Kdy nabídnout miminku první syrové ovoce?

Čas na první banán? Nebo raději nastrouhat jablíčko k první mrkvi? Jaká jsou pravidla podávání ovoce kojencům a jaké tipy našel Rádce Mimi klubu? Přečtěte si více o prvním ovoci na jídelníčku kojence.

Hranice: 6 měsíců

Plné kojení se doporučuje nejméně do 4 ukončených měsíců věku dítěte, posléze by jednou denně měla přijít zeleninová strava, konkrétně vařená rozmixovaná zelenina. Z pohledu chuti, složení i stravitelnosti se doporučuje mrkev s postupným zaváděním dalších druhů, jako jsou dýně, brambory, brokolice, bílá ředkev, batáty a další. Postupně se doplňují vícedruhové příkrmy, typicky mrkev s bramborami atd.

Celá éra čistě zeleninových příkrmů se většinou uvádí do 6 ukončených měsíců věku dítěte, pak se začínají přidávat ovocné přesnídávky. To znamená ovoce, které je vařené a rozmixované. V takové úpravě je pro zatím nepříliš zralý trávicí trakt miminka stravitelné a nepůsobí žádné zažívací potíže, jako jsou plynatost, nadýmání, zácpa nebo průjem.

Takové pokyny k výživě najdete ve většině odborných knih a příruček, přesto není ovoce pro dítě nijak toxické ani dříve. Toto doporučení se právem uvádí spíše na základě učení chutí. Ovoce je totiž násobně sladší než zelenina, a kdyby dítě přijalo sladkou chuť ovoce dříve, stěží by našlo zalíbení v méně sladké chuti zeleniny. Začít se zeleninou je tak investicí do nastavení chutí dítěte, což může později významně ovlivnit jeho zdravé stravovací návyky.

Od půl roku vše, nebo jenom něco?

Vždy jenom něco. Pestrá a široká škála ovoce na českém trhu totiž nabízí opravdu mnoho možností, ale jen některé z nich jsou pro kojence vhodné. Jak vybírat?

  • Vynechte dráždivé ovoce

Ovoce výrazné chuti, často s kyselými tóny (rybíz, angrešt, jahody), nebo chuti svíravé (citrusy, ananas), případně štiplavé (mango), dítěti neudělají dobře. Chuťové buňky miminka jsou nyní v bodě „nula“ a zahltit je intenzivními vjemy není recept na úspěch. Většina dráždivého ovoce bývá u malých dětí také často původcem kopřivky, někdy též přímo alergenem.

  • Vynechte nadýmavé ovoce

Meloun, třešně, hrušky, zejména v syrovém stavu, zvládnou nadmout i dospělého, natož kojence s nedostatečně vyvinutou střevní mikroflórou. Neriskujte střevní koliku a odložte degustaci nadýmavých druhů klidně ještě o rok.

  • „Roste na našem území = vhodné“ NEPLATÍ

Není tomu tak. Trpké ostružiny, ostré jahody, kedluben s vysokým obsahem vlákniny nebo nadýmavé třešně v Čechách rostou odnepaměti, přesto pro půlroční děti nejsou vhodné. A naopak také platí, že ne všechno exotické ovoce je špatné. Vždyť banán je exotické ovoce, v Čechách nikdy nerostl, a přesto suverénně vévodí žebříčku ovoce vhodného pro kojence. Nejspíš zaujímá i první příčku v oblíbenosti a praktičnosti.

Základní předpoklad, alespoň v období kolem 6–8 měsíců věku dítěte, je, že ovoce bude vařené. Jakkoliv se nám dospělým zdá dostatečně stravitelné a lehké, pro kojence je to ještě pořádné sousto a vařením se ovoce stane snáze stravitelným.

Není nutné ho dlouho vyvařovat. U měkčích druhů stačí, aby přešlo varem, u tvrdších, typicky například jablek, klidně povařte až 10 minut. Co nezvládne var, to dokonáte tyčovým mixérem.

Ovoce na první lžičku

Časem se propracujete ke všemu a dojde řada i na citrusy nebo jahody. Čím však začít, aby byl průběh hladký a bez prudkých reakcí, jako jsou ekzém nebo kopřivka?

  • Jablka (na první lžičku jablka oloupejte)
  • Meruňky
  • Banány
  • Broskve
  • Švestky (mohou zapříčinit lehký průjem)
  • Hrušky (mohou zapříčinit nadýmání)

Už v okamžiku, kdy se dítě zvládá přetočit na bok a zpátky, problém s nadýmáním zpravidla mizí.

Kdy na syrové?

Správný okamžik nelze bezpečně poznat, zkuste osvědčenou metodu pokus–omyl. Některé děti jedí s velkou chutí a dožadují se rozmanité stravy. Zajímá je, co máte na talíři vy, a všechno touží ochutnat a sníst. U takových strávníků klidně můžete s žužláním měkkých banánů, nektarinek nebo švestek začít kolem 8. měsíce. Jiné děti jídlo moc nezajímá a každé krmení je náročný proces. Nedivte se v tom případě, že dítě o čerstvé ovoce velký zájem nejeví.

Z pohledu výživy se však nemusíte bát podat syrové ovoce už kolem 8. měsíce věku, samozřejmě v případě, že jste si jisti kvalitou, čerstvostí a čistotou ovoce.

TIP: Žužlátka

Vynikající vynález, který určitě stojí za to vyzkoušet. Textilní síťka o velikosti malého vajíčka zakončená malou kruhovou rukojetí se šroubovacím uzávěrem, do které dáte kousek ovoce a dítě si ho žužlá. Vycucá šťávu, ale ovoce v celku nespolkne ani mu nemůže zaskočit.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek