Toxoplazmóza v těhotenství

Nepřibližuj se ke kočce, vždyť jsi těhotná! Kočky mají v těhotenství špatnou pověst právě kvůli riziku nákazy toxoplazmózou. Co přesně toxoplazmóza je, co může způsobit v těhotenství a jak je to s přenosem onemocnění z kočky na člověka?

Parazit Toxoplasma Gondii

Parazit mikroskopických rozměrů, Toxoplasma Gondii, je velmi běžným obyvatelem lidského organismu. Zdravý člověk, i relativně zdravý člověk vůbec nepozná, že je jím dávno infikován. Osídlení lidského organismu je v režimu jednou provždy. Odhaduje se, že parazita v sobě má v našich zeměpisných šířkách téměř polovina populace.

Toxoplasma Gondii pochází skutečně od kočkovitých šelem. Žije v jejich trávicím systému, vylučuje se v aktivní formě jejich trusem a následně se roznáší společně s ním. Zejména tak infikuje půdu a vodu, která se do půdy vsakuje, pokud rovnou nedochází ke kontaktu s trusem koček.

Kdy je toxoplazmóza nebezpečná?

Nebezpečná pro zdravý vývoj a růst plodu je infekce Toxoplasmou Gondii během těhotenství.

Pokud již žena toxoplazmózu má před těhotenstvím, není tento stav rizikový. Co to znamená? Pokud žena žije v domácnosti s kočkou delší dobu, nemusí mít obavy – pokud je kočka infikovaná, je již nejspíš dávno infikovaná i žena. A pokud kočka toxoplazmózu nemá, byla by opravdu velká náhoda, kdyby k infekci došlo právě během těhotenství.

Přenos toxoplazmózy navíc není primárně způsoben kontaktem se samotnou kočkou. Tím, že si pohladíte (i cizí) kočičku, Toxoplasmu Gondii nechytíte. Muselo by dojít k přímému kontaktu se zbytky trusu a k následné infekci lidské sliznice, ať už v ústech, nosu, nebo očích.

Nejčastější přenos probíhá přes nedostatečně umytou zeleninu, právě ta totiž může mít na sobě zbytky kočičího trusu.

Co Toxoplasma Gondii může způsobit?

V případě, že se žena nakazí toxoplazmózou v prvním trimestru těhotenství, bývají následky fatální. Toxoplasma Gondii velmi agresivně útočí na nervový systém plodu v okamžiku, kdy je nejvíce zranitelný. Může jej poškodit, což vyústí ve vrozené neurologické vady, například různé syndromy nebo epilepsii, může však zasáhnout například i centrum zraku. V nejtěžších případech může toxoplazmóza způsobit vady neslučitelné se životem a dochází k samovolnému potratu plodu, nebo je vývoj plodu natolik narušen, že k potratu dojde ještě v průběhu těhotenství.

Panika? Obavy? Pochybnosti?

Nemusíte je mít. Test na infekci Toxoplasmou Gondii se standardně a zcela plošně (a zdarma) provádí hned dvakrát během těhotenství, vždy v odstupu několika týdnů, první test zpravidla kolem 10. týdne těhotenství.

Vzorek na test toxoplazmózy se odebírá z krve a v případě negativního výsledku vás ošetřující gynekolog většinou o výsledku testu ani neinformuje. V případě pozitivního testu se přistupuje k dalším vyšetřením, typicky k amniocentéze, známé jako odběr plodové vody, která umožňuje přesněji určit zdravotní kondici plodu i v takto rané fázi těhotenství. Tímto způsobem mohou být detekovány některé vrozené vývojové vady, neurologické syndromy a další onemocnění. Samozřejmě ani amniocentéza bohužel nefunguje 100% a jsou vady, které se doposud známými metodami prenatálního vyšetření s jistotou zjistit nedají.

Opatření proti toxoplazmóze

Pozor by si měly dávat zejména těhotné ženy – zahradnice. Na zahradní práce důsledně používat gumové rukavice a mýt si ruce. Nesahat si během zahradnických prací do úst, nosu nebo očí. Veškerou syrovou stravu vždy důkladně umýt.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek