Doplňte před zimou vitaminy

Během kojení se nedoporučuje užívat průmyslově vyráběné vitaminové doplňky stravy kvůli případnému předávkování, které by mohlo mít negativní dopad na růst a vývoj dítěte.

Ačkoliv můžete pořídit speciální vitaminové doplňky pro kojící ženy, nejlepší je získávat vitaminy z přirozených zdrojů, tedy z pestrého jídelníčku.

Opravdu je potřebujeme?

Z médií se může zdát, že celé téma vitaminů a minerálů je jen nafouknutá bublina. To je však pravda jen částečně. Úzkostné doplňování vitaminů a minerálů, zejména pak cestou průmyslových doplňků stravy, je pro člověka s bohatou a vyváženou stravou skutečně spíš vyhazování peněz.

Na druhou stranu hrají vitaminy a minerály nesmírně zásadní roli v chodu celého organismu, mnoho jich je pro tělo nepostradatelných a bez nich dochází k nedostatečné funkci orgánů.

Dvojnásob to potom platí během těhotenství a kojení, kdy ženské tělo generuje celý růst a vývoj plodu, a spotřebovává tedy zpravidla vyšší množství vitaminů a minerálů. U většiny z nich také platí, že si je organismus pro růst a vývoj plodu a děťátka bere z těla matky, a pokud tam nejsou opět „vráceny“, budou chybět.

Ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy a bylinky

Každý plod přírody, který zkonzumujeme za syrova, v sobě kombinuje hned několik vitaminů a minerálních látek. Jako příklad si můžeme vzít obyčejnou salátovou okurku. Obsahuje až z 96 % vodu a není mezi ovocem a zeleninou nijak významná coby zdroj výživných látek. Přesto na 100 g okurky připadá 8 mg vitaminu C a úctyhodný je i výčet minerálních látek: draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Jiné, „obyčejné“ ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a bylinky jsou na tom obdobně. Je nesmysl jíst dokola superpotraviny, protože kdekterý nenápadný plod přírody v sobě obsahuje stejně zdraví prospěšných látek, jen jinak poskládaných.

Hodně vitaminů a minerálních látek se nachází též v mléčných výrobcích, pečivu a mase. Zejména mléčné a masné výrobky jsou neocenitelným zdrojem bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem buněk lidského těla a mají nezastupitelnou funkci při správném růstu a vývoji plodu. Dají se sice získat i vegetariánskou či veganskou stravou, ale je to při plánování jídelníčku poněkud náročnější.

Klíčem je pestrost

Nemusíte se zásobovat rakytníkem, protože má závratné množství vitaminu C, nemusíte se ládovat červenou řepou pro její úctyhodné množství sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku a obsahu vzácného rubidia a caesia ani není nutné denně pít zelený ječmen, protože kromě spousty minerálů obsahuje také mnoho antioxidantů a je přirozeným zdrojem kyseliny listové.

Ano, tyto potraviny se řadí mezi tzv. „superpotraviny“, ale nepodléhejte dojmu, že pouze tyto potraviny jsou bohatým a dostatečným zdrojem vitaminů a minerálů. Raději se spolehněte na pestrou, vyváženou stravu a hlídejte si alespoň přibližné složení jídelníčku:

  • 1–2krát denně ovoce a zelenina
  • 1–2krát denně mléčné výrobky
  • 1–2krát denně kvalitní maso a masné výrobky
  • 1–2krát denně kvalitní sacharidy (přílohy, pečivo)
  • 1–3krát týdně luštěniny
  • 1–3krát týdně semena a ořechy (například v celozrnném pečivu)
  • 1–2krát týdně salát ze zelených listů (listový salát, čínské zelí, polníček, rukola atd.)
  • Nejméně 1krát denně zdravé tuky, oleje nebo nepřepálené živočišné tuky

Za to vždy mějte na paměti, že do zdravého jídelníčku patří jen poskrovnu cukrovinek a slaných pochutin, jako jsou chipsy. Ačkoliv i kakaové boby řadíme mezi superpotraviny, o běžné čokoládě se dá říct jen, že je to kalorická bomba, která v sobě kombinuje ztužený rostlinný tuk a bílý cukr.

Pokud vás honí mlsná, sáhněte raději po sušeném ovoci nebo čajovém pečivu (lidově: suchých sušenkách).

Chuť na sladké navíc většinou jen poukazuje na díry v jídelníčku. Opravdu jíte snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři a druhou večeři? Pokud máte chuť na sladké, zamyslete se nad posledním jídlem a raději sáhněte po housce s máslem a kvalitní šunkou, sklence mléka a jablku. Zasytí vás a také si pochutnáte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek