Volitelná očkování pro malé děti

K povinné vakcinaci si můžete zvolit celou řadu dalších nepovinných očkování. Z čeho můžete vybírat a jak je to s placením vakcín, zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Volitelná očkování

Mimo povinná očkování můžete v České republice nechat dítě do 3 let očkovat proti mnoha dalším nemocem. Rozhodnutí, ale většinou i úhrada je pak na vás. Vybrali jsme pro vás očkování, která se běžně aplikují u dětí do 3 let. V našem seznamu tedy nenajdete chřipku. Očkování proti ní totiž zpravidla využívají spíše dospívající a dospělí.

Rotaviry

Jedno z nejranějších očkování – podává se nejpozději do 5 měsíců věku dítěte, a to formou kapek. Chrání dítě před akutními gastroenteritidami, tedy akutním průjmem a zvracením způsobeným infekcí. Taková infekce se bohužel dá snadno chytit od staršího dítěte, které chodí do školky, nebo v místě kumulace dětí, jako jsou dětské herny nebo dětská hřiště. U starších dětí nebývá průběh nikterak závažný, ale u miminek může rychlá dehydratace způsobit významné a nebezpečné oslabení organismu.
Cena jedné vakcíny se pohybuje kolem 1700 Kč a některé pojišťovny ji částečně proplácejí.

Pneumokok

Těžké záněty plic a záněty mozkových blan jsou onemocnění, která způsobuje pneumokok. I proti němu je v Česku dostupné nepovinné očkování. Očkování probíhá už od 2. měsíce věku dítěte a na trhu jsou v současnosti 2 druhy vakcíny. Za prvé Synflorix, která je plně hrazena ze zdravotního pojištění a očkuje proti 10 druhům pneumokoků. Za druhé Prevenar, jenž chrání proti 13 druhům pneumokoků. Cena za všechny 3 dávky se pohybuje kolem 1 500 Kč. Některé pojišťovny očkování zpětně částečně hradí.

Hepatitida (žloutenka) typu A

Neboli nemoc špinavých rukou je poměrně běžná infekční choroba, ke které jsou náchylnější děti a dospívající. Někdy se dostavuje v malých epidemiích, například ve větších městech. Očkuje se samostatně v intervalu 12 měsíců ve dvou dávkách, při ceně zhruba 800 Kč za dávku. Dostupná je také vakcína v kombinaci s očkováním proti žloutence typu B. Podává se ve třech dávkách za přibližnou cenu 1700 Kč za dávku. Některé pojišťovny očkování zpětně částečně hradí.

Plané neštovice

Nejenom proti planým neštovicím, ale také proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, které jsou jinak součástí povinného očkování. Pokud se tedy rozhodnete pro doočkování proti planým neštovicím, pouze si doplatíte „lepší“ vakcínu, která zahrnuje ochranu proti planým neštovicím, ale nejde o jedno očkování navíc.  Nicméně lze později doočkovat samostatnou vakcínou pouze proti planým neštovicím. Ta ve dvou dávkách stojí kolem 1400 Kč, kombinované očkování proti všem 4 chorobám se rovněž očkuje ve dvou dávkách při ceně kolem 1600 Kč.

Meningokok

Velmi zákeřná nemoc, která má rychlý nástup a bez včasné pomoci bohužel ani v Česku není výjimkou úmrtí na tuto infekci. Přitom je možné nechat dítě očkovat, byť je vakcína jednou z nejdražších. Vakcína se podává ve dvou nebo třech dávkách podle stáří dítěte a jedna dávka stojí kolem 2800 Kč. Některé pojišťovny očkování zpětně částečně proplácejí.

Tuberkulóza

Dříve povinné, dnes volitelné očkování proti známému plicnímu onemocnění. Dnes se spousta rodin zase k očkování vrací, zejména s přihlédnutím k cestování nebo indikaci v rodině.

Klíšťová encefalitida

Zákeřná nemoc, kterou přenáší klíšťata, se doporučuje až u dětí starších 5 let, přičemž výskyt samotné nemoci na našem území v posledních letech neustále stoupá. Střed Evropy patří mezi světová centra epidemie klíšťové encefalitidy. V současnosti je proočkována zhruba čtvrtina populace a zájem o očkování každoročně stoupá. Vakcína se očkuje ve 3 dávkách při ceně zhruba 800 Kč za dávku. Některé pojišťovny očkování částečně hradí.

Očkování má v posledním desetiletí po celém světě své odpůrce. Je faktem, že očkování může v některých případech odhalit skrytou zdravotní vadu nebo spustit onemocnění, které se doposud neprojevilo. Ale očkování samo tento problém nepůsobí. Vždy je tomu tak, že zdravotní problém už existoval, jen zůstával skrytý.

Žádná seriózní vědecká studie napříč celým světem nikdy neprokázala vliv očkování na vznik nějakého onemocnění.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek