Pozor na chemii v těhotenství

Barvy na vlasy, laky na nehty, odlakovače nebo Savo – co z toho může opravdu vašemu miminku uškodit a čeho naopak není důvod se obávat? Rádce Mimi klubu pro vás připravil stručného průvodce chemií během těhotenství.

I záření je chemie

Gama záření nebo přímo radioaktivní záření jsou pochopitelně během těhotenství naprosto zapovězeny, stejně jako běžné zobrazovací techniky jako rentgenové záření. Naopak ultrazvuk průběhu těhotenství nijak neškodí a ani při častých vyšetřeních nedochází ke zvýšení jakéhokoliv rizika.

Kosmetická chemie

Běžné parfémy vás nemusí znepokojovat vůbec, deodoranty také ne, neboť doby, kdy obsahovaly freony, dávno minuly. V šamponech, kondicionérech, sprchových gelech/krémech a tělových krémech běžné produkce rovněž nenajdeme žádné látky, které by byly zdravotně rizikové nebo přinejmenším sporné z pohledu bezpečnosti během těhotenství.

Častým dotazem těhotných žen je bezpečnost použití barev na vlasy, zejména čpavkových odbarvovačů. Skrze pokožku se do organismu dostane pouze stopové množství látky, komplikovanější je to s inhalací výparů, které už vykazují reálné riziko. Ovšem pouze tehdy, je-li vystavení těmto výparům časté či přímo dlouhodobé. V praxi to znamená, že pokud jste v pozici zákaznice, která se s takovou látkou setkává například jednou za 3 měsíce ve větraných prostorech, reálné ohrožení těhotenství je naprosto mizivé. V pozici kadeřnice, která s takovými výpary pracuje 8 hodin denně, se však už jedná o seriózní ohrožení těhotenství a je zcela namístě okamžitě po zjištění těhotenství přestat vykonávat své povolání.

Další častou otázkou jsou laky na nehty a odlakovače plné rozpouštědel. V podstatě zde platí totéž co u kadeřnic. Jste-li zákaznice, případně amatérka, která si jednou za týden odlakuje a opětovně nalakuje nehty, reálné riziko v podstatě neexistuje. Pokud však budete denně několik hodin z bezprostřední blízkosti vdechovat výpary, riziko je skutečné. U „nehtařek“ se navíc přidává
i nebezpečný prach z broušení umělých nehtů, při kterém by pracovnice měla vždy (i mimo těhotenství) používat respirátor. Prašné prostředí (zejména pak v kombinaci s kouřením) je totiž významným faktorem rozvoje plicních onemocnění, jako například velmi závažné CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc), astmatu nebo onkologických onemocnění dýchacích cest.

Lak na vlasy sice většinou velmi intenzivně voní, žádné zdraví nebezpečné či přinejmenším sporně rizikové látky se v něm zpravidla nenacházejí. Totéž platí o tužidlech a dalších stylingových přípravcích.

Úklidová chemie

Savo, to je symbol úklidové chemie, která má „grády“. Takových přípravků ale na trhu najdeme daleko víc a některé z nich mají dokonce i agresivnější složení než legendární Savo.

Pokud jste zvyklá Savo „ve velkém“ používat na vše od podlah, sanity až po případné plísně na zdech, zadržte. Existují hned tři dobré důvody, proč od úklidové chemie nejhrubšího zrna upustit.

Prvním je pochopitelně bezpečnost během těhotenství, protože výpary z chemických rozpouštědel, které úklidová chemie tohoto typu obsahuje, vzlínají z čištěných povrchů delší dobu a při časté inhalaci takových výparů už může být zdravotní nezávadnost sporná.

Druhým důvodem je ekologie a příroda. Kbelík s obsahem agresivní úklidové chemie po úklidu vylejete do kanalizace a ne vždy je čištění natolik dokonalé, že lze zaručit, že se chemie nedostane do přírody. Pokud se do přírody dostane, ničí celou řadu rostlin a živočichů.

Třetím důvodem je eliminace rizika v době, až se vaše miminko narodí, začne se pohybovat po bytě
a všechno strkat do pusy a olizovat. Představa, že batole, které ani nechodí, olízne povrch ošetřený agresivní úklidovou chemií, je děsivá. Popravdě velmi podobnou službu vám udělají i mnohem šetrnější a ekologičtější čistidla, některé domácnosti si dokonce vystačí i se směsí jedlé sody, octa
a vody.

Čistota půl zdraví (jenom půl!)

Nakonec i fakt, že dítě nebude vyrůstat ve zcela sterilním prostředí prostém jakékoliv bakterie, učiní jeho imunitu o to silnější. Jedna okřídlená poučka praví, že dítě by za první tři roky svého života mělo celkem strávit jeden den u odpadkového koše. Doporučujeme neřídit se tím doslovně, ale vzít na vědomí, že dokonalá čistota znamená zakrnění rozvoje přirozené obranyschopnosti organismu dítěte.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek