Pozor na zbytečné cukry v kojenecké stravě

Cukru se někdy říká bílý jed, ale není cukr jako cukr! Mateřské mléko je plné cukrů a má sladkou chuť, a přesto má smysl věnovat pozornost přítomnosti cukru v prvních přesnídávkách, příkrmech a kašičkách. Jak na to?

Malé okénko do světa cukrů

Jakékoliv cukry, které tělo přijme, se během trávení rozloží na jednoduchý cukr – glukózu. Tu krev distribuuje do buněk, kde glukóza slouží jako primární zdroj energie, a také se ukládá do svalů ve formě svalového glykogenu. Pokud je však příjem cukrů nadbytečný a glykogenové zásoby jsou plné, tělo má pro cukr jiné využití, aby získanou energii naspořilo. Cukr přemění na tuk a uloží jej v tukových buňkách. Taková zásobárna může růst, růst a růst až do nepěkné obezity. Ale to většinou není problém miminek.

Pojďme ještě o krok zpět. Jde totiž také o to, jaké cukry organismus přijímá. Jak bylo řečeno v úvodu, například mateřské mléko je plné cukrů, které jsou zdraví prospěšné a bez nichž by to nešlo. Klíčem je totiž druh cukru.

Jednoduché by bylo rozdělení, že některé cukry jsou špatné a jiné zase dobré. Jenže ani takové rozdělení neplatí. Jednoduché cukry (to jsou většinou ty démonizované) jsou glukóza, galaktóza, fruktóza, sacharóza a laktóza. Některé z nich najdete v medu, ovoci nebo mléčných výrobcích, často
i v kombinaci (tj. jedna potravina obsahuje více druhů cukrů). Složitých cukrů je více, ale podle názvu můžete znát například celulózu, amylázu nebo amylopektin. Ty se zpravidla vyskytují v luštěninách nebo v pokrmech typu těstoviny či pečivo. A rozdíl mezi nimi? Jednoduché cukry, někdy také rychlé cukry, nepotřebují dlouhé štěpení, rychle se přemění na glukózu a „letí“ dál svou cestou, jak jsme ji popsali výše. Složité cukry se štěpí daleko komplikovaněji, déle a zpravidla s sebou nesou celou řadu dalších látek.

V čem je tedy problém?

Problémem cukrů u malých dětí, miminek do 1 roku, jsou dvě věci: jednak formování metabolismu
a spolu s ním i stravovacích a chuťových návyků, jednak zdraví mléčného chrupu. O rozvoj obezity zde primárně nejde, ovšem převážná část lékařů diabetologů zastává názor, že již v tomto věku se tvoří jakési predispozice pro budoucí sklony k obezitě. K tomu se ale později přidává ještě celá řada dalších faktorů.

Jde především o dlouhodobý stav svalového glykogenu a vysoké koncentrace glukózy v krvi. Tělo je zvyklé přebytečný cukr automaticky ukládat a již v útlém věku jsou tak zakládány tukové buňky. Důležitý je také návyk na chutě. První chutí, již dítě po narození pocítí, je slaďoučká chuť mateřského (kojeneckého) mléka. Plné kojení by mělo trvat až do prvních 4–6 měsíců života, takže přivyknutí na sladkou chuť je opravdu intenzivní. Najednou přicházejí nové chutě, jako je mrkev nebo brambory,
a je žádoucí, aby si dítě přivyklo i na ně. Rozmanitost jídelníčku je klíčová pro správnou výživu člověka. Pestrost a komplexitu výživového spektra zajišťuje dostatečný, vyvážený, přirozený
a dlouhodobě udržitelný příjem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších pro zdraví klíčových živin, například prospěšných tuků, jako jsou omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

A druhým rizikem nadměrného příjmu cukru je pochopitelně stav chrupu, ačkoliv u miminek teprve začíná růst. Mléčné zuby navíc v horizontu 5–6 let zase vypadnou, je tak zdánlivě „jedno“, v jakém budou stavu. Ale to je obrovský omyl. Cukrem poškozené zuby zčernají, shnijí a jsou ideálním útočištěm mnohých bakterií a virů. Ty mohou infikovat dáseň a poškodit ústní dutinu
i následný trvalý chrup.

Jak hlídat množství cukrů ve stravě?

Neděste se, není to tak těžké. Jde jen o to, abyste si byli jistí, co vaše dítě skutečně jí. I z toho důvodu je nejlepší připravovat přesnídávky, kaše a příkrmy vlastnoručně, neboť budou obsahovat jen látky, které se v potravinách přirozeně vyskytují, bez doslazení. Taková časová investice však není vždy možná a pak je nezbytné kontrolovat uváděné složení kupovaných příkrmů, kašiček a přesnídávek, zda neobsahují přidaný cukr.

A když zrovna nebudete mít po ruce jinou ovocnou kapsičku než tu s přidaným cukrem, nemusíte nechávat dítě hlady. Sem tam mu trocha přidaného cukru neuškodí a nenaruší jeho nutriční programování. Jen hlídejte, ať je to opravdu výjimka. Dítěti tak prokazujete službu, kterou později velmi ocení. Zdravé stravovací návyky jsou totiž nejjistější cestou ke zdraví a potažmo i ke kráse.  



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek