Mléčné kaše vs. pokračovací mléka

Můžete porci pokračovacího kojeneckého mléka nahradit miskou mléčné kaše určené pro kojence? Jaký je rozdíl ve složení? A lze dlouhodobě vyměnit mléko za kaši? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Odmítání umělého mléka

Otázku, kterou jsme nastínili v úvodu, velmi často řeší rodiče, jejichž dítě odmítá pokračovací kojenecké mléko po ukončení kojení. Bohužel je to jev relativně častý. Někdy se dítě nechá po pár dnech nabízení lahve se savičkou „zlomit“, někdy je ale odpor rezistentní a dítě umělé mléko zarputile odmítá.

Do 4. měsíce by kaše v žádném případě neměla nahradit kojenecké mléko, pokud již kojení není nadále možné. Navíc nejspíš ani neexistuje taková kaše, která by byla určena pro nižší věk, než jsou
4 měsíce.

Naopak od 4. měsíce už na trhu seženete celou řadu velmi kvalitních kojeneckých kaší od renomovaných značek, jako je Nutrilon, Sunárek, HiPP nebo Hami. Je však otázkou, zda v takto raném věku nebude dítě odmítat stejným způsobem kaši na lžičce jako lahvičku s mlékem.

Po ukončení kojení kolem 6. měsíce

Velká část českých žen ukončuje kojení (ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně) v rozmezí
6–12 měsíců věku dítěte. Tehdy je ale zatím zcela jisté, že dítě nadále nutně potřebuje mléčnou stravu. Bez ní by byl ohrožen jeho správný vývoj a růst a zatím ji ani nemůže (a nesmí) nahradit kravské mléko a pokrmy s kravskou bílkovinou. Ta může nastoupit na jídelníček až po prvních narozeninách dítěte.

V druhé polovině prvního roku dítěte obvykle přichází čas odstavení (byť to samozřejmě není podmínkou, naopak dlouhé kojení je pro zdraví dítěte nejlepší, ale vycházejme z české reality). Po odstavení je nezbytné nahradit mateřské mléko tím pokračovacím. Co ale dělat, když se to nedaří?

Alternativou mohou být kaše, ty kvalitní a mléčné

Jak uvádíme výše, některé děti jsou zatvrzelé a odmítají savičku s mlékem. Tehdy mohou být kaše alternativou. V dnešní době mají mléčné kojenecké kaše velmi kvalitní složení, které se blíží složení pokračovacího kojeneckého mléka, a své dítě tak neošidíte, pokud vyměníte pokračovací mléko za kvalitní kaši. Vždy se však striktně držte věkového určení na krabici a podávejte pouze kaše přímo určené pro aktuální stáří dítěte.

TIP
Vzhledem ke konzistenci kaše začněte včas s pitným režimem dítěte, který by po ukončení kojení měla tvořit pouze čistá převařená kojenecká voda ve sterilizované lahvičce s pryžovou (měkkou) savičkou.

V situaci, kdy dítě odmítá lahvičku s mlékem, bude rozhodně nejjistější poradit se s ošetřujícím pediatrem dítěte a následně se řídit jeho instrukcemi. Pouze ošetřující pediatr nejlépe zná celou anamnézu dítěte a bude pro vás rozhodně tím nejlepším a nejrelevantnějším rádcem.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek