Chraňte děti před klíšťaty

Očkování, repelenty, technologie, oblečení, prohlídky a celý proces správného vyndávání klíštěte. Co všechno dělat a co nepodcenit, aby se minimalizovalo riziko přenosu nebezpečné choroby z klíštěte na dítě, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Očkování

Obecně má vakcinace v posledních letech v Česku komplikovaný mediální obraz způsobený zejména případy, kdy očkování odhalilo skryté nebo dosud neprojevené choroby či vrozené vady. Očkování ale může zabránit rozvoji nebo fatálnímu průběhu onemocnění, na která může dítě zemřít, je proto na zodpovědnosti každého rodiče zvážit pro a proti.

V případě nemocí, které přenáší klíšťata, je možné nechat děti očkovat proti klíšťové encefalitidě. Tato vakcína poskytuje až 99% ochranu proti nákaze, očkování je možné již od 1 roku věku a probíhá ve třech dávkách s odstupem několika měsíců. Další přeočkování by mělo následovat po 3 letech. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje kolem 800 Kč.

Přípravky preventivní ochrany

Repelenty jsou v dnešní době na úplně jiné, vyšší kvalitativní úrovni, než si generace dnešních rodičů pamatuje z dětství na letních táborech. Dnešní repelenty jsou navrženy s ohledem na citlivou dětskou pokožku, často mají i fotoprotektivní složku, tedy slouží i jako opalovací krém, a jsou k dostání ve formě krému nebo emulze s rozprašovačem.

Mapy infikovaných klíšťat

Například server kliste.cz nabízí mapu České republiky rozdělenou podle původních okresů, kde jsou vyznačeny oblasti s vyšším výskytem infikovaných klíšťat, případně Český hydrometeorologický ústav nabízí v App Store a Google Play zdarma ke stažení aplikaci monitorující aktivitu klíšťat na našem území.

Vhodné oblečení

Nic jako účinné doporučení vhodného oblečení, které sníží riziko přisátí klíštěte, neexistuje. Je celkem jedno, zda máte ponožky, nebo ne. Nic z toho klíště neodradí. Co ale rozhodně pomůže, je repelent na obuvi a oblečení.

Jak správně vytáhnout klíště

Zapomeňte na mýdlo a vatu. Klíště totiž během tohoto léta uznávaného způsobu cítí stres a většinou vyvrhne do rány obsah svého trávicího systému. Tak se nejen znásobí riziko přenosu případné nákazy, ale i zkomplikuje proces hojení u neinfikovaného klíštěte.

Klíště je zapotřebí chytit co nejvíce u hlavičky, ideálně přímo za hlavičku, a mírně viklavým pohybem jen rovně nahoru vytáhnout.

Případně je možné klíště před vytažením zmrazit některým mrazicím sprejem, které se většinou prodávají přímo v sadě s pinzetou na vytahování klíšťat a dezinfekcí. Dezinfekci, i kdyby to ve ztížených podmínkách měl být jen čistý alkohol, vždy použijte, minimalizujete komplikace při hojení rány.

Ještě nejméně 2 týdny po vytažení klíštěte pravidelně kontrolujte místo ranky, zda zde nevzniká otok, zarudnutí nebo zduření, mokvání a hnisání. V případě, že se vám cokoliv nebude zdát, raději ihned jeďte do nemocnice. Raději jeden planý poplach než velký zdravotní problém. I několik měsíců po útoku klíštěte se může místo rány začít projevovat jinak. V takovém případě rovněž navštivte lékaře.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek