Fenomén hnízdění v těhotenství

Intenzivní potřeba uklízet a čistit domácnost, přestavovat nábytek, vyhazovat nefunkční věci a naopak se zásobit pěknými a novými, vymýšlet nová aranžmá, kupovat květiny a kompletně vytřídit šatník nebo knihovnu. To jste se nezbláznila, to jenom hnízdíte.

Vždyť je to jenom úklid

Je to jenom úklid, mnohdy byl zapotřebí už celé měsíce měsíce nebo roky. Proč ale máte potřebu umírající kytky nebo staré oblečení řešit s bříškem?

Hnízdění je něco jako instinkt. Jakýsi pud, který nám zůstal z prehistorických dob, kdy si žena musela pro dítě skutečně fyzicky připravit místo, kam bude dítě patřit. Dnes koupíme postýlku, kočárek, zavinovačku, nosítko, hrací dečku, veškeré ložní prádlo a další příslušenství a tím by měla být potřeba vybudování „hnízda“ splněna. Nejspíš ovšem máme více času a prostředků než naše pradávné předchůdkyně, a tak roste i puzení k přípravám.

Chystáme na dítě i květiny, knihovnu a šatník?

To je právě ono. Většina hnízdících aktivit se samotným příchodem dítěte vůbec nesouvisí, ale my máme potřebu je ještě stihnout, než se dítě narodí a nebudeme stíhat vůbec nic. Hnízdění v sobě tak kombinuje jak touhu mít uklizeno do zásoby, tak touhu přivést dítě do překrásného čistého domova.

Přitom ale samotná aktivita nemusí mít s mateřstvím nic společného. Ženy často uvádějí aktivity jako bílení zdí, mytí oken, všemožné třídění, typicky oblečení, ale často také knihovny, různých papírů, dokladů a dokumentů, oblíbené jsou také ledničky a zejména pak spíže.

Uklizeno doma, uklizeno v životě

Říká se to tak a na konci těhotenství to někdy rovněž platí. Poměrně často se objevuje snaha „uklidit“ ještě před příchodem dítěte také mezilidské vztahy. Urovnat vztahy s blízkými a příbuznými, ale třeba též obnovit přátelství, která skomírala nebo zažívala odloučení pro dávný spor.

I to je instinktivní potřeba, kterou jsme zdědili po prapředcích. Chceme totiž dítěti vytvořit přívětivou komunitu, která skrze silné emoční vazby poskytne ochranu jak dítěti, tak matce v době jejich největší zranitelnosti, což jsou první měsíce až rok po porodu.

Některé, jindy introvertní, ženy pak pociťují potřebu se více než obvykle družit, vídat se s blízkými, ale i vzdálenějšími přáteli, budovat vztahy, povídat si a komunikovat.

Největší zátěž na konec

Právě hnízdění je zodpovědné za zajímavý fakt. Ačkoliv v posledním trimestru sil nejvíce ubývá, žena je unavená a potřebuje čím dál víc odpočinku, reálně její aktivita zpravidla stoupá. Uklízí, nakupuje a věnuje se různým domácím pracem a činnostem. Do toho zintenzivňuje svůj sociální život, více se vídá s přáteli a buduje užší kontakt s nejbližšími, typicky s budoucími babičkami a dědečky, případně strýci a tetami.

Fenomén hnízdění nelze považovat za hloupost či zbytečnost. Naopak! Vždyť ženám dodává pocit jistoty, že nepodcenily přípravu a že se skutečně zasadily o to, aby bylo vše potřebné připraveno na příchod děťátka. Výměnou za svou námahu ženy dostávají uklidnění, ujištění a pocit bezpečí. Je-li cenou za klidnější mysl před porodem vytříděný šatník nebo umytá okna, můžeme to rozhodně považovat za výhodný obchod.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek