Sluneční ochrana v těhotenství

Víte, že vaše kůže se může během těhotenství měnit a její reakce na sluneční záření může být výrazně horší? Jaké časté dermatologické komplikace přináší slunění v těhotenství a jaké jsou účinné metody prevence?

Hormony a pigment

O organismu se dá s nadsázkou říci, že všechno souvisí se vším. Například i odlišné hladiny různých hormonů, které se mění během těhotenství, mají vliv na produkci pigmentu v pleti. Vedle těhotenství se změněná hladina hormonů projevuje také během menopauzy a zejména po ní, kdy se rovněž může měnit pigmentace. Ale zůstaňme dnes u těhotenství.

Kombinace kolísavé hladiny hormonů a slunečního záření může během těhotenství vést k rozvoji nepěkných pigmentových skvrn, zejména v obličeji. Tmavé skvrny mívají nesourodý charakter „bez systému“ rozložení, objevují se nahodile. Někdy se jedná o jednu dvě osamocené pigmentové skvrny, jindy se pigmentací vybarví celý obličej. Pouze zřídka se tak děje v zimních měsících, neboť právě přísun slunečních paprsků má zásadní vliv na její rozvoj.

Přesto některé ženy na hyperpigmentaci během gravidity trpí a jiné vůbec a předem v podstatě nelze predikovat výskyt.

Existuje prevence?

Ano i ne. Taková odpověď vás asi neuspokojí, ale hned vysvětlíme. Pokud má vaše pokožka (vlivem kombinace těhotenství a častého vystavení intenzivním slunečním paprskům) sklon k hyperpigmentaci, změny téměř nevyhnutelně nastanou. Pokud se ale budete důsledně preventivně chránit, pigmentace nemusí být tak výrazná a na první pohled znatelná.

Pravidla preventivní ochrany

  • Omezte pobyt na přímém slunku
    Nemusí to být přímo opalování na lehátku, ale vědomě si hlídejte, jestli zrovna v době mezi 11.–16. hodinou netrávíte čas pochůzkami po městě, prací na zahradě nebo procházkou. Sluneční paprsky jsou v čase poledním a popoledním opravdu příliš intenzivní a kromě hyperpigmentace si můžete uhnat i úpal.
  • Noste klobouk
    Krásný slamák dnes může působit starosvětsky, ale vězte, že vymyšlen byl opravdu dobře. Sláma je lehká, prodyšná a poskytuje obličeji a partiím krku, výstřihu a někdy i ramenům nesmírně účinnou ochranu. Samozřejmě vás ale slamák nezachrání, pokud nebudete dodržovat i ostatní pravidla.
  • Bezpodmínečně denně používejte kvalitní fotoprotektivní dermokosmetiku
    Neberte první nejlevnější krém s SPF faktorem 10. I ten je sice lepší než nic, ale pokud vám to možnosti jenom trochu dovolí, investujte do kvalitní dermokosmetické značky, ať už z drogerie, či přímo z lékárny, a volte minimálně SPF faktor 30, nejlépe však 50+. I přes „padesátku“ se opálíte, bude to však maximálně bezpečné, zejména z pohledu prevence rozvoje pigmentových skvrn.
  • Používejte denně hydratační krém
    Pro mnoho žen je to samozřejmá rutina, ale pokud mezi ně nepatříte, večer po důkladném odlíčení a vyčištění pleti naneste hydratační a výživný pleťový krém. Bude-li vaše pokožka vyživená a regenerovaná, i rozvoj pigmentových skvrn bude méně prudký.

Navěky?

To nejlepší na konec. Drtivá většina pigmentových skvrn, které se objeví v těhotenství, velmi rychle zmizí během šestinedělí. U malého procenta žen mohou přetrvat až do konce kojení, ale pouze ve vzácných případech už nezmizí nikdy a tehdy jejich vznik s velkou pravděpodobností tolik nesouvisel se samotným těhotenstvím. I pro tuto velmi úzkou skupinu však máme dobré zprávy: na trhu je v dnešní době celá řada velmi kvalitních a zároveň dokonale šetrných „bělicích“ krémů, které za několik měsíců používání umí hyperpigmentaci významně zmírnit, někdy i zcela odstranit.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek