Zabraňte striím v těhotenství

Strie jsou viditelná poranění kůže, která způsobuje rychlé a enormní roztahování kůže, jako se tomu děje právě v těhotenství.

Jejich vzniku se ale dá předejít a rozhodně to stojí za pokus, protože jakmile jednou strie jsou, velmi těžko se hojí a odstraní je jenom laserový zákrok. 

Strie, pajizévky – co to je?

V těhotenství jsou strie typické. V řádu několika měsíců se enormně zvětšují partie bříška, ale i prsou nebo boků a kůže nemá dostatečnou elasticitu, aby se přizpůsobila rychlému napnutí, proto se v podkoží objeví trhliny. Kůže na povrchu není poškozená, ale prosvítá pod ní světlá trhlina.

Strie se většinou tvoří vertikálně, často se jich objeví několik v řadě. Někdy mohou být zbarveny do fialova až červena. Nebolí, jejich vznik necítíte, a ačkoliv jsou indikátorem nedostatečně hydratované a vyživené pokožky, nejsou známkou onemocnění a dále nepůsobí žádné zdravotní komplikace.
U strií lze říci, že se jedná opravdu pouze o estetický problém.

Jak předcházet striím?

Předně musíme být upřímní a přiznat, že ne všechno se vždy dá ovlivnit. Některé typy pokožky jsou ke striím výrazně náchylnější, a pokud bude kůže vystavena extrémnímu napnutí, například v případě těhotenství, ale i rychlého přírůstku na váze, predisponované typy pokožky mají významně vyšší pravděpodobnost rozvoje strií.

Jak poznáte, zda zrovna vy máte pokožku, která je striemi více ohrožena? Dílem je to záležitost dědičnosti – zeptejte se tak obou svých babiček, zda se jim objevily strie – dílem je to vizitka péče
o pokožku, kdy zejména vysušená pokožka má sklony k trhlinám.

Genetiku neovlivníte, tudíž je klíčem péče. Jak má vypadat?

Mazat, mazat a mazat. Když se budete držet této zásady a zvolíte i vhodnou kosmetiku, snížíte riziko rozvoje strií o desítky procent. Doplňkovou preventivní péčí potom může být i jemná masáž pokožky, samozřejmě v případě těhotenství ne přímo na bříšku, ale například v oblasti boků, hýždí a stehen. Klidně si můžete vzít na pomoc i masážní pomůcky a přístroje.

Krém, nebo olej?

Obecně by „mazadlo“ mělo být především mastné a výživné, proto lze rozhodně doporučit přípravky, které jsou přímo určeny pro pokožku těhotných žen.

Velmi oblíbené jsou krémy Elasti-Q v různých variantách, různé krémy proti striím mají snad všechny renomované kosmetické značky z běžné sítě drogerií, ale také značky věnující se malým dětem, jako je například HiPP.

V poslední době se však do popředí pozornosti dostávají kosmetické oleje. Velmi populární je například olej proti striím od Eucerinu, olej proti jizvám a striím od Bi-Oil, další vynikající oleje najdete i v nabídce značek Saloos, Klorane, Frei öl, Weleda a dalších.

Který vybrat?

Vyberte si podle ceny, podle vůně, podle flakonu. Účinky se sice mohou mírně lišit, ale kvalitativně se většina krémů a olejů od renomovaných značek pohybuje na velmi podobné úrovni. Není důležité mít nejlepší olej, ale mazat se opravdu každý den.

Každý den a nikdy nevynechat

Chcete-li svou pokožku efektivně ochránit před striemi, musíte mazání zařadit do každodenního rituálu, ideálně po koupeli, kdy má kůže tendenci vysychat. Nevynechávejte a snažte se o absolutní důslednost.

To platí i v den porodu, kdy kůži čeká extrémní zátěž. Nestyďte se vzít si přípravek proti striím do porodnice a během první doby porodní (otevírání porodních cest, nikoliv samotný porod) si ještě promažte pokožku bříška. Další promazání pak aplikujte do několika hodin po porodu, kdy kůže prodělá další šok opadnutím napětí.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek