Jak vybrat správný overal na podzim a zimu

Overaly nikde netlačí a nemají žádné gumičky, které mohou zbytečně stahovat, ani tkaničky, které se mohou rozvázat. Overal se nikdy nevyhrne jako tričko, které může odhalit záda dítěte. Overaly jsou zkrátka u miminek nepostradatelným kouskem v šatníku.

Overaly versus body

Než se dostaneme k výběru materiálu overalu, stojí za to si ujasnit terminologii. Oblíbená a rovněž dnes zcela nenahraditelná dětská body, „bodýčka“, jsou trika na zapínání v rozkroku, s krátkým nebo dlouhým rukávem. Naopak overaly jsou oblečení, které má rukávy (krátké i dlouhé), nohavice a pokrývá celou oblast trupu. Zapínání může být variabilní:

  • Přetahuje se přes hlavu  a zapíná v rozkroku.
  • Zip, knoflíky nebo cvočky od krku k nohavicím.
  • Přetahuje se přes hlavu a má komplet rozepínací nohavice.

Zároveň jsou overaly, které mají koncové ponožky, ať už se stejného materiálu, nebo mírně vyztužené, případně zateplené. Nebo naopak overaly končí u kotníků a počítá se s obuví pro děťátko.

Stejné je to s kapucí. U zimních overalů zpravidla nechybí, ale nebývá pravidlem, a pro lehčí modely je naopak kapuce spíše přítěží.

Oblíbené jsou lehké bavlněné overaly například na spaní, kdy vynikne jejich schopnost nikde dítě netlačit ani neškrtit. V letních měsících umožňují lepší mikrocirkulaci vzduchu mezi látkou a tělíčkem dítěte a tak napomáhají minimalizovat noční pocení.

Body jsou prakticky využitelné k běžnému dennímu nošení, zejména proto, že neodhalují záda dítěte a fungují jako spolehlivá ochrana před vyhrnutím a prochladnutím miminka.

Šusťák na září, kožíšek na zimu

Zdánlivě není co řešit. Lehký overal z nepromokavé látky, softshellu nebo pogumovaného textilu se hodí na první podzimní měsíce, dokud stačí jen zajistit miminko před profouknutím, ale zatím není zapotřebí silná izolační vrstva. Tu s blížícími se mrazy zajistí overal z vatovaného materiálu, plyše nebo vypodšívkovaného vícevrstvého materiálu.

Jenže to není tak jednoduché. Vždy totiž záleží na tom, kam s miminkem vyrážíte. Pokud bude miminko ležet v kočárku, spát a bude mít na přikrytí ještě deku a korba kočárku bude uzavřena nepromokavým fusakem, je silně izolační, zateplený overal mírně kontraproduktivní. I v zimě se dítě může potit a zapářka způsobuje nepříjemné kožní komplikace od potniček přes vyrážky až po výskyt atopického ekzému u dětí, jejichž pokožka k němu má sklony.

Silný overal

  • Při přesunech v autosedačce typu vajíčko
    Při jízdě autem vždy po vyhřátí kabiny teplý overal sundat!
  • Při venkovním pobytu, například v nosítku

Pouze za předpokladu, že dítě nebude „zapnuté“ ve speciální nosicí bundě, která společně s hřejícím tělem maminky udrží u dítěte více tepla, a silný overal je potom spíš tepelnou zátěží.

Slabší overaly, například pouze z jedné vrstvy plyše nebo ze softshellu, jsou daleko univerzálnější než silné a hutně zateplené overaly. Vyplatí se pořídit je ve velikosti o číslo větší, aby dítěti déle vydržely. Při příznivé ceně má smysl pořídit i dva kousky, samozřejmě s ohledem na aktuální měsíc a též s uvážením počasí v následujících měsících.

Obecně jsou praktičtější overaly, které mají zapínání na předním dílu. Jednak proto, že je lze v případě potřeby (například u spícího dítěte, ať už v autě, nebo třeba v kočárku, který vjel do vnitřních vyhřívaných prostor) rozepnout a dítě svléknout bez probuzení, jednak proto, že cvočky nebo zip na zadní a boční straně mohou tlačit.

Obecně čím jsou děti starší, tím méně oceníte kapuci (při pohybu málokdy vydrží na místě) a také plné ťapky, protože by se rychle zašpinily a ošoupaly. Raději dítěti obujte kotníčkové kožené capáčky nebo jiné zateplené a odolné „boty“, jakkoli ještě jako regulérní obuv neslouží.

Vyšší cena, lepší možnost prodeje

Je pravda, že venkovní dětské overaly mají většinou vyšší pořizovací cenu, zato je koupíte v každém kamenném či internetovém bazárku. Nebo si je pořiďte nové a snadno je ještě po upotřebení prodáte. Vyplatí se proto volit neutrální barvy.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek