Horko: Péče o bradavky při kojení

Horké dny přinášejí specifické požadavky na péči o bradavky kojící ženy. Jaká opatření přijmout během tropických dní a jakou péči zachovat i po odeznění horka pro lepší kondici svých prsou a kvalitnější kojení?

Předejděte zapářce

Zejména ženy, kterým samovolně vytéká mléko z bradavek, mají v létě často problém se zapářkou bradavek, kdy se v okolí bradavky vytváří teplé a vlhké mikroklima. V něm se bohužel daří mikroorganismům a snadno se rozvine onemocnění kožní plísní.

Citlivá pokožka bradavek a prsního okolí je navíc v takovém prostředí náchylnější k poranění, přesněji k rozvoji ragád neboli jemných a nesmírně bolestivých prasklinek na bradavce, které mohou při komplikacích dokonce znemožnit kojení.

Zapaření navíc podporuje též nutné používání prsních vložek. Bohužel prsní vložky v horkém počasí vytvářejí bariéru proudění vzduchu a větrání bradavek, většinou jsou však nezbytné, aby přebytečné mléko neprosáklo až na oblečení.

Pravidla prevence zapářky:

  • Podprsenka z přírodních materiálů, nejlépe pouze z jedné vrstvy látky, umožní dostatečné větrání a neuzavře horko a vlhkost uvnitř.
  • Každé kojení = nová prsní vložka, tato zásada sníží riziko množení mikroorganismů a udrží bradavku v suchu.
  • Každé kojení = pečující krém, typicky bepanthen, který bradavku dostatečně ošetří, zvláční a omezí riziko popraskání jemné pokožky bradavek.
  • Pravidelná hygiena je důležitá. Samozřejmě se pravidelně sprchujete nebo koupete, ale nezapomínejte svá ňadra omýt šetrným mýdlem a osušit čistou osuškou, kterou používáte pouze vy. Jsou to maličkosti, ale mají zásadní význam v prevenci infekce.

Také pomůže vědomé vyhýbání se vysokým teplotám, aby k pocení docházelo co nejméně.

Co dělat při poranění bradavek

I při důsledném úsilí se může stát, že kombinace několika vnějších faktorů způsobí poškození citlivé tkáně bradavek.

  • Poraďte se s laktační poradkyní
    Většinou ji najdete na novorozeneckém oddělení v porodnici nebo v soukromé ordinaci. Možná jsou vaše bradavky dlouhodobě vystaveny nadměrné zátěži právě kvůli nesprávné technice kojení.
  • Kojte zhruba ve 2–3hodinových intervalech, ne častěji
    Pokud tedy dítě není právě vystaveno nadměrným teplotám. V běžném režimu by dítě nemělo být přikládáno častěji než po dvou hodinách, a to jak z hlediska nutričního, tak kvůli kondici bradavek.
  • Bradavky po každém kojení promazávejte
    Ideálně mastí na bázi panthenolu, typicky bepanthenem.

V případě jakýchkoliv pochybností se neváhejte poradit s ošetřujícím pediatrem dítěte, to je člověk, který by vám měl být nápomocný i při kojení. Samozřejmě dobrou alternativou je již zmíněný laktační poradce, častěji laktační poradkyně, kterou najdete v každém okresním městě a zcela jistě v každé porodnici.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek