Co dělat po bodnutí hmyzem

Bodnutí hmyzem může být u dítěte událost zcela okrajová i dost zásadní. Záleží na okolnostech. Jaká rizika hrozí u různých druhů hmyzu a jaká by měla být vaše první pomoc dítěti? To pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Bodnutí hmyzem a alergie

Bodnutí hmyzem na našem území samo o sobě nebývá život ohrožující. U nás nežijí druhy, které by, snad s výjimkou klíšťat, přenášely smrtelné nemoci ani žádný hmyz na našem území nedisponuje žádným jedem, kterým by mohl způsobit fatální zdravotní komplikace. Díky za to.

Nicméně pokud se s bodnutím hmyzem zároveň pojí bouřlivá alergická reakce či přímo anafylaktický šok, pak už se jedná o velmi závažné a akutní ohrožení zdraví a života dítěte (a nakonec i dospělého).

Také záleží na oblasti bodnutí. Pokud se nachází poblíž důležitých tepen, které následný otok místa vpichu může utlačit, situace se zdramatizuje v řádu desítek minut.

Dá se alergie poznat předem?

U malých dětí lze již od 6 měsíců věku provést alergologický test. Nedochází při něm k vpichům, ale pouze k nakapání látek na předloktí dítěte. Spolehlivost takových testů je poměrně vysoká, ovšem alergie se vyvíjejí během prvních let života. Z prvotních, zpravidla potravinových, alergií se postupně transformují do dalších typů alergií, zejména respiračních, mezi které řadíme známé alergie na pyly nebo roztoče, a právě alergií na vosí či včelí bodnutí.

Aby v nízkém věku dítěte bylo jisté, kterými alergiemi trpí, musel by junior pravidelně docházet na alergologický test. Jinak je to dílo náhody a ke zjištění alergie dochází až na základě konkrétní zkušenosti s reakcí na alergen.

Riziková místa vpichu

Nejrizikovější oblastí je rozhodně krk. Krkem prochází v těsné blízkosti kůže důležité tepny a žíly, ale i hrtan, jehož utlačení by mělo velmi rychlé a fatální následky. Jakmile zpozorujete bodnutí hmyzem v oblasti krku a oblast začne ihned otékat, raději okamžitě volejte rychlou lékařskou pomoc. V takové situaci může jít o minuty, a pokud jste v přírodě mimo dosah civilizace, nemáte dítěti jak jinak pomoci.

Poměrně riziková je také oblast třísel, kudy prochází důležité tepny a žíly do dolních končetin.

A třetím místem je pak obličej, kde může dojít k dočasnému poškození například zraku, ale i schopnosti efektivně dýchat nebo pít a jíst.

Pokud dojde k bodnutí v jiných částech těla a pozorujete velmi rychlý a masivní otok, pokuste se alespoň telefonicky kontaktovat pediatra a poradit se o dalším postupu, i s přihlédnutím k věku dítěte.

První pomoc svépomocí

Pokud se po bodnutí hmyzem objeví rychlý a masivní otok, místo vpichu je na omak horké a tvrdé, jedná se o alergickou reakci. V tom případě místo ošetřete antihistaminovou mastí či gelem, typicky Fenistilem, a pro jistotu podejte dítěti antihistaminika i perorálně – tedy fenistilové kapky, dávkování podle váhy dítěte bývá uvedeno na obalu.

Pokud nemáte žádná antihistaminika po ruce, musíte se v prvním momentu spolehnout alespoň na méně sofistikované metody – namočte látkový kapesník v ledové vodě a studený obklad přiložte na otok kolem místa vpichu. Pro lepší efekt můžete mokrý obklad napustit octem, přispívá totiž ke zmírnění otoku.

Jak se zařídit do budoucna?

Při nejbližší návštěvě pediatra tuto událost konzultujte. Jednak proto, aby případná alergie byla zanesena do lékařských záznamů dítěte, jednak proto, aby vám pediatr poskytl léčiva pro případ další epizody.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek