Tabulka různých dětských velikostí bot

Kdo někdy kupoval dětské boty, nedejbože bez přítomnosti dítěte, má většinou mírně traumatizující zkušenost. Dětské číslování je totiž na českém trhu běžně hned trojí a navíc ne vždy odpovídá délce chodidla v centimetrech.

České, evropské (francouzské), čínské, anglické… číslování

Popravdě něco jako české číslování neexistuje, ale u některých českých výrobců obuvi, typicky třeba tradičních českých bačkůrek, které jsou oblíbené u celých generací českých dětí (a rodičů), se často míra udává v centimetrech. Takže najednou je „jedenáctka“ číslo nejmenších capáčků pro sotva roční děti.

Francouzské číslování, které později převzala většina Evropy, ale i velká část asijských zemí, je na výpočet záludnější. Velikost bot se vypočítá jako délka stélky v centimetrech x 3/2. Na českém trhu je to nejspíš nejběžnější číslování.

Anglické číslování zase vychází z palce jako jednotky míry, nikoliv z metrické soustavy, a zvláštností je, že samostatnou osu číslování mají dětské i dospělé velikosti. Vzhledem k rozšíření užívání nikoliv metrického, ale „palcového“ měrného systému je toto číslování hojně rozšířeno také v zemích Severní Ameriky.

Čínské neboli asijské číslování zase vychází z úpravy metrického systému v milimetrech, kdy však není uváděna absolutní hodnota, nýbrž hodnota o řád nižší, to znamená například u délky stélky
105 milimetrů uvádí asijské číslování velikost 10,5.

Globalizace zkrátka přináší rozmanité výzvy, naštěstí většina výrobců uvádí na své obuvi nejméně dva typy číslování. Děkujeme! 

Přepočtová tabulka (orientační)

Proč orientační? Někdy vinou nepřesnosti, jindy rozdílem v pružnosti materiálu nemusí být uvedené velikosti plně odpovídající. Pro základní orientaci však taková tabulka platí.

Zdroj: Wikipedie



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek