Proč se v těhotenství musí k zubaři?

Proč je v těhotenství prohlídka u zubního lékaře povinná a jaké změny náš chrup během gravidity prodělá? Mění se nějak péče o zuby a celou ústní dutinu? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Co se v těhotenství mění v ústní dutině?

Celé těhotenství má lidské tělo dva úkoly – vyvinout a vyživit dítě a připravit tělo na porod. Obojí se projeví i na stavu matčina chrupu.

Výživa během těhotenství v běžné socioekonomické situaci českých žen nebývá problém. Jednak má většina obyvatel finanční možnosti k pravidelné, pestré a kvalitní stravě, jednak záleží na preferencích. Dává rodina přednost racionálnímu a zdravému jídelníčku, nebo má špatné stravovací návyky? Zároveň je na trhu spousta finančně dostupných doplňků stravy, které pomohou případné výživové nedostatky částečně kompenzovat a dítěti doplnit potřebné látky. I tak se buď vlivem nedbalosti, nebo kvůli jiným vrozeným predispozicím nedaří ženský organismus vždy dostatečně zásobit všemi potřebnými vitaminy a minerály. Pak se může probíhající těhotenství negativně odrazit na stavu chrupu. Velmi (opravdu velmi) zjednodušeně se dá říct, že tělo matky primárně vyživuje plod, a tak se nedostává potřebných látek pro organismus matky. Celá distribuce jednotlivých stavebních látek v těle je o mnoho složitější, ale pro představu stačí tento zjednodušený popis.

Příprava těla na porod zase spočívá z velké části především v rozvolňování vazivových tkání v organismu, aby byl umožněn průchod plodu porodními cestami. Vazivové tkáně v těle povolí, a to záměrně, aby se příslušné partie mohly extrémně zvětšit. Po porodu zase postupně sílí, až se časem dostanou do původního stavu. Rozvolňování vazivové tkáně se týká i dásní, v těhotenství je tak významně vyšší riziko odhalování zubních krčků, vzniku paradontózy a dalších potíží způsobených oslabením vazivové tkáně dásní.

Jak v těhotenství pečovat o ústní dutinu

V návaznosti na změny tkáně dásní je vhodné začít přechodně používat měkčí zubní kartáček, který nebude napomáhat vzniku mezer mezi zubem a přilehlou dásní.

Také se nedoporučuje používat některé druhy ústních vod, které obsahují látku chlorhexidin digluconat. Ostatní ústní vody používat můžete.

Čistě vlivem souběžného efektu několika různých hormonů se během těhotenství také mění odolnost zubní skloviny vůči působení bakterií. Pokud v těhotenství praktikujete (doporučovaný!) denní spánek, lidově šlofík, vyčistěte si zuby i před denním spánkem a ranní a večerní čištění zubů nikdy nevynechávejte.

Nevolnosti a stav chrupu

I žaludeční nevolnosti v prvním trimestru mohou citelně poškodit vaše zuby, zejména v případě, že dochází k opakovanému zvracení. Během zvracení na zubech ulpívají žaludeční šťávy, přesněji – kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Při častém kontaktu zubů s žaludeční kyselinou může dojít k naleptání a trvalému poškození zubní skloviny, což se zpravidla projeví jednak zvýšenou citlivostí zubů a také změnou zabarvení, typicky došeda.

Další výjimky péče o zuby v těhotenství

V těhotenství se také odkládají veškeré operace zubů, případné riziko infekce by mohlo ohrozit těhotenství. Často se například trhání osmičky, tedy zubu moudrosti, během těhotenství stává pro lékaře gynekologa i kolegu stomatologa diagnostickým oříškem. Bývá otázkou, zda k zákroku přistoupit, či nikoli. Pokud je situace z hlediska zubního lékařství neúnosná, není cílem gynekologa za každou cenu trvat na pravidlech a nechat těhotnou ženu napospas bolesti zubů. Vždy se však musí důkladně zvážit nezbytnost zákroku i rizika, která přináší.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek