Role vápníku v těhotenství

Vápník, latinsky calcium, je lehký kov, který tvoří základní jednotku kosterní stavby lidského těla, ale uplatňuje se i v řadě dalších tkání. Pro organismus je nezbytný a při jeho nedostatku dochází k vážným zdravotním komplikacím.

Vápník z těla matky

V prvních 6 měsících těhotenství se vápník shromažďuje v kosterním systému těhotné ženy, ačkoliv se kostra dítěte aktivně vyvíjí. Je dobře viditelná na ultrazvuku a koncem 6. měsíce je již tělo dítěte, s výjimkou vnitřních orgánů, téměř hotové a dále jenom roste, sílí a zdokonaluje se. Právě poslední trimestr je obdobím intenzivního zpevňování kostí, ale také zubů a vazivových tkání miminka. A tady přichází hvězdná hodina vápníku.

V tomto období se zvyšuje spotřeba vápníku zejména v matčině organismu. Miminko si „vezme“, co potřebuje, ale důležité je, aby dostatečný přísun vápníku mělo rovněž tělo maminky.

Jak nejlépe doplnit vápník

Je obecně známo, že mléčné výrobky jsou bohaté na vápník. Je to pravda, pro doplnění denní dávky vápníku vám stačí větší sklenice mléka, zhruba 0,4 l denně. Některé studie však uvádějí, že vápník z kravského mléka je poměrně špatně vstřebatelný, a proto se nedoporučuje spoléhat při doplňování vápníku pouze na mléčné výrobky.

Další potraviny obsahující vápník:

  • Listová zelenina
  • Semena (nejvíce maková, sezamová a slunečnicová semena)
  • Ořechy (nejvíce mandle, para a lískové ořechy)
  • Ovesné vločky
  • Minerální vody (např. Magnesia)
  • Zelenina (nejvíce květák, kapusta, brokolice nebo kakaové boby)

K tomu, aby byl vápník vstřebán, významně napomáhají vitamin D, ale též vitaminy C a B9, dále hořčík a fosfor. Vždy usilujte při skladbě jídelníčku o co největší pestrost, která jediná zajistí přísun rozmanitých vitaminů a minerálních látek.

Ty se sice dají získat z doplňků stravy, ale téměř vždy se do těla lépe vstřebávají z potravy.

1500 mg/den jako mantra

Takový by měl být denní příjem vápníku v období těhotenství, ale i při kojení, které je na vápník podobně náročné.

V běžném, pestrém jídelníčku bez zdravotních omezení by nemělo být nezbytné doplňovat vápník uměle. Přesto neuškodí, když budete mít na mysli, že na stole má být denně některý ze zástupců potravin, které jsou na vápník bohaté.

Vápník totiž nestaví pouze kosti dítěte, vždyť má svůj vliv i na vývoj a správnou funkci srdce, je součástí krve a hlídá též správnou činnost svalové a nervové soustavy.

Vyplatí se vám racionální, rozmanité stravování bohaté na všechny druhy živin. Nejen kvůli vápníku, ale i dalším prvkům, které je v těhotenství nezbytné přijímat ve zvýšené míře. Vedle známých minerálů, jako jsou jód nebo hořčík, jsou to kupříkladu selen, železo nebo zinek.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek