Vyrážka ze slunce

Někdy také světelná kopřivka nebo odborně polymorfní světelná dermatóza je vyrážka, která umí potrápit děti i dospělé. Jak ji správně identifikovat, akutně ji řešit a dlouhodobě jí předcházet? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Jak vypadá vyrážka ze slunce?

Rozhodně ji nelze zaměnit za spálení od sluníčka. Vyrážka ze slunce je totiž alergická reakce kůže na přemíru slunečního záření a nemá co do činění s poškozením pokožky spálením. Někdy ale může spálení pokožky předcházet.

Sluneční kopřivka se obvykle objeví do několika hodin po vystavení se slunci. Má podobu zarudlých skvrn, které mohou i velmi intenzivně svědit, mají nepravidelné okraje a často tvoří několik sousedících a prolínajících se ložisek se sotva patrnými ekzematickými pupínky, jež mohou v krajním případě až mokvat.

Proč a jak vzniká?

Rozlišujeme tři typy sluneční vyrážky a bohužel ne vždy se podaří přesně určit příčinu a příště se jí vyhnout. Někdy může vyrážku neboli alergickou reakci spustit i kombinace unikátních okolností.

„Mallorca akné“ je skutečně označení aknózního výsevu v důsledku alergické reakce na sluneční záření. Vzniká však většinou v kombinaci s reakcí na látky obsažené v opalovací kosmetice. U dětí je zdaleka nejčastější příčinou sluneční vyrážky. Zkuste investovat do kvalitního dermokosmetického opalovacího krému nebo se v lékárně poraďte a zakupte fotoprotektivní kosmetiku určenou pro citlivou pokožku a pro děti.

Fotoalergická dermatitida zase vzniká součinností působení slunečního záření a některého alergenu. Nejčastěji se jedná o chemické látky obsažené typicky v léčivech nebo kosmetice. Nejznámějším příkladem jsou parfémy, ale podobně „zlobí“ i antiseptika (léky proti mikrobiální infekci), antimykotika (léky proti plísni), antibiotika, psychofarmaka nebo léky na snížení krevního tlaku
a další. Někdy tento druh sluneční vyrážky vyvolá i kombinace slunečního záření a potravinových alergenů, jako jsou citrusy, ale i některé bylinky (třezalka, šalvěj) nebo kořenová zelenina (celer, petržel).

Polymorfní sluneční dermatóza vzniká tehdy, když je slunci nadmíru vystavena pokožka, která obsahuje velké množství škodlivých volných radikálů, jejichž další vznik podněcuje právě sluneční záření. Příčinou je jednak životní styl a celkový zdravotní stav, ale i genetická predispozice. Ačkoliv je to alergická reakce svého druhu, organismus nemá přehnanou reakci na alergen jako v případě ostatních alergií, spíš reakce kůže na působení volných radikálů přesně kopíruje symptomy alergické reakce. U dětí není příliš častá.

Akutní řešení sluneční vyrážky

Ať už je příčina jakákoliv, včetně varianty, kdy se nepodařila přesně určit, je potřeba pokožku neprodleně ošetřit, aby ustalo svědění a postupně opadlo zarudnutí a zduření kůže.

  • Antihistaminika – fenistilové kapky vám pomohou v první fázi a uleví od intenzivního svědění. Jsou k dostání volně v lékárnách, ale i v některých drogeriích a jejich dávkování se odvíjí od váhy „pacienta“.
  • Studený obklad – v provizorních podmínkách stačí studený obklad, ale lépe pokožce učiníte, nanesete-li na ni například tučný jogurt. Mléčné kyseliny pomohou zklidnit kůži. Aby jogurt nestekl a prodloužila se doba vstřebávání, můžete na něj přiložit látkový kapesník.
  • Stín a chlad nejsou samy o sobě žádným léčebným prostředkem, ale kůže v chladnějším prostředí lépe čelí otokům a zmírňuje se i svědění, neboť se na postižená místa např. nedostává pot.

! Kdy vyrazit k lékaři
Pokud postižená místa mají tendenci mokvat, raději ihned vyhledejte kožní ambulanci. S ohledem na rozsah alergické reakce rozhodne lékař o nejvhodnější léčbě.

Dlouhodobá prevence

U prvních dvou typů sluneční vyrážky je zapotřebí hlídat užívání léků v souvislosti s plánovaným pobytem na sluníčku, případně mít prověřenou opalovací kosmetiku, která nevyvolává kopřivku.

U třetího typu (v zásadě ale pomůže i u prvních dvou) můžete zkusit pozvolnou podpůrnou léčbu podáváním betakarotenu, který snižuje tvorbu volných radikálů v kůži.

Kondici kůže pomůže také doplňování vitamínů B6, B12 nebo vápníku.

Před intenzivním opalováním (typicky pár týdnů před letní dovolenou) můžete také kůži předpřipravit v soláriu nebo mírným sluněním v našich zeměpisných šířkách. Vždy ale důsledně používejte kvalitní dermokosmetické opalovací přípravky.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek