Hrací dečky: chytrá & izolační pomůcka?

Také si všímáte, že některé věci byly pro předchozí generace sotva postřehnutelné, ale my v 21. století jsme je povýšili téměř na vědu?

Zaslouží si takovou pozornost hrací dečky pro miminka? Opravdu dovedou být stejně psychicky stimulující, jako tepelně izolující? Dejte si na jejich výběru záležet!

Materiál, izolace a obsah

Na hrací dečce malé děti tráví poměrně dost času. Po éře zavinovačky najednou potřebují více prostoru a rozlet než pocit bezpečí, a tak mají velkou touhu zkoumat a objevovat okolní svět.

Celý svět je pro ně kabaret. Je zajímavé, co dělá maminka v kuchyni i co zahlédnou v televizi. A když je k dispozici starší sourozenec, bývá jeho činnost zábavou na celé měsíce.

Zatím se ale miminko neumí nikam pohnout. Časem se převalí na bok a spíše náhodou zvládne válet sudy. Jednoho dne se však překulí až na bříško a začnou závody v plazení všemi směry. Zatím se však daleko nedostane. Hrací dečka s hrazdou, na které jsou zavěšeny hračky v zorném poli i dosahové vzdálenosti dítěte, je tak na dlouhé týdny až měsíce jedinou opravdu dostupnou zábavou, ve které miminko hraje aktivní roli (na rozdíl od pasivního pozorování okolí).

Hrací hrazda pro psychomotorický vývoj

Ačkoliv novorozenci vidí v černobílém spektru a několik příštích měsíců se jim svět teprve zvolna vybarvuje, není důvod držet se monochromatických barev. Vůbec se nebojte pestrobarevných kombinací, až oči přecházejí. Děti barvy milují.

Důležité jsou i tvary. Úhledná řada žirafek sice vypadá esteticky, ale pro dětské oči bude větší pastva série rozmanitých tvarů a velikostí.

A co teprve materiály! Dítě již stimulují i ty, tak rozhodně vybírejte dětské hrazdy se zvířátky, která jsou sametová, šusťáková, pletená, hrubě tkaná anebo mají na sobě rovnou cingrlátka, cvočky, třpytky, pajetky, malá zrcátka a různé knoflíky a cvočky. Žádný minimalismus!

Izolační funkce hrací dečky

Zejména s nadcházejícím podzimem hrací dečka ovšem přebírá ještě jednu velmi důležitou funkci, totiž izolační. Snad s výjimkou domácností, kde je topení zabudováno v podlaze, je delší pobyt na zemi pro běžně oblečené dítě nepohodlný. Podlaha je tvrdá a většinou chladná, takže i stran nachlazení může být takové hraní bez podložky poněkud rizikové.

Ani koberce nejsou žádná výhra. Koberce, i ty pravidelně uklízené a čištěné, obsahují značné množství roztočů a prachu. Takové prostředí může být zatěžující například pro děti s atopickým ekzémem, protože bude dráždit jejich citlivou pokožku. Co do izolace a tvrdosti jsou ale vždy (doslova) o chlup lepší než tvrdá podlaha.

Taková hrací dečka navíc v dnešní době může mít též izolační vrstvu, typicky aluminiovou, umístěnou na spodní straně. Přesně takovou, jakou znáte například z campingových karimatek. Její velkou výhodou je kromě nesporné izolační funkce i dobrá omyvatelnost, třeba když ji použijete na návštěvě nebo v dětském koutku.

TIP: Pozor na nášivky a aplikace na ploše hrací dečky. Rozhodně se jim vyhněte! Ačkoliv vypadají efektně, děti jenom tlačí a můžete se dočkat nespokojenosti, pláče a natažených rukou směrem k vám, protože na dečce se miminku líbit nebude. Vždy volte jen hladký povrch hrací dečky.

Praktičnost

I ta je samozřejmě velmi důležitá. Miminka nebudou dětskou dečku šetřit. Blinkání a slintání je u malých dětí samozřejmostí a je záhodno volit takový materiál, provedení a celkovou kvalitu, které vydrží ustavičné praní, případně sušení v sušicce. Ze stejného důvodu by měla být odnímatelná hrazdička a z ní také jednotlivé hračky. Všechny komponenty hrací dečky s hrazdičkou by měly být pratelné v pračce.

Protože dítě bude hrací dečku rozhodně zkoumat i ústy, vždy při koupi vybírejte produkt, který bude možné prát minimálně na 60 °C.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek