Kdy je čas na první cyklistickou helmu?

Odkdy je vhodné vzít dítě do dětské sedačky na kolo? Je to okamžik pro první dětskou helmu? Nebo ji raději pořídit i na jízdy na odrážedle? A kdy je čas na něj? Pár informací pro rodiny nadšených cyklistů přináší Rádce Mimi klubu.

Na „velké“ kolo patří vždy

Kdykoliv pojedete s malým dítětem v cyklosedačce na kole, dítě vždy musí mít svou vlastní helmu, která mu dobře sedí. I v případě, že jedete jenom kousek a cyklosedačka splňuje nejpřísnější bezpečnostní parametry. Případný pád s kolem by mohl mít pro malého cestujícího v sedačce hrozivé následky.

Kdy dítě do cyklosedačky posadit? Ne dříve než v roce! Ačkoliv dítě již dříve například samo sedí nebo zvládá obcházet nábytek, dětská páteř dosud není dostatečně zpevněná a otřesy na kole by pro právě se vyvíjející hlavní oporu celého těla nebyly příznivé. Zdá se, že jednou nebo dvakrát by nic nestalo, přesto nelze jízdu v cyklosedačce dítěti mladšímu jednoho roku doporučit.

Odrážedlo

Odrážedel je několik typů a při rozhodování, kdy ho zakoupit a kdy nasadit dítěti cyklistickou helmu, je zapotřebí zvážit několik faktorů.

  • Lokalita
    Ve městech nebo v menších obcích, kde trasa procházky vede kolem silnic, se vždy přimlouváme za použití cyklistické helmy. Děti jsou nevyzpytatelné a nikdy nevíte, kdy využijí dvě vteřiny vaší nepozornosti a namíří si to rovnou do silnice.
    Pokud jedete na vycházku na polní cestu nebo se pohybujete ve vlastní zahradě či po oploceném parku, není nezbytně nutné helmu mít.
  • Typ odrážedla
    Děti kolem 1,5 roku věku zpravidla začínají svou cyklo éru na dětských plastových motorkách. Tato odrážedla bývají vyrobena z plastu (někdy ze dřeva) a mají dvojité kolo vepředu i vzadu. Díky tomu poskytují solidní stabilitu a není možné na nich vyvinout žádnou závratnou rychlost. Nechystáte-li se jet v blízkosti silnice, kde jezdí auta, na plastovém odrážedle není cyklistická helma úplně nezbytná.
    Starší děti kolem 2,5 let mohou zvládnout jízdu na odrážedle, které má pouze dvě kola opatřená pneumatikami. Taková odrážedla jsou spíš bicykly bez šlapek a jízda na nich už může být pořádně svižná. Zase záleží na předpokládaném terénu, ale cyklistickou helmu tady již lze rozhodně doporučit.

Koloběžka

Někdy po třetím roce věku děti většinou ovládnou jízdu na koloběžce. Jakkoliv nevinně vypadá, i na koloběžce může dojít k nepěkným pádům a zraněním. Třeba když dítě při jízdě z kopce jede na koloběžce, jako kdyby to byl skateboard s rukojetí. I na koloběžce se dá vymyslet spousta nebezpečných nápadů. A čím je jezdec zkušenější, tím větší vylomeniny vymýšlí.

Raději vždy s cyklistickou helmou.

Kolo

Helmu nejenom na první kolo, ale na každé další kolo, včetně pubertálních let a dospělosti. Nechceme z cyklistiky dělat horor, ale na našem území ročně zemřou desítky cyklistů, včetně dětí. Je pravda, že mnozí cyklistickou helmu měli, ale její nošení zvyšuje při jakémkoliv střetu šance na přežití násobně.

Už od dětství tak děti zvykejte na nošení cyklistické helmy, i když se jedete jen projet po polní cestě nebo na nákup. Sami také cyklistickou helmu noste, dáváte tak dětem dobrý příklad, který jim jednou může zachránit život.

Cyklistická helma má jednu prozaickou výhodu – jezdci na hlavu nepraží sluníčko a sníží tak riziko vzniku úpalu i míru pozdější únavy. Nezapomínejte ani na opalovací kosmetiku. Při jízdě na kole jsou mimořádně exponovaná předloktí, zadní strana krku, přední strana stehen a lýtka. Namazat se krémem s SPF faktorem nezabere víc než 5 minut, ale chrání člověka před spálením pokožky i pozdějším rozvojem mnoha onemocnění kůže, bohužel včetně rakoviny.

Stojí to vůbec za to?

To máte pár stovek za cyklistickou helmu, pár stovek za bazarové kolo, pár tisíc za nové, něco za sportovní obuv a něco za opalovací krém. I tak je cyklistika stále jedním z nejlevnějších a nejuniverzálnějších sportů, které mohou rodiče se svými dětmi provozovat. Pohodová cyklistika krásnou českou krajinou je pak jedním ze zážitků, na který budou jednou vaše děti vzpomínat.

Nerezignujte na sport! A když už ne kolo, vyrazte třeba na procházku. Pohyb v přírodě a na čerstvém vzduchu udělá dobře každému. Právě takto si najdete chvíli na čas strávený s dětmi aktivně. Na každý pád dobrý nápad.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek