Plastové, nebo běžné nádobí?

Plastové dětské nádobí, nebo běžná keramická miska a kovová lžička? Jaká jsou pro a proti? Rádce Mimi klubu si posvítil na detail, který řešíte až 7x denně!

Není plast jako plast

Plast je geniální vynález. Nízká hmotnost, vysoká odolnost, obrovská variabilita na škále pružnosti a struktury, využití snad ve všech odvětvích lidské činnosti. Kde bychom byli bez plastu!

A na druhé straně bezprecedentní ekologická zátěž, kterou představují použité plasty. Rozkládají se tisíce let a jsou jich plné oceány, a dokonce i půda.  

Vraťme se však k dětskému nádobí, je vůbec plast vhodný?

Musíte jej důkladně vybrat. Některé plasty nejsou vhodné například do mikrovlnek, jiné zase neodolají vyšší teplotě, ať už v myčce, nebo po zalití vřelou vodou. A pořád ještě se na světě vyrábějí plasty obsahující nebezpečné látky. Jak se v plastové džungli zorientovat a vybrat vhodné nádobí pro dítě?

Důvěra ve značky

Pokud nejste absolvent aplikované chemie a nedisponujete vybavenou laboratoří, musíte se spolehnout na to, co o svých produktech napíše výrobce.

Vyplatí se sledovat především instrukce k použití a značku výrobce. Jde o to, aby byl plast co nejodolnější proti tepelné a mikrovlnné zátěži. Značka je důležitá minimálně jako garant důvěryhodnosti informací, které se o výrobku uvádí.

U značek se naštěstí můžete spolehnout na mnoho běžných plastových pomocníků ve své kuchyni, ať už jsou to zavedení výrobci zavíracích plastových misek nebo velkých obchodních domů s nábytkem. Dokonce i některé drogerie nebo výrobci kojeneckých potřeb už mají své vlastní řady dětského nádobí.

! Dětské nádobí raději nikdy nekupujte na anonymních tržnicích. Pokud například nějaké nádobí nejasného původu dostanete darem, raději jej nepoužívejte k ohřevu či s vařící vodou.

A co keramika a kov?

Jejich používání je z pohledu bezpečnosti materiálů sázka na jistotu. Keramika a porcelán zvládnou mikrovlnné záření i vařící vodu, kov z příborů sice nesmí do mikrovlnky, ale jinak je prakticky nezničitelný. Navíc nemusíte kupovat nic extra pro dítě, nádobí už doma máte. Až dítě odroste, budete je normálně používat dál.

Nevýhodou je, že keramika není nerozbitná a kov není měkký. Riziko je samozřejmě větší u keramiky, rychlé a „šikovné“ dětské ručičky umí poslat misku na oběžnou dráhu cobydup a střepy jsou na každý pád nebezpečné.

Kovová lžička zase může bolet ve stisku dásní, není tak měkká a poddajná, jako plast.

Co je lepší?

V článcích, které radí rodičům na internetu, si následující větu nejspíš nepřečtete často, ale: „Je to jedno“.

Někomu víc vyhovuje plast, zejména pokud se již dítě učí jíst samo. Nádobí je pro něj lehčí do ruky, snáze manipulovatelné a nerozbitné. Jiným rodičům (a dětem) zase víc vyhovuje pevná kovová lžička, kterou dítě nekouše a nežmoulá a díky tomu, že je na ní zvyklé, nepotřebujete na každou návštěvu tahat „své“ nádobí, prostě si půjčíte běžné vybavení.

Záleží na vašich zvyklostech a preferencích, hlavní je, aby dané řešení vyhovovalo vám a dítěti.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek