ochlazení by spíš přineslo nachlazení.

Jak vybrat capáčky?

Čeká vás první měření nožky a první kupování botiček. Připravte se předem, že to není úplně snadný proces a minimálně v prvním kroku budete potřebovat ještě jedny dospělácké ruce.

  1. Obkreslete nohu

Zní to jako snadný pokyn, ale u několikaměsíčních dětí je to snadné zhruba jako obléct chobotnici do síťovky.
Požádejte partnera nebo kamarádku, aby dítě jemně drželi ve vzpřímené poloze, jakoby v asistovaném stoji.

Vy mezitím mírně přitlačte jedno chodidlo na papír položený na podlaze a zaznačte tužkou palec a patu. Pokud se to povede, tak i šířku. V případě, že bude dítě spolupracovat, je samozřejmě nejlepší celou nožičku obkreslit. Dbejte ale na to, aby byla mírně přitisknutá k podložce, jinak zbytečně koupíte menší velikost, která bude dítě tlačit.

  1. Vyberte vhodný materiál
    Lesklé, hladké capáčky, případně semišové, plyšové nebo vlněné sice mohou být krásně teplé nebo dokonale rozkošné, ale nebudou poskytovat noze funkční protiskluzovou oporu.
    Ideálně se dívejte po kožených nebo koženkových capáčcích, najdete i ekokůži (materiál vyrobený z koženého recyklátu).
  2. Upravte gumičky
    Většina capáčků má v oblasti kolem nártu stahovací gumičku. Věnujte jí velkou pozornost. Může totiž dítě nepěkně škrtit, u drobných chodidel by naopak potřebovala stáhnout. Když bude capáček na noze dítěti pohodlný a nebude mu padat ani ho škrtit, může se dítě více soustředit na samotný pohyb.

Bačkůrky pro první krůčky

Nosili jste je vy, nosili je nejspíš i vaši rodiče. A až začne vaše miminko obcházet nábytek, pořiďte klasické bačkory i jemu.

Pro nejmenší děti volte variantu s průstřihy na boku a ve špičce (kvůli větrání) a se sponovým zapínáním, aby pro ně nebylo tak snadné si je sundat.

Platí, že pata by měla být celá vyztužená, látka tuhý manšestr a podrážka pryžová s podlepenou druhou vrstou v oblasti paty.

Takové bačkůrky navíc vyrábí celá řada malých českých firem, jejich koupí tak podpoříte i místní výrobce obuvi. Cena se pohybuje od 150 do 350 Kč podle velikosti boty.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek