Magnesium v těhotenství

Magnesium neboli hořčík je jedním z důležitých minerálů, které tělo využívá ke klíčovým procesům v organismu. K čemu přesně hořčík slouží, kdy pomáhá a kdy škodí? Jak jej doplnit efektivně a ve správné míře, zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

K čemu je dobrý hořčík?

Hořčík umožňuje přenášet nervové vzruchy. Dá se tedy říct, že přispívá k jedné ze zcela základních funkcí lidského těla a díky tomu ovlivňuje obrovské množství jednotlivých funkcionalit organismu, od svalového napětí přes stabilitu nervového systému po aktivaci více než 300 enzymů v těle. Umí toho opravdu hodně.

V kostce lze říct, že hořčík ovlivňuje:

  • elektrolytickou rovnováhu (schopnost vodit nervové vzruchy)
  • činnost nervové soustavy
  • stav únavy a vyčerpání
  • stabilitu krevního tlaku
  • stabilitu srdečního rytmu
  • správnou činnost svalů
  • udržení zdravého stavu zubů a kostí
  • kvalitu energetickému metabolismu
  • proces dělení buněk a syntézu bílkovin

A v těhotenství všechny tyto pochody navíc tělo potřebuje nejen pro sebe, ale též pro vyvíjející se plod.

  • Přispívá (zásadně!) ke správnému vývoji plodu.
  • Snižuje riziko potratu nebo předčasného porodu.
  • Má příznivý vliv na psychiku těhotné ženy, která může být vlivem kolísající hladiny hormonů dočasně nestabilní.
  • Napomáhá normálnímu zažívání a pravidelné stolici.

V těhotenství má být příjem hořčíku vyšší, nebo nižší?

V těhotenství dochází k vyšší spotřebě hořčíku, ale také k jeho zvýšenému vylučování z těla. I proto se doporučená denní dávka (DDD) hořčíku v těhotenství zvyšuje, a to na 350–400 mg.

Hořčík se přirozeně vyskytuje v banánech, meruňkách, špenátu, v hovězích játrech, tuňáku, fazolích, mandlích nebo kešu oříšcích a mnoha dalších potravinách.

Skvělým zdrojem hořčíku jsou i některé minerální vody, typicky Magnesia, ale také mrkvová, grapefruitová nebo pomerančová šťáva.

Pozor, uzeniny, bílé pečivo nebo alkohol vstřebávání hořčíku naopak kazí.

Lze pocítit nedostatek hořčíku?

Ano! A právě v tom tkví jeho velká přednost. Svalové křeče, nezvyklá nervozita, únava nebo úzkost, ale i zvýšená dráždivost nebo tzv. syndrom neklidných nohou – to vše ukazuje na nedostatek hořčíku.

A co doplňky stravy?

Hořčík obsahují některé vitaminy určené pro těhotné ženy. Ty mají v poslední době špatnou pověst, protože se traduje, že se po nich ženám rodí obrovské děti. Pravda je to pouze zčásti. Užívání těhotenských vitaminů skutečně může zvýšit porodní váhu dítěte, ale nanejvýš o 200 až 300 gramů. Porodní váha dítěte se odvíjí od zdravotního stavu matky a je podmíněna geneticky, vitaminy tedy žádný zásadní vliv na porodní váhu plodu nemají ani „nezařídí“, že se vám místo tříkilového drobečka narodí čtyřkilový cvalík.

Platí vždy a u všeho, že je lepší získat potřebné vitaminy, minerální látky a stopové prvky z běžné stravy. Není však v silách obyčejných smrtelníků hlídat si doporučenou denní dávku jednotlivých vitaminů a minerálů z přijímané stravy.

Obecně ale i konstatujeme, že u rozmanitého a zdravého jídelníčku není nutné další doplňky stravy užívat. Pokud se však rozhodnete k jejich užívání, vždy vybírejte výhradně ty, které jsou určeny pro těhotné ženy (dávkování vždy dodržujte podle instrukcí na obalu). V nejhorším riskujete jen předraženou moč.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek