Viditelné změny v oblasti pupíku

Vystouplý pupík, tmavá čára, rozestoupené svalstvo kolem pupíku – které změny jsou během těhotenství normální a které už znamenají problém? A vyřeší se po porodu samy?

Vystouplý pupík

Oblá kulička vystouplého pupíku často zdobí těhotenská bříška na profesionálních fotografiích. Co je však jeho příčinou, když některým ženám se tímto způsobem vyboulí a jiným nikoliv? Za tvarem pupíku stojí pevnost břišního svalstva, proto sportovně založené ženy, zejména při svém prvním těhotenství, vůbec tento fenomén nemusí zaznamenat. S každým dalším těhotenstvím je pravděpodobnost vystouplého pupíku vyšší.

Vystouplý pupík rozhodně neznamená žádné zdravotní ohrožení, je to záležitost čistě estetická. Po porodu se sice tvar a vzhled celého bříška včetně pupíku vrátí do normálu, ale je velmi pravděpodobné, že pokud byl během těhotenství pupík vystouplý, nejspíš už se nezatáhne tak hluboko a tak pevně, jako byl před otěhotněním.

Po porodu lze pupík nadále „zatahovat“ pomocí cvičení zaměřených na bříško, ať už na přímé, či šikmé břišní svaly. K tomu se hodí pilates, ale i jóga. Bříško však posílíte i během a plaváním.

Tmavá čára

Tmavá čára, známá také jako linea negra, se někdy objevuje v těhotenství. Je to tmavá linie, která v ose pupíku protíná bříško. Kdy a komu se linea negra ukáže, záleží na množství pigmentu v kůži, ale
i na genetické predispozici. Je to záležitost čistě kosmetická, kdy se tmavá pigmentace objeví pouze v prosté spojitosti s hormonálními změnami během těhotenství. Po porodu a po navrácení bříška do původního stavu většinou zase zmizí, ovšem jsou známy případy, kdy pouze mírně zbledne, ale zůstane patrná i nadále.

Odstranění nechtěné zbytkové pigmentace pak docílíte pomocí speciálních dermokosmetických depigmentačních krémů, které koupíte v dobře vybavené drogerii, lékárně nebo samozřejmě on-line. Tyto krémy mají bělicí efekt a sjednocují tón pleti, na zbytkovou pigmentovou čáru by měly stačit. Ostatně někdy se tmavé pigmentové skvrny během těhotenství objeví i v obličeji, a ačkoliv u většiny žen zase potom zmizí, tak případnou zbytkovou pigmentaci se doporučuje řešit obdobným způsobem. Depigmentační krémy sice fungují pomaleji, v řádu týdnů, spíše měsíců, ale jejich efekt bývá trvalý.

Pokud se ani kosmetikou nepodaří pigmentaci odstranit, stoprocentním řešením je laserový zákrok.

Rozestup břišní stěny

V oblasti kolem pupíku nahmatáte nečekaně měkké místo, při důkladnějším zkoumání jako by se kolem pupíku otevřela „díra“ do bříška, kdy tuhou břišní stěnu naleznete až několik desítek milimetrů od pupíku.

Tomu se říká rozestup břišní stěny a bohužel se to v těhotenství stává, navíc relativně bez ohledu na předchozí fyzickou kondici. U trénovaných žen totiž k rozestupu může dojít také. Roli nehraje ani váha, ovšem vliv má váhový přírůstek během těhotenství, stejně jako velikost dělohy, neboť rychlé
a masivní přibírání, stejně jako nadměrně velké dítě nebo nadměrný objem plodové vody, mohou zapříčinit rychlé roztažení břišní stěny a s tím spojené povolení neboli rozestup břišní stěny.

Tato změna je bohužel do jisté míry nevratná. Po porodu se sice rozestup stáhne, ale málokdy úplně do původní polohy. Každé další těhotenství už bohužel rozestup zhorší.

I zde je však několik možností řešení. Už během těhotenství se může oblast zajistit pomocí kineziotapingu neboli „zatejpovat“, to je ale zase problematický počin z pohledu rizika rozvoje strií. Je pak nezbytné o okolní pokožku se zvýšenou pozorností pečovat, promazávat ji speciálními krémy proti striím, případně oleji.

Kromě akutní pomoci již během těhotenství je tu pak rehabilitace po porodu, kdy je zapotřebí cvičit speciální cviky podle instrukcí fyzioterapeuta. Dlouhodobé cvičení může následky rozestupu opravdu minimalizovat, navíc si pořídíte i zpevněnou postavu do plavek.

Při rozsáhlém rozestupu břišní stěny je další možností operace, k níž se však přistupuje jen velmi zřídka, zejména při vícečetných těhotenstvích.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek