Rozpoznejte ekzém od sluneční vyrážky

Léto je sezona bohatá na dermatitidy všeho druhu. Potničky, krupičkový ekzém z chlorované vody, sluneční vyrážka, skvrny po bodnutí hmyzem a další různé krátkodobé kožní problémy jsou u malých dětí v létě běžné a není důvod se jimi významně znepokojovat.

S odeznívajícím létem by se měly rozloučit i dermatitidy, co když však nějaký problém na pokožce přetrvává? Jak rozeznáte atopický ekzém od běžných pupínků?

Letní dermatitidy

Přechodných kožních onemocnění je opravdu mnoho a nemá smysl pokoušet se je popsat všechny. Můžeme definovat ty úplně nejběžnější, aby bylo možné identifikovat případný problém na pokožce vašeho dítěte a správně vyhodnotit další postup.

  • Potničky
    Jsou typické u miminek do 1 roku věku, ale až do předškolního období mohou trápit dětskou pokožku při zapářce. Typické zapářkové oblasti jsou u větších dětí v tříslech, podpaží, při delším sezení ale též v loketních či kolenních jamkách. Někdy se objevují na obličeji. Při správné hygieně zmizí do několika dní.
  • Vyrážky z vody
    Negativně na pokožku působí nejen chlorovaná voda z bazénu, ale i přírodní – nečištěná – voda v rybníku. Projevy na pokožce se mohou různit, ale obvykle převládají suché plochy s tendencí šupinatět, případně s výskytem drobných pupínků bez významného zarudnutí. Pokožka může svědit nebo pálit.
    Pomůže důkladné umytí šetrným mycím krémem určeným pro děti a následným promazáním pomocí pečujícího hydratačního krému pro děti. To aplikovat několik dní za sebou bez dalšího koupání ve vodě, která způsobila podráždění.
  • Skvrny po bodnutí hmyzem   
    Mají vždy zarudlé okolí, intenzivně svědí a mohou vykazovat lokální otok. Nezřídka vytvoří malý bílý pupínek, který lze zaměnit za akné. Jedinou jistotou je antihistaminiková mast aplikovaná co nejdříve po bodnutí hmyzem, typicky Fenistil, volně prodejný gel na bodnutí hmyzem. Pokud není po ruce, pomůže octový obklad, který zmírní otok. Pokud okolí vpichu intenzivně a násobně natéká a nachází se v blízkosti důležitých tepen (například na krku), raději ihned jeďte do nemocnice. Skvrny na pokožce zůstávají až týden, někdy se zarudlá oblast může mírně zvětšovat a nabývat odstínu až do fialova.
  • Sluneční vyrážka
    Sluneční vyrážka je nepřesný termín. Dílem se totiž může jednat o skutečnou alergii na sluneční paprsky, která je poměrně vzácná. Nejspíše se jedná o reakci na kombinaci dráždivých látek například v opalovacím krému nebo jiné sluneční kosmetice. Možná jde o reakci určitých druhů léků na pobyt na slunci.
    Vyrážka má většinou podobu souvislých skvrn tvořených shlukem oblých, mírně vystouplých fleků v paletě barev od světle růžové přes červenou až po fialovou. Sluneční vyrážka zpravidla nesvědí, spíše pálí a pne.
    Správnou reakcí na sluneční vyrážku je několikadenní izolace od slunečních paprsků, stejně jako krému či léků, které reakci způsobily, pokud je to možné. Uleví panthenolové či kalciové masti, v případě nouze jakékoli promazávání, případně též vepřové sádlo.

Jak poznat atopický ekzém

V kterékoli roční době se bohužel může projevit atopický akzém. Čím dříve se rozpozná, tím efektivněji lze zabránit jeho rozšíření a tlumit jeho projevy, ideálně též najít jeho příčinu.

Atopický ekzém je totiž v drtivé většině případů alergická reakce. Nejedná se o žádné chronické dermatologické onemocnění. Je to alergie s chronickým dermatologickým projevem, příčinou je však téměř vždy alergie.

U malých dětí do 3 let jde obvykle o alergii potravinovou. Ta má výhodu v poměrně slušné šanci, že se důkladným sledováním vystopuje alergen, který ekzém způsobuje, a vyloučíme jej ze stravy. Čím mladší je vaše dítě při zjištění alergenu, tím vyšší je šance, že alergen po několikaměsíční až několikaleté kompletní absenci pozbyde u daného dítěte svůj alergický potenciál a že se po malých dávkách může začít na dětský jídelníček vracet a v pozdějších letech být zcela neškodný. (Zde je však na místě upozornit, že sklon dítěte k alergii se může postupem let proměnit do jiné alegie, například pylové nebo roztočové.)

Jak typický projev atopického ekzému vypadá? Jsou to nepravidelná ložiška zarudlé kůže s nahrublou strukturou, svědí, mají tendenci šupinatět a olupovat se. Ke zmírnění svědění a loupání sice přispívá promazávání např. bepanthenem, ale okraje ložiska se nemění, nemenší, naopak se mohou zvětšovat.

Ekzém neustupuje, byť může v řádu dní mírně měnit intenzitu svého projevu, tedy některé dny může více svědit a jiné naopak méně. Přesto na pohled mění svůj vzhled jen velmi mírně. Naopak, zejména pokud se postižené oblasti nepromazávají, ekzém se může zvětšovat a zhoršovat až ke stavu rozpraskané pokožky. Na hrubém povrchu ekzematické kůže se mohou posléze tvořit i strupy.

Jeho hlavním poznávacím znamením je to, že neustupuje. Při šetrném zacházení, promazávání i absenci zapářky, slunečních paprsků či vysokých teplot se atopický ekzém na rozdíl od všech ostatních kožních úkazů nijak významně nemění a zůstává.

Vaše první kroky by měly směřovat přes ošetřujícího pediatra dítěte do ordinace alergologa, který dítěti provede alergologický test a pokusí se najít alergen, který ekzém způsobuje. Následně může dermatolog doporučit pečující léčbu. Velmi účinné jsou slabé kortikoidové masti, které sice neřeší samotnou příčinu alergie, ale umí ložiska ekzému plně zahojit a pokožce poskytnout možnost regenerace. Vždy se však řiďte pokyny lékařů.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek