Máslo, sádlo, olej – škodí, nebo prospívají?

Přemíra tučných jídel vede k obezitě a nízkotučné diety patří na celém světě k nejčastějším metodám hubnutí. To ale neznamená, že tuky jsou špatné. Tuky ve stravě jsou velmi potřebné, záleží jen na způsobu, jak s nimi naložíme, a na dávkování.

Rostlinné vs. živočišné tuky

Rostlinné tuky jsou samozřejmě oleje, ale i tuky, které se přirozeně vyskytují v potravinách, například v semínkách, ořeších, některém ovoci atd. Živočišné jsou ty, které získáváme z poražených zvířat nebo z mléka, typicky sádlo, máslo a pochopitelně tuky, které jsou přímo obsaženy v mase a masných výrobcích.

Obecně jsou vhodnější rostlinné oleje, které jsou bohatší na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ale jak dokazuje například složení rybího tuku, není to tak úplně pravda. Museli bychom porovnávat jednotlivé druhy olejů (slunečnicový, řepkový, olivový, palmový, kokosový, avokádový – je jich opravdu nepřeberné množství) a tuků z různých konzumních zvířat, případně mléčné tuky (másla).

Co tuky „umí“?

To je další velmi zajímavá věc. Tuky totiž nejsou jenom materiál, který se nám dospělým umí pěkně ukládat na bříšku. Jsou především stavebním kamenem buněčných membrán a jsou tak nezbytné k vývoji, růstu a regeneraci lidských tkání, tedy k přežití člověka. Rovněž jako jediné umožňují vstřebávání některých vitamínů a minerálních látek, které organismus přijme, to znamená, že když je spořádáte bez kapky tuku, tělo je bez užitku zase vyloučí.

Jak s tuky zacházet?

Ve studené kuchyni platí držet se umírněné, avšak trvalé konzumace tuků, ať už je to olivový (či jiný) olej do salátů, nebo máslo namazané na pečivu. Je to v pořádku, jen podávejte dětem rozumné porce. U rostlinných olejů navíc dbejte na rozmanitost, nebojte se je střídat. Každý z nich má „něco navíc“, každý z nich s sebou nese další zdraví prospěšné látky.

V teplé kuchyni je to větší oříšek. Jakkoliv je pro vás vůně másla omamná, máslo se nedoporučuje k tepelné úpravě, držte se toho. Můžete ale zkusit přepuštěné máslo, někdy známé pod názvem „ghí“ nebo „ghi“, které si můžete udělat doma sami nebo jej zakoupit ve velkých hypermarketech či malých krámcích se zdravou výživou. Dalším kritickým bodem zacházení s tuky v teplé kuchyni je nasáknutí tuků do pokrmů, které obsahují těsto, typickým příkladem jsou smažené řízky. Obal totiž nasákne zbytečně velké množství tuku a ani odsátí papírovým ubrouskem to nezachrání. Řízky a jim podobné dobroty jsou možná klenoty klasické české kuchyně a vyrostly na nich generace českých dětí, ale opravdu obsahují zbytečně moc tuku a pro děti do 3 let by měly zůstat jen ve formě příležitostné ochutnávky. A podobně nevhodné pokrmy nalezneme v celé řadě dalších kuchyní, ať už se bavíme
o asijské, italské, nebo mexické kuchyni. Vždy zvažujte, kolik tuku skutečně obsahuje jídlo, které svému dítěti dáváte.

Vyváženost, rozmanitost, střídmost

Žádná lepší rada ohledně jídelníčku malých dětí neexistuje. Snažte se, aby vaše děti, potažmo celá vaše rodina, měly na jídelníčku tuky v přiměřeném množství a vhodné úpravě, ale také dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, kvalitního masa a vlákniny doprovázené bohatým pitným režimem v co nejjednodušším složení, tedy co nejvíce čisté pitné vody. To vše v pěti až šesti porcích denně v objemu úměrném věku dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek